Сеизмолог: Не сме готови като общество за силен трус

Липсва обучение, така както е в Япония, каза Емил Ботев от БАН
16 мар 2021 13:21, Ния Христова
29
Сеизмолог: Не сме готови като общество за силен трус
Снимка: БГНЕС
Българското общество не е подготвено да посрещне силно земетресение и неговите предизвикателствата. Липсва обучение на хората, така както е в Япония. Това каза пред БТА сеизмологът проф. Емил Ботев от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, цитиран от в. Монитор.
 
Според него всяка година в страната се регистрират средно между 800 и 1200-1300 труса, епицентърът на част от които е извън територията на страната.
 
"Почти изцяло това са микроземетресения и не се усещат от хората", посочи Ботев.
 
Ученият разказа още, че едни от най-сериозните трусове, случили се в Европа през миналия век, са станали точно в България. В периода от 1901 до 1928 г. на нашата територия са станали 6 много силни земетресения, които са предизвикали много разрушения и са взели жертви. 
Още по темата
 
Успокоение за учените е, че скоро такива силни катаклизми не се очакват, тъй като средно статистическата повтаряемост на разрушителните трусове с магнитут над 7 за територията на България е около 250 години.
 
Повод за разговора с проф. Ботев станаха негативи на фотографа Онорио Марколеско, които са съхранявани в Регионалния исторически музей във Варна и изобразяват свличания и разломи на земни маси в района на Велико Търново. 
 
Онорио Марколеско е роден в Тулча, но придружавайки войските на генерал Гурко като военен фотограф през 1877 г. и се установява в Габрово. След Освобождението Марколеско се мести във Велико Търново, където става хроникьор на първото Велико народно събрание. Приятел на Карел Шкорпил, член на Варненското археологическо дружество. От началото на 20 век се преселва във Варна, където умира през 1918 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Сив преди 3 години
До Анонимен!Бай бабо,да не те срещне мечка!Много си отворен иначе!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извинете, как ще е готово обществтото, като у нас земетресението се превръща в надлъгване пред блока?! Друсне леко и *** слиза долу на раздумка посред нощ. Култура няма никаква- облича се половин час, кипри се, па слезе с асансьора. Това, че ако не може да излезе до 20сек от сградата, трябва да седи вътре, не го вълнува. Глупости са това. Утре, обаче, си продължава къртенето на стените по панелката да доусвои кухнята докрай. За общи нужди и ремонти на панелката нямало да дава пари.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименза сведение крупник,благоевградско е удрян от силен трус и през 1866 г.250 години повтаряемост?
18
2
 
6
 
! Отговори
Да преди 3 години
Българското общество от 30 години не е съгражда нищо само разгражда и консумира.Гола вода сме от всякъде но няма кой да каже че Царят е гол. Тотален регрес от всякъде. Парад на некомпетентността и некадърността. Господ да пази това което е останало защото оставено на самотек то се самоунищожава.
17
0
 
9
 
! Отговори
. преди 3 години
Господ да пази, амин!
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименне бе,този сеизмолог трябва да си оправдае заплатата!а иначе тази 250 годишна повтаряемост е доста условна,но по-принцип българия трябва да бъде готова за разрушителен трус всеки момент...
15
4
 
4
 
! Отговори
Херо едноетажния преди 3 години
Няма да се размине на толкоз крив народ, еле пак у Софето. Гарантирано ще минат шопите пре игленото ухо. Е, тези, които имат 6 ще им е по-лесно, все един ше остане, да му мислят оффцете с пашпортите...
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сеизмолог: Не сме готови като общество за силен трус----------Този добре ли е???Какво общо има обществото със Земетресението???Обществото ли определя силата на Труса и Разрушенията???Окъде ги изкопавате подобни "корифеи", бе!!!!!!
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за земетресение не сме подготвени, и за пандемия не сме подготвени. Нищо ново няма тук. Всеки "трус" ни изкарва от релси ....
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Seizmologвидяхме какво се случи след перник 2012 и 5,8...половината и повечето сгради в софия са повредени по един или друг начин.
11
0
 
5
 
! Отговори
Х преди 3 години
Обществото не е готово - ясно, ама и строителството никак не е читаво.
10
4
 
5
 
! Отговори
Seizmolog преди 3 години
През 1977 във Вранча беше 7,7 по Рихтер. Панелките строени през 60-те и 70-те години на ХХ- ти век устояха. Другите да му мислят. Поздрави
9
3
 
14
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Ако в София стане земетръс от седма, или надай си Боже - осма степен, паспортизацията отпада за половин век напред. Няма да остане и камък върху камък, особено от новото строителство, извършено от бандитски фирми.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Светозаркак да не е?крупник,благоевградско:април 1904 г.трус с магнитуд 7,2,20 минути по-късно 8,0 степен.как ти звучи?няма такова нещо като повтаряемост от 250 години.само за сведение крупнишкото земетресение е най-силното за 150 г. в цяла европа.почти година и половина по-късно през октомври 1905 г. крупник отново е ударен от трус с над 6,6 степен.къде е тази прословута повтаряемост от 250 години в случая?
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тази повтаряемост на разрушителните земетресения в българия от 250 години е не точна.това по-никакъв начин не трябва да ни успокоява като се има предвид,че имаме катастрофални земтресения началото на миналия век-крупнишкото 1904,каварненското 1901,чирпанското 1928,горнооряховското 1913 и т.н.ако имахме такъв преиод на затишие,то ние щяхме да прогнозираме земетресенията.
6
5
 
9
 
! Отговори
(не)(на)учен преди 3 години
При този "учен" земетресенията се случват вътре в черепната му кутия, лявата плоча се удря в дясната и кънти от "знания" човека.Искам да Ви кажа че дори и човешкия мозък има своя предел на знания. Прелее ли веднъж, ставаш "учен" и вече си в очакване на деветото пришествие от Мелмак .
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напоследък около нас доста ги разлюля, та може и нас да не ни подмине. Според мен е очаквано да се случи нещо. По Тошково време в предприятия и училища имаше такива мероприятия за подготовка, сега тези добри практики ги отричат, незнайно защо. Ние не сме безсмъртни.
4
8
 
7
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Недейте създава паника ! България не е земетръсна зона. Да, има земетресения, но не е Япония и Индонезия. Недейте насажда притеснения и паника.
3
6
 
5
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
Предупреждават я, ама не им стиска да си кажат.Виж че навсякъде около нас се разтресе стабилно последните 4-5 месеца.Турция, после Хърватия и преди буквално 2 седмици Гърция, като тогава се обади Хърватия пак. Даже вчера имаше статия за две във Македония, които бяха осторожно демотирани от 4+ на 2,8 и 3,7 от EMSC. Става малко като миналата година като от 2 седмици + всяка държава около нас имаше корона, тука бяхме уникати без нищо ....
2
3
 
5
 
! Отговори
51299 преди 3 години
Така е, но нека специалистите по бедствия иаарии да подготвят матерриали и с помощта наметодисти и педагози да ги оформят с стройна програма за училищата. Така ще можеот първи клас всяко дете да се учикакдареагира при такива събития. така, метнато в пространствотосъобщението няма стойност - не е новина, защото ние го знаем, не сигнал за тревога, защото липсва конкретика.