Демоде ли са 8-часовият работен ден и 5-дневната работна седмица?

Гъвкавите работни схеми увеличавали производителността с над 30%
15 фев 2021 17:00, Анисия Иванова
193
Демоде ли са 8-часовият работен ден и 5-дневната работна седмица?
Снимка: Pixabay

Производителността и ефективността на труда са се увеличили с над 30%, благодарение на въвеждането на гъвкави работни схеми, става ясно от Проучване на Adecco, което обхваща 8 хил. души предимно в най-големите икономики в света. Това сподели д-р Ирина Йончева, HR мениджър на Adecco България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Когато служителите са били попитани на какво отдават повишената ефективност и продуктивност, над 75% споделят, че това се дължи на по-голямата свобода и контрол върху собствената им работа в сравнение с предпандемичните обстоятелства", каза Йончева.

По думите й пандемията е послужила като катализатор на вече залегнали трансформации в трудовия пазар и там, където работодателите се притеснявали да въведат гъвкави работни схеми, които в България са били разглеждани като стигма, сега вече подобно притеснение е отживелица.

"Към този момент по-скоро мениджърите и собствениците на бизнеси не са готови да отговорят на променените изисквания и очаквания към тях от страна на служителите като емпатия, меки умения и емоционална интелегентност. Все пак това са умения, които се натрупват с времето, но за сметка на това първата стъпка вече е направена, а именно промяната в психологическите нагласи", допълни тя.

По думите й бизнес лидерите доскоро са били микромениджъри, наблюдаващи процеса и следящи какво правят служителите им през 8-часовото работно време, но сега вече те нямат възможността да го правят поради дистанционната работа. За да разберат дали работният процес е ефективен, те са принудени да комуникират със своите служители на много по-задълбочено ниво, обясни д-р Йончева.

"Ползата за бизнеса от гъвкави работни схеми ще бъде изключително голяма. Още преди пандемията много служители загатваха, че 8-часовият работен ден и 5-дневната работна седмица вече са демоде. Това очакване на служителите за постпандемичното им професионално развитие е налице от една година насам", каза още гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

От разговора стана ясно, че експериментите с намалено работно време и по-кратка работна седмица са малко на брой, но данните от тях са изключително позитивни и дават надежда за интересни промени на пазара на труда.

"Една фирма, ескпериментирала по подобен начин, докладва увеличение на ефективността с около 40% при 4-дневна работна седмица. Друга отчита 20-процетно нарастване на ефективността, но пък за сметка на това ангажираността на служителите се е увеличала с 40 на сто".

Според госта в обозримо бъдеще не се вижда краят на фиксираното работно време, нито правителствени реформи в тази насока, тъй като те вървят много по-бавно от реалните потребности на пазара, но определено се очаква гъвкавост.

"Не смятам, че можем да се върнем към така нареченото "старо нормално" при положение, че вече сме опитали от ползите на друг тип организация на труда".

Целият разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
9
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Бях на работа в чужбина и винаги търсех повече работа, защото ми се плащаше на час. Часовата ставка си я д*о*г*в*а*р*я*х сам. Повече часове работа, знаеш повече пари. Върнах се в БГ. Заплата, която никой не ти казва как се формира, какво ти удържат и т.нЕдин прекрасен ден им казах: Хай сиктир
177
3
 
5
 
! Отговори
Турист преди 3 години
До РЕАЛНОСТА В БГКато не ти харесва хотелиерския бизнес ми смени сферата бре..Работа пълно.. 14 месеца седял без работа...
176
0
 
12
 
! Отговори
Гарабед преди 3 години
Гарабед не си е изпил кафето, 40 часова работна седмица или 8часа/5дни...Като в допълнение ще кажа, че за жалост българските робовл..работодатели рядко спазват тази норма и доста често се експлоатира труда на хората...
175
1
 
4
 
! Отговори
Гарабед преди 3 години
В доста от индустриите 8 часа/7 дни е отменен отдавна или е на път да бъде отменен.Има индустрии и професии в които няма как да бъде променен .. разбира се има начин да бъде олекотена работната седмица (примерно както в по-голямата част от Европа, магазините да не работят в Неделя)
174
0
 
8
 
! Отговори
@ преди 3 години
Естествено, че е демоде! Работи се на 1/2 работен ден - 12 часа и 6 дни седмично!
173
4
 
16
 
! Отговори
Sperko преди 3 години
Тука кипи от нерви и пот, които се изливат от някакви чалнати типове. Как така тоя сайт все такива успели, разбиращи, с двойно, тройно гражданство ги събира тука. Я си гледайте живота и бъдете добри хора, а не да мислите само глупости, че сте пълна трагедия. Позитивната промяна може да започне само от вас!
172
2
 
33
 
! Отговори
Утайка преди 3 години
Работя в европейска фирма. Заплата 2к лв за джуниър. Ако искаш, бачкаш и докарваш въпросната сума, ако не бачкаш БГ мениджмънта почва да мърмори. Местните служинели са хал хабер. 90% от тях са под нивото на БГ служител на 6 месеца. Работят мн по малко, ва доста по ниско ниво от БГ тийма, но за сметка на това взимат нашите заплати х4, а отпуската им е 30+ дни. И после да ми говорят, че българина е мързелив и не работи качествено...
171
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РЕАЛНОСТА В БГБрей че смелост. АМа само тука. Ако си на метър пред мен, едва ли ще ми говориш така. Седял без работа.. що? Работа колко искаш има бре, е верно кръчметата затворени, ама само кръчми ли има в тая държава? Търсят се трактористи, що не започнеш да работиш като такъв? Ааааа да, не искаш. Ти искаш да лежиш и да вземаш пари. Е няма вече, край, свърши. Който иска да работи, ще работи. Който не иска (такъв като теб) цял живот ще се оплаква и ще седи без пари. Ай дърпай нанякъде.
170
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РЕАЛНОСТА В БГдо 171Първо - не обиждай. Второ - като не си искал да ги вземаш тия 170 евро, що ги взе? Или - аз не ги исках, ама ги взех.И аз не взимам европейско заплащане, но си спестявам. По договор съм на 1100 - чисто вземам 860. А ти с твоите под масата, пак си вземал повече от мен и сега ревеш че нямаш. Ми няма и да имаш. То кат нямаш акъл в главата, така става. Не знаеш да си правиш сметката, затова си на това дередже. Ама пак не моеш се усетиш кви ги дрънкаш.
169
7
 
13
 
! Отговори
РЕАЛНОСТА В БГ преди 3 години
ДО 172Абе бкп герберастки бо....*** аз като не съм се съгласявал съм стоял месеци наред без работа и никой не те взима на работа...бе ..Чети коментарите бе башибузук червен14 месеца съм вече без работа защото отказвам да взимам пари под масата и КВО ПРАВИМ ? КВО ПРАВИМ.......изчезваме по чужбина щото тук няма живот и не искам ей такива червени фе.калии като теб да им слушам глупоститеБас държа че си мързелив крадлив чиновнически иззедник дето няма 1 ден трудов стаж истинска работа в живота
168
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РЕАЛНОСТА В БГАз като гражданин, който си плаща всичко, сега ще ти кажа кой давал възможност - ти. Да, точно ти. Що си се съгласил да вземаш пари под масата? И ся ревеш и плюеш че другите ти са виновни. Ти си виновен, не съм аз. Не аз вземам пари под масата а ти. И понеже се съгласяваш - те са добре. Ама ти не си добре, сега - нямааааааааа. Сега - затворенооооооо. И така трябва да бъде.
167
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РЕАЛНОСТА В БГВземал си пари под масата а сег аревеш що държавата ти плаща по 24 лв. на ден. Ми толкова заслужаваш, да си спестявал от тия, дет си ги вземал под масата. Правилно седите затворени и нямате право да се оплаквате. Ето това е реалноста в БГ.
166
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Това означава простолюдие.
165
2
 
17
 
! Отговори
РЕАЛНОСТА В БГ преди 3 години
когато искаш да се осигуряваш на реалната заплата в България особено в сектор Турисъм,Хотелиерство нямаш никакъв ама НИКАКЪВ шанс да започнеш работаАма онез БО--КЛУЦИ от КТ подкрепа или бкп на КНСБ не да ми обясняват че народа не се бил осигурявал и да си измислят оправдания за нищо правенето от геноцида на Герб ами да обяснят КОЙ дава възможност на мутрите робовладелци да извършват ненаказано тези престъпления и защо няма ни един вкаран в ЗАТВОРА за данъчни престъпления
164
2
 
25
 
! Отговори
РЕАЛНОСТА В БГ преди 3 години
Отидеш на интервю за работа,Изискваш да се спазва ЗАКОНА в България като да се осигуряваш на РЕАЛНАТА ЗАПЛАТА-----ОПЦИИ !!!1- Гледа те като теле 1 час и ти казва ЧАО2- Смее ти се3- Лъже те че ще те осигурява на реалната заплата4- Учудва се защо искаш това нещо и ти задава въпроса : А ТИ ЗАЩО ИСКАШ ДА СЕ ОСИГУРЯВАШ НА РЕАЛНАТА ЗАПЛАТА ,БИ ЛИ ОБЯСНИЛ ??5-Казва ти : Ще те осигурявам ама няма да казваш на никой в хотела6- Ще ти се обадим ...( познайте дали се обаждат )Минал съм ги всички те
163
0
 
9
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ами нали има синдикати? Шегувам се. Така се получава когато държавата абдикира и бъде оставена в ръцете на простолюдието. За съжаление. Тенденцията трябва да бъде повече хора с по кратко работно време да вършат дадена работа за същата заплата, а не по малко хора.
162
3
 
32
 
! Отговори
РЕАЛНОСТА В БГ преди 3 години
Аз 16 години на пазара на труда и не знам какво означава това да работиш на 5 дневна седмица на 8 часа.Работя в хотелиерския и ресторантския сектор.6-7 дневна работна седмица 12-18 часов работен ден850 по договор350 под масатаза 1200 лв на Месец правиш минимум 420 часа а на договора ми пише 168 часаНикога не съм видял или бил свидетел на това в БЪЛГАРИЯ ДА се спазва трудовото законодателство и законЧувал съм като легенди и митове че някъде имало такива фирми но ова винаги е било фантасти
161
0
 
10
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Частните разработки се основават на университетското образование и цялата синтезирана информация на човечеството до тук. Така че, най нормалното нещо е държавата да има контрол и права и върху тях. Таа работа с необразованите генийчета в гаражите си ги разправяйте на брейнсторминга на оперативката.
160
1
 
8
 
! Отговори
- преди 3 години
Ако нещо може да се свърши за 6 часа, защо е нужно да стоиш 8 часа? А когато не може да приключи за 8 ако трябва ще се работи 10 часа но ще се свърши! Гъвкавостта никак не е лош вариант за мотивация и ефиктшвност!
159
1
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ми не не съм. Но ще работя към Китайската академия на науките в Пекин синтении.