Лекар: Легла в болниците има, но липсват медици

Спирането на плановите операции не е удачно, смята д-р Грудев
18 мар 2021 17:08, Анисия Иванова
22
Лекар: Легла в болниците има, но липсват медици
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Натискът от пандемията е сериозен върху здравната система у нас, но капацитетът ѝ по отношение на броя на леглата все още не е изчерпан. Проблеми има обаче с хората, които трябва да обслужват тези легла - често те са преуморени или преболедували вируса наскоро. Това заяви Красимир Грудев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) и съсобственик на болница в Пловдив, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Грудев посочи, че частните болници у нас имат 20-процентен дял от общите легла, които са около 50 хиляди за цялата страна. Той отбеляза, че спрямо изискването на здравното министерство за предоставянето на 20% от леглата им за лечение на болни с COVID-19, те имат около 10 хиляди такива легла.

“Има частни болници, които няма как да разкрият такива легла - това са по-малките и специализираните”, изтъкна гостът. Той обаче добави, че в общини като Дупница например има една частна и една държавна болница, като частната дори поема повече пациенти с COVID-19 от държавната", обясни лекарят пред Bloomberg TV Bulgaria.

Грудев заяви, че частните, общински и държавни болници си сътрудничат по отношение на кадрите. "Само в условията на заедност можем да преодолееем тази сериозна пандемия”, каза още гостът.

Според него преустановяването на плановите операции в условията на пандемия не е удачно решение, тъй като много от пациентите, нуждаещи се от различно лечение от това срещу COVID-19, го отлагат и в резултат състоянието им се влошава.

По отношение на процеса по ваксинации Грудев изтъкна, че личните лекари - 4500 у нас, са “сериозна армия” и макар да нямат условия за съхранение на ваксините, имат възможност да имунизират по много пациенти на ден, и те все пак не трябва да бъдат изключвани от процеса.

Целият разговор - във видеото.


22
Още от Страната
Извадиха 30 уреда с раци от Дуранкулашкото езеро
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 19
------------------------------
Това е една изкуствена бройка.Това са броят лекарски дипломи,които се водят на учет в БЛС.Тук влизат лекари-чиновници,които не са виждали болен в живота си,пенсионирани и инвалидизирани лекари,които не работят,емигрирали и пр. Така че реално практикуващи са около 15-16 000
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Как вееее мен, ще липсват медици, нали сме бананова република :)))
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Как така да има недостиг на лекари - цели 29667 броя за миналата година са преброени. Друг е въпросът къде работят и с какво се занимават. Вие да не искате да станат колкото полицаите? Последните ББ непосредствено ги следи като бивш полицай, макар че е пожарникар по образование.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вижте разследванията на Миролюба Бенатова за болница "Лозенец"... Тази прокажена територия нама да се оправи и след едно хилядолетие !
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Липсват не само медици. Липсват още учители, инженери, енергетици и много други специалисти. И скоро съвсем няма да има.
13
0
 
1
 
! Отговори
белия свят забрави преди 4 седмици
До ескимос

Ески, тук е третия свят, както правилно отбелязаха поляци(те).
12
2
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 седмици
Явно сте бавнора-виващи--аз ви обяснявам че--Ако съм Бизнесмен и искам да правя пари и да точа НЗОК -строя Болница но трябва да регистрирам в нея и ЛЕКАРИ!!! Само че не съм само АЗ а още други тарикати които строят Болници -и накрая плащаме на един лекар да обслужва 10 Болници за да има разрешение да лапаме от НЗОК -отделен е въпросът че лекарят идва от време на време -важното е да има лични карти на дърти пациенти и да лежат там виртуално!
11
2
 
4
 
! Отговори
ескимос преди 4 седмици
До Ф.С.В.
Ти да не мислиш, че лекарите "обикалят" в различни болници, т.е. работят на 2, 3 места от любов към спорта? Ако им се плаща достойно на едното работно място, никой няма да си хаби времето и живота заради черните ти Очи. Отделно, че ако ги няма на две работни места, половината лечебни заведения ще трябва да се закрият и ще чакаш за преглед с месеци, както е по белия свят.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Лекар
По добре е да си събираш пари за доктор когато ти се наложи да не гледаш като мишок като легнеш в болница вместо да се правиш на ***.
9
0
 
14
 
! Отговори
66 преди 4 седмици
Момчета за да станеш лекар първо трябва да си по- умен от другите,да завършиш гимназия с отличие и после да учиш 6 + мин 5 години за специалност.Накрая разбираш че заплатата ти за 8.5 часа труд 5 дни е по- малка от тази на обикновен работник.
Не очаквайте някой да ви лекува и да не спи по цели нощи за без пари понеже бил длъжен.Дано сега се разбере колко е важна тази професия и управниците колкото и да са прости да поправят здравеопазването.
8
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нямало лекари.
А за какво са ми? Да те са ме излекували от нещо? Да те би да се канят да ме лекуват от нещо.
Били преуморени.
Това и заслужават. Да стоят денонощно в Ковид отделенията, докато започнат да припадат от умора. Те забъркаха тази паника, сега е ред те самите да се къпят в собствената си каша.
А за личните лекари, за тези дезертьори, въобще не искам да се сещам
7
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
До За богати всичко има/1

"Бедните - червеите да ги ядат." - не бедните, а про-стите дето скачаа за сашо дебелия, докато той спасяваше бкп-то на луканов от разпад и лустрация.
6
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
До Активист на БСП/5

"Ами щом не плащате,няма да има доктори,чорбаджи..." - а обясни сега многознайко, що и в германия имат легла, но нямат лекари. И там ли не им плащат?

ПП. Да припомня, че тиквата лично пращаше матряла да работи в чужбина.
5
0
 
11
 
! Отговори
Активист на БСП преди 4 седмици
Ами щом не плащате,няма да има доктори,чорбаджи...
4
8
 
8
 
! Отговори
мафия преди 4 седмици
Сегашните лекари са банка Антинари !!!!
3
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 4 седмици
Вярно ли бе? Как за всички "VIP" селски пръчки, които издържаме има и болници и лекари, техника и лекарства? А за всички нас, плащащи сметката няма нищо.
2
5
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 седмици
Единствената Държава в Света която има над 400 частни Болници а ВСИЧКИ МЕДИЦИ В БГ стигат за не повече от 50 болници--КОГА ЩЕ РЕГУЛИРАТЕ С ЗАКОН -че един лекар не може да работи в Държавна Болница и в още 5 частни Болници-Та той почва цял ден да ги обикаля по един час и накрая ЕДНО НИЩО!! ЕДИН ЛЕКАР НЕ ТРЯБВА ДА РАБОТИ В ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ БОЛНИЦИ Държавна и Частна--ТОВА СИ Е ЖИВО ИЗТОЧВАНЕ НА НЗОК С тези фалшиви Частни Болници!! Има бизнесмени в Бургас с по 3 Болници и 4- ма лекари в ТЯХ!
1
3
 
6
 
! Отговори
За богати всичко има преди 4 седмици
...има веднага вкл. медици.

Бедните - червеите да ги ядат.

Затова ли скачахте, да разбиете старата държава ?!