Хазната на минус от 173 млн. лв. за месец май

Приходите се очаква да са 20 452.8 млн. лв
1 юни 2021 09:33, Петя Славова
80
Хазната на минус от 173 млн. лв. за месец май
Снимка: БГНЕС

На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към май 2021 г. да бъде отрицателно в размер на 173 млн. лв. (0,1 % от прогнозния БВП), пише в съобщение на финансовото министерство.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по КФП към май 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 20 452,8 млн. лв. (43,0 % от годишния разчет), като спрямо първите пет месеца на 2020 г. се отбелязва ръст от близо 2,8 млрд. лева., за което допринасят по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 3,1 млрд. лв., докато постъпленията от помощи намаляват с 0,3 млрд. лева.

Още по темата

Значителният ръст през месец май в частта на данъчните приходи се дължи основно на базов ефект в месеците април и май 2020 г., когато бе периода на най-строги противоепидемични мерки и ограничения. Продължава тенденцията от предходните месеци за постепенно възстановяване при основните данъци.

Значителен ръст на месечна база спрямо същия месец на предходната година се отчита при приходите от ДДС, ДДФЛ, осигурителни вноски и други. При постъпленията от акцизи вече е преодоляно забавянето от първите месеци на годината, като постъпленията в групата превишават отчетените за първите пет месеца на 2020 г.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към май 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 20 625,8 млн. лв., което е 39,3 % от годишния разчет. За сравнение, разходите по КФП за същия период на 2020 г. бяха в размер на 16 323,4 млн. лева.

Значителният ръст на разходите през първите пет месеца на 2021 г. спрямо същия период на предходната година е свързан от една страна с по-ниската база през 2020 г., когато има отчетени значително по-малки по размер разходи за борба с пандемията от COVID-19, докато към май 2021 г. тези разходи са съществени, и от друга страна – на политиката по доходите, политиките в социалната сфера и по-високите разходи за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година.

Разгледани по икономически елементи най-значително нарастване се отчита при социалните и здравноосигурителните разходи. В частта на разходите за пенсии са изразходени близо 526 млн. лв. за добавки в размер на 50 лева към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до май.

Наред с това влияние върху разходите за пенсии оказва и увеличението на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и на максималния размер на пенсията от началото на годината, както и базов ефект от увеличението на пенсиите през юли 2020 година.

В частта на здравноосигурителните разходи се отчита нарастване, свързано с по-високите разходи за борба с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на извънредна епидемична обстановка, вкл. разходи за медикаменти, тестове, консумативи и предпазни средства, средства за подкрепа на персонала на първа линия в борбата с COVID-19 (допълнително месечно възнаграждение в размер на 1 000 лв.), заплащане на изпълнителите на медицинска помощ за поставяне на ваксини срещу COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лв., на специалисти от професионално направление "Здравни грижи" в размер на 360 лв. и на санитари в размер на 120 лв. и други.

Принос за нарастване на разходите за субсидии за нефинансови предприятия имат плащанията по мярката "60/40", мярката "80/20", мярката "Запази ме", мярката "Подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки", администрирана от НАП, и други. В частта на капиталовите разходи също се отчита ръст спрямо същия период на предходната година, който се дължи на извършени плащания по инвестиционни проекти на Българската армия, пътни инфраструктурни обекти и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към май 2021 г. от централния бюджет е 683,2 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за изпълнението на държавния бюджет и основните показатели на консолидираната фискална програма, на база на данни от месечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните  разпоредители с бюджет към май 2021 г. ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец юни 2021 година.


80
Още от Страната
Ще бъде ли обезопасен пътен участък, където загинаха абитуриентка и спътникът й?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 седмици
"БОЙКО БИЛ --ЧОВЕКОЯДЕЦ" ------А , АЗ ИСКАМ ДА СЪМ "КОМУНИСТОЯД" И ДА ИЗПИЯ МОЗЪЧЕТО НА ФИГУРАНТА СЪС СЛАМКА И ДОМАТЕН СОК!
57
1
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 седмици
Епиграма : Пари за - Ц И К и. Р И К - за пенсионерите ритник . Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани.
56
2
 
9
 
! Отговори
Електра преди 3 седмици
Крадливите Импексови кауни, кога успяха да опоскат всичко. Сега наистина се краде и то в огромни размери...
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
откраднахте каквото беше останало и почнахте да трупате дългове после ще вземете и заеми и тях ще профукате и после какво правим ще премахнете валутния борд
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Па много бърже ги окрадохте, бе! ЗАпрете се малко.
53
1
 
12
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 3 седмици
ТОВА ЛИ СА ВИ ЕКСЕРТИТЕ -ЕДИН ЧОВЕК КАЗА- А СЕГА ЕДНИ МИНИСТЕРСКИ КАЛИНКИ КАЗАХА ЧЕ ПАРИ НЯМА И ЧАКАТ ОТ ЕРОПА ДА ДОЙДЕ НЯКОЕ ЕВРО ! ЕГАТИ ПРАВИТЕЛСТВОТО ! И ПОСЛЕ ПАК БОЙКО ЩЕ СПАСЯВА ДЪРЖАВАТА!
52
4
 
14
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 седмици
"правителството" на жалкия фигурант фалира България!!!
51
12
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
ГЕРБ ЛЪГА , ЧЕ ФИНАНСОВО СМЕ ДОБРЕ, А РЕАЛНО ОСТАВИ ЕДНА РАЗОРЕНА ДЪРЖАВА И 30 МИЛИАРДА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ ВЗЕТИ ОТ ГЕРБ!
50
0
 
0
 
! Отговори
Чамлъджъ преди 3 седмици
700 млн. за брюкселско-ДEMOHOкратските чaкaли само за 5 месеца! Ашколсун!
49
4
 
15
 
! Отговори
Гражданин преди 3 седмици
До 47. Това го разбрахме и без да ни го цитираш подробно. Само че чакаме ДОКАЗАТЕЛСТВАТА, ***, а не само партенки по смешните тенденциозни телевизии.
48
9
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
До 44. Не знам какво е прибрал Бойко, ама имаше пари в държавата, църввул. А сега свършват. Да намерят бе, нали са много велики експерти. И стига с това смешно чекмедже, колко лесно ви баламосват с компромати нискочели.
47
2
 
19
 
! Отговори
?! преди 3 седмици
С хазна на минус ще пращаме 75000 ученици и учители на море...и по 50 лева на пенсионер...кой кого манипулира ?
46
7
 
18
 
! Отговори
Е то се очакваше! преди 3 седмици
Какво очаквате при червени на власт!?Толкова могат, много са зле! Лошото е, че и розово-синьо-червенитеДСбари също са толкова зле, да не говорим за ИТН и т.н.
45
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бойко е човекоядец!Заканил се е на човек,че роднините му ще му ядат месото и няма и да разберат.Това го заяви Бойко Рашков-министър на МВР по телевизора пред Сашо Диков.
44
1
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 3 седмици
До 39. Пич, наистина си много глу.пав. Като зомбиран 90 годишен пенсионер с тежка деменция.
43
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бойко прибра всичките пари и затова е празна хазната.Това са фактите и се вижда в чекмеджето!
42
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Служебното правителство източи хазната. Браво, маладци.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 29. Не мислех, че чак такива глу.паци като теб се изявяват по сайтовете. Тоя каза, значи е вярно и точка. Баси. И как пък ги е сметнал, че са четири, аз пък казвам, че са пет. Някой друг ще наддава ли?
40
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Браво! Така се поставя рекорд на Гинес по скоростно пълнене на чекмеджето...
39
13
 
6
 
! Отговори
до 30 преди 3 седмици
Ако е мафиот защо не е в затвора?Защо го пуснаха,нали го арестуваха няколко пъти?Явно не е мафиот!Виж за Борисов е сигурно,защото само мафията работи с по 500 еврови купюри и кюлчета,оръжие,а той дори се е заканил на човек,че ще го ядат роднините му и няма и да разберат.Кой е мафиот а?!Я не лъжи хората!!!!Гледай истинските телевизии,не мисирските!