Само двама дойдоха на протеста в защита на мечката в Белица

Гъбарите отново са в гората, но вече се движат на групи
10 юли 2021 14:20, Петя Славова
39

Само двама души дойдоха на предварително обявения протест в защита на мечката от Белица. Въпреки че онлайн петицията беше подкрепена от 50 хиляди души, а за протеста участието си бяха заявили стотици, днес пред общината в Белица беше спокойно.

Природозащитниците заявиха, че до инцидента с мечката се е стигнало, тъй като редица институции и организации не са си свършили работата.

Още по темата

"Едни господа в едни удобни кресла, на климатик, взимат мигновеното решение за отстрел на това животно, без да се потърси реално решаване на този проблем. В 21 век сме, има съвсем допустими технически средства, с които мечката може да бъде прогонена високо горе в гората", заяви пред Bulgaria ON AIR природозащитниът Атанас Бояджиев.

Природозащитниците поискаха на място да им бъде дадено разрешителното за отстрел, въпреки обещанията, че то няма да бъде използвано.

"Когато имате едно разрешение за отстрел, вие се разхождате в гората и уж я прогонвате, в следващия момент това разрешително може да бъде използвано и мечката да бъде отстреляна, затова искаме това разрешително да ни се даде и то да бъде унищожено", настояват природозащитниците.

За да се срещне с недоволните хора, дойде кметът на Белица Радослав Ревански. Той увери, че мечката няма да се преследва с цел да бъде убита.

"Аз съм съгласен с вас, че ако влезнете в гората никой не може да даде гаранция, че тази е мечката. Проведох среща с директора на РДГ Благоевград, който дойде и ми каза – вие като кмет и като община нямате отношение, тъй като това се прави от специалисти. Аз само гарантирах, че няма да допусна нито ловци, нито хора да ходят нагоре да се упражняват и да ходят нагоре да се правят на бракониери", обясни кметът на Белица Радослав Ревански.

Той уточни, че е изискал разрешително за отстрел, защото само час след инцидента мечката е била забелязана отново в района и ако някой реагира да се защити, да не бъде уязвим от закона.

В момента мечката се намира високо в планината. Тя е в зона, която е безопасна за хората. Междувременно гъбарите отново са в гората, като вече се движат на групи.
 


39
Още от Страната
След детска игра - пожар в две къщи в Плевенско
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
FARAON преди 2 седмици
НИТО НА МОРЕТО ЩЕ ПОЧИВАТЕ, НИТО В ПЛАНИНАТА. :) НА МОРЕТО ИМА МЪРТВО ВЪЛНЕНИЕ, А В ПЛАНИНАТА МЕЧКА, СТРЪВНИЦА! :)
35
2
 
2
 
! Отговори
Авджия преди 2 седмици
До Хемус:Решението е всички стръвници да бъдад избити. Над 50 годнини в Бг нямаше мечки и си бяхме добре по годи и ливади, за чий са ни сега!? Същото важи и за вълците. Да не говорим за noмияpитe.
34
2
 
2
 
! Отговори
Хемус преди 2 седмици
Човек не отричам,че жената трябва да бъде лекувана и това,че изкарва прехраната си,но не е решение на въпроса мечката да бъде убита!
33
1
 
6
 
! Отговори
Справедливост преди 2 седмици
Това са бедни, но честни и работливи хора! Събирането на диворастящи гъби (трудна и изтощителна работа) е начин да си изхранват семейството с невръстните им деца. Сега тия 50 хиляди природозащитници, защищаващи мечката, е редно да съберат някаква адекватна парична сума (всеки да даде по 1лев, поне) и да я внесат на името на тази жена! Освен това, някой трябва да прави застраховки на хората, работещи по горите!
32
0
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 2 седмици
Егати решението на въпроса!Да убием мечката,понеже е била в гората и е защитавала територията си!По- тази логика да претрепем някой стопанин,като му влезем в дома,понеже е пазил имота си!От горското вместо да се занимават с контрабанда на дърва да вземат малко да поработят,хранилки за животните както се правеше едно врме и няма да има проблеми
31
1
 
4
 
! Отговори
До ллл преди 2 седмици
Муньо, какво значи да береш гъби нелегално? За бране на гъби не се иска разрешение! Стига с насъскване срещу разни етноси! Хората трябва да живеят! Макар, че преди години точно от този етнос двама са плашели с брадвички комшията и са щели да го убият за една кофа манатарки! Аз си нося пистолета и не ми пука, но съседът няма такъв и е успял да избяга. С манатарките!
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вече писах, че ГОЛЯМ пиперен спрей с няколко милиона сковила люто моментално ще прогони всяка мечка. За съжаление сред българите има такива с заложби на убийци! По-богатите имат страховита артилерия - голям калибър, мощни патрони, оптика за няколко хилядарки, нощни прицели. На тях много им се иска до покажат на какво са способни.Рисът постепенно се завръща у нас. Видях снимка на убит рис и убиеца му от с. Чупрене , Белоградчишко, вероятно. Не се виждаше лицето му. Щях да му го префасонирам!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оставете животното живо,или го приспете и преместете в по-дълбоки гори.Гъбарите да носят шумни щракнала.Днес мечките , утре нас.
28
0
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 2 седмици
Двамата за били смелите репортерки на Нова и Бтв.
27
1
 
2
 
! Отговори
Авджия преди 2 седмици
Шат ма мечката главата :-D
26
0
 
2
 
! Отговори
Бел учител преди 2 седмици
Влезете, а не влезнете, всеки ден правописни грешки тука, братче.
25
0
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 седмици
Как да дойда щом не съм в България? Знампоне за още 5 българи,които искаха да дойдат,но бачкат и не могат. Мечкатс не трябва да бъде убивана!
24
0
 
6
 
! Отговори
BLM преди 2 седмици
Bear Lives Matter!
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до колкото се разбра не мечката е нападнала, а сиганката е притеснила дремеща мечка промъквайки се в мечешката "къща", характерно за етноса. После викат ТВ-та и врещят, лъжат и ривът. ==== много прилича на един друг му р-гав - обикаля като изумен - врещи, лъже и риве. Етностни особености
22
0
 
8
 
! Отговори
горския от центъра преди 2 седмици
ако в центъра или на пазара дойде мечка, ще я гръмна, опека и изям пред ТВ,но ако някой гръмно мечка в гората, ще замести мечката
21
4
 
1
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 седмици
А теяа двамата кадя са дошли ниможа ли некой да им удари един мариз ? Бря то лесно само дъ говориш от страни !Ама а да беше пострадал той самия или некой от неговите близки .....!!!
20
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 2 седмици
Останалите в подкрепят по фейса от къмпинги по морето.
19
4
 
3
 
! Отговори
ллл преди 2 седмици
Аааа врете се из горите, да берете нелегално и после се оплаквате..да питаме ли от кой етнос са гъбарите
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да им дадат по един спрей против мечки на гъбарите и готово!
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цял катун ма... али берат гъби и боровинки викат и плюят така говори този етнос вие ако сте на мястото на мечката ще ги тъпите ли