Ентусиасти дават нов живот на изоставен край брега на Дунав самолет

Идеята е летателната машина да се превърне в мултифункционална зала
28

Ентусиасти от Силистра обединяват усилия, за да вдъхнат нов живот на изоставен край брега на река Дунав пътнически самолет. Целта им е да го превърнат в зала за събития и презентации.

Самолетът повече от 30 години стои приземен на брега на Дунав. Дълго време машината е била учебна база, но с времето интересът към нея изчезнал. До днес, когато местни жители, с помощта на германска организация, решават да му вдъхнат нов живот.

"Идеята е летателната машина да бъде използвана за провеждането на различен тип събития - мултифункционална зала. Презентации в нетрадиционна обстановка, открити уроци", посочи Димитър Караджов.

След като преди години беше облагородено пространството около самолета, сега е ред за реставрация на самата машина. Помагат експерти от авиомузея в Бургас.

"Предстои реновиране в няколко стъпки: изграждане на електрическа инсталация, освежаване на самия летателен апарат, монтиране на мебели. Идеята в да оставим част от седалките, които са автентични, с клапващите маси, които придават автентичност на самолета", обясни Караджов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Най-атрактивната част – пилотската кабина - ще бъде напълно готова за полети. Страстта на организаторите се оказва заразителна и за младите хора.

"Този самолет е една изключителна дестинация, която могат да посетят тук в Силистра", каза Габриела Ангелова.

"Ще бъде много вълнуващо да се потопиш в обстановката, все едно си в самолет и летиш над облаците", сподели Мария Йорданова.

Очакванията са, че един от последните запазени самолети "ТУ-134" ще е готов да приема пасажери в края на следващия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не е ясно какво точно са облагородили наоколо, ясно се виждат творенията на некадърен чалгясал тип със свинска физиономия от републиката на некадърните връзкари, великите панелки изглеждащи точно като хората които населяват тия земи
24
0
 
3
 
! Отговори
Леяр преди 2 години
А колко самолети се претопиха в леярните зарада алуминия през 90те.Бедна ви е фантазията.
23
7
 
4
 
! Отговори
Трол от Тирол преди 2 години
Може да се промотира дизайнерска дрога там. Направо в облаците те прсщаДаже име и давам Ф16.Междо другото какво стана с нашите Ф16?Или пито платено? От умрял писмо чакаме май.
22
0
 
0
 
! Отговори
Пироман преди 2 години
Знам една ракета земя земя .Предлагам да и вдъхнем нов живот.
21
0
 
0
 
! Отговори
Силистра преди 2 години
Не е баш на реката ,по време началото на демокрацията беше компютърна зала.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 120/100 гореше ЗИЛ157. Бензин 70 октана.
19
0
 
0
 
! Отговори
Марийка преди 2 години
Аз пък искам да съм стюардеса.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Танкът гори 400 на 100 нафта.Некви измишльотини говориш. Гъсеничен Витяз дето е колкото два танка и е с четири танкови двигателя дава 120л/100км при силно пресечен терен. Танка на същия терен я даде 60л, я не. А на равен терен повечето соц танкове си щракат с 25 на 100 - колко два издънени немски бавареца нов внос.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно как досега не са го разфасовали местните индиански племена?
16
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИванчоАз пък искам танк.чемодан, вакзал, масква
15
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИванчоТанкът гори 400 на 100 нафта.Даже и газова уредба да му сложиш, сигурен ли си, че можеш да си го позволиш?
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Стар наборСлед година ковид сигурно ще е в миналото и пак всеки ще си лети където си иска.
13
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДреДа бе.Главен терминал на Хийтроу друг път.Междувпрочем, към ония момент само 2 самолета на Балкан можеха да летят до Хийтроу.Другите вече бяха прекалено шумни и замърсяващи.
12
1
 
19
 
! Отговори
Дре преди 2 години
До 11И тези пари се избиха само със местата на стоянката на главния терминал на Хийтроу, но не към държавата а в частни ръце. Балкан се съблече и разпродаде активите между една шепа хора. Мислиш ли, че Костов или Зееви не го знаеха това? Ето, приватизация...
11
9
 
5
 
! Отговори
Стар набор преди 2 години
Това е НОВАТА РЕАЛНОСТ след измислената пандемия. Момичето го каза: "изключителна дестинация, все едно летиш над облаците..." Явно младите трябва да свикват, че няма да могат така често да летят както ние в миналото сме обикаляли света.
10
2
 
1
 
! Отговори
Иванчо преди 2 години
Аз пък искам танк.
9
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 9Към момента когато Костов продаде Балкан, най-новият самолет на Балкан беше 15 годишен и имаха 300 милиона долара дългове.
8
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костов продаде Балкан за жълти стотинки на Гат Зееви. Никой не му потърси никаква отговорност. Балкан имаха собственост в много градове по света, какво стана там, никой нищо не казва. Българите загубиха безумно много пари с тази скалъпена сделка, но няма разследване, няма правосъдие.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До от ВарнаБило голяма атракция за малките, ама ако бяха казали на родителите дай левче за поддръжка и обезопасяване, никой нямаше да даде.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едни от най-хубавите и удобни самолети. Едала на ентусиастите.