Сеизмолог: Не сме готови като общество за силен трус

Липсва обучение, така както е в Япония, каза Емил Ботев от БАН
16 мар 2021 13:21, Ния Христова
29
Сеизмолог: Не сме готови като общество за силен трус
Снимка: БГНЕС
Българското общество не е подготвено да посрещне силно земетресение и неговите предизвикателствата. Липсва обучение на хората, така както е в Япония. Това каза пред БТА сеизмологът проф. Емил Ботев от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, цитиран от в. Монитор.
 
Според него всяка година в страната се регистрират средно между 800 и 1200-1300 труса, епицентърът на част от които е извън територията на страната.
 
"Почти изцяло това са микроземетресения и не се усещат от хората", посочи Ботев.
 
Ученият разказа още, че едни от най-сериозните трусове, случили се в Европа през миналия век, са станали точно в България. В периода от 1901 до 1928 г. на нашата територия са станали 6 много силни земетресения, които са предизвикали много разрушения и са взели жертви. 
Още по темата
 
Успокоение за учените е, че скоро такива силни катаклизми не се очакват, тъй като средно статистическата повтаряемост на разрушителните трусове с магнитут над 7 за територията на България е около 250 години.
 
Повод за разговора с проф. Ботев станаха негативи на фотографа Онорио Марколеско, които са съхранявани в Регионалния исторически музей във Варна и изобразяват свличания и разломи на земни маси в района на Велико Търново. 
 
Онорио Марколеско е роден в Тулча, но придружавайки войските на генерал Гурко като военен фотограф през 1877 г. и се установява в Габрово. След Освобождението Марколеско се мести във Велико Търново, където става хроникьор на първото Велико народно събрание. Приятел на Карел Шкорпил, член на Варненското археологическо дружество. От началото на 20 век се преселва във Варна, където умира през 1918 г.

29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
0
 
! Отговори
от Новият Завет преди 1 месец
яжте Тялото на Христос Хляба от небето всеки ден,за да сте живи и здрави духовно,душевно и телесно
26
4
 
0
 
! Отговори
от Новият Завет преди 1 месец
и Бог обича всяка жена тя е Неговата принцеса,Неговата специална дъщеря,която много обича,цвете,благоухание ,красива като деня Добродетелна Жена,Невяста на Христос,за която Бог се грижи и обича винаги Бог е Верен Невидимият Бог е Верен винаги до вас,когато се уповаете на Всемогъщият Бог ГОСПОДА Живият Бог
25
2
 
0
 
! Отговори
Евреи 12 преди 1 месец
Евреи 12 всичко е подчинено на Живият Бог и Бог държи всичко чрез Божието Слово в Божествен ред не безредие и бъркотия и вашето тяло функционира в ред и хармония с Всевишният Бог давайки Слава на Бог Бог ни дава вечен живот и ние живеем,дишаме и сме здрави Бог е Вечен Бог вечно жив и вечно здрав и ние като Бог Бог е Бог
24
2
 
0
 
! Отговори
Бог ни обича преди 1 месец
какво казва Бог има значение,защото Бог знае и позволява или не позволява злото в вашия живот,така че бъдете в правилни отношения с Бог от Бог зависи всичко от нищо и никои други,земята се тресе от оскверняване и разврат и похот и греха и вика към Живия Бог,дори основата на Земята са в мир с Бог правда,мир и радост в Светият Дух смирението пред Бог изцелява земята ни,Земята Слава на Бог
23
3
 
0
 
! Отговори
истина ли каза преди 1 месец
не се поддаваме и не се саморазрушаваме БОЖИЯТ СИН СЕ ЯВИ ДА РАЗРУШИ ДЕЛАТА НА дявола принадлежите ли на Бог Бог разклаща грешните основи,за да стоим на непоклатима основа БОЖИЯТ СИН КАНАРАТА и наистина на такава основа стабилна,непоклатима портите на ада няма да надделеят има много хора с предсказвателен дух,говорят уж правилното,но с неправилен дух не е от БОЖИЯТ ДУХ
22
0
 
1
 
! Отговори
Сив преди 1 месец
До Анонимен!
Бай бабо,да не те срещне мечка!
Много си отворен иначе!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извинете, как ще е готово обществтото, като у нас земетресението се превръща в надлъгване пред блока?! Друсне леко и Ганьо слиза долу на раздумка посред нощ. Култура няма никаква- облича се половин час, кипри се, па слезе с асансьора. Това, че ако не може да излезе до 20сек от сградата, трябва да седи вътре, не го вълнува. Глупости са това. Утре, обаче, си продължава къртенето на стените по панелката да доусвои кухнята докрай. За общи нужди и ремонти на панелката нямало да дава пари.
20
5
 
2
 
! Отговори
900 преди 1 месец
всички знаем, че при нужда бате бойко ще оправи нещата. с такъв супергерой не ни трябват институции и общество.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
за сведение крупник,благоевградско е удрян от силен трус и през 1866 г.250 години повтаряемост?
18
2
 
6
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Българското общество от 30 години не е съгражда нищо само разгражда и консумира.Гола вода сме от всякъде но няма кой да каже че Царят е гол. Тотален регрес от всякъде. Парад на некомпетентността и некадърността. Господ да пази това което е останало защото оставено на самотек то се самоунищожава.
17
0
 
9
 
! Отговори
. преди 1 месец
Господ да пази, амин!
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

не бе,този сеизмолог трябва да си оправдае заплатата!
а иначе тази 250 годишна повтаряемост е доста условна,но по-принцип българия трябва да бъде готова за разрушителен трус всеки момент...
15
4
 
4
 
! Отговори
Херо едноетажния преди 1 месец
Няма да се размине на толкоз крив народ, еле пак у Софето. Гарантирано ще минат шопите пре игленото ухо. Е, тези, които имат 6 ще им е по-лесно, все един ше остане, да му мислят оффцете с пашпортите...
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сеизмолог: Не сме готови като общество за силен трус
----------

Този добре ли е???

Какво общо има обществото със Земетресението???

Обществото ли определя силата на Труса и Разрушенията???

Окъде ги изкопавате подобни "корифеи", бе!!!!!!
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И за земетресение не сме подготвени, и за пандемия не сме подготвени. Нищо ново няма тук. Всеки "трус" ни изкарва от релси ....
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Seizmolog
видяхме какво се случи след перник 2012 и 5,8...половината и повечето сгради в софия са повредени по един или друг начин.
11
0
 
5
 
! Отговори
Х преди 1 месец
Обществото не е готово - ясно, ама и строителството никак не е читаво.
10
4
 
5
 
! Отговори
Seizmolog преди 1 месец
През 1977 във Вранча беше 7,7 по Рихтер. Панелките строени през 60-те и 70-те години на ХХ- ти век устояха. Другите да му мислят. Поздрави
9
3
 
14
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 месец
Ако в София стане земетръс от седма, или надай си Боже - осма степен, паспортизацията отпада за половин век напред. Няма да остане и камък върху камък, особено от новото строителство, извършено от бандитски фирми.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Светозар
как да не е?крупник,благоевградско:април 1904 г.трус с магнитуд 7,2,20 минути по-късно 8,0 степен.как ти звучи?няма такова нещо като повтаряемост от 250 години.само за сведение крупнишкото земетресение е най-силното за 150 г. в цяла европа.
почти година и половина по-късно през октомври 1905 г. крупник отново е ударен от трус с над 6,6 степен.къде е тази прословута повтаряемост от 250 години в случая?