Изменения в закон вдигна на протест природозащитници

Предложенията може да се обсъждат до 6 септември
24 авг 2021 16:37, Петя Славова
12
Изменения в закон вдигна на протест природозащитници
Снимка: БГНЕС

Природозащитници и риболовци от цялата страна излизат на протест заради предлаганите от служебния екоминистър Асен Личев поправки в Закона за водите и в Наредбата за ползване на повърхностните води. Предложенията са  публикувани за обществено обсъждане до 6 септември, но риболовците ги определят като лобистки.

Един от организаторите на демонстрациите - Николай Граждански от Риболовен клуб "Панега 2021"- Луковит каза пред БНР: "Да не се налагат промени в Закона за водите, които целят смекчаване на изискванията за построяване на нови ВЕЦ в защитените територии. Другото нещо, с което не сме съгласни, това са вредните действия на мини-вецовете. Постоянно има промяна на нивото на реките, което вреди за организмите, които живеят в тези води. Влиянието, което нанасят, е по-скоро пагубно за реките".

Освен в Луковит при водохващането за ВЕЦ "Радомирци" на река Златна Панега, протести ще има в София, в района на Пловдив при стената на ВЕЦ "Кадиево" и във Варварските минерални бани до водохващането за ВЕЦ  "Ели дере".

Димитър Куманов от сдружение "Балканка" обясни също пред БНР, че с промените се узаконяват незаконно изградени ВЕЦ-ове и се разрешава изграждането на такива централи в защитени зони по "Натура 2000".

"С изключение на три ВЕЦ-а в България, всички не притежават учредени права за строеж и министърът сега с тези изменения на наредбата иска това положение да продължава вечно. Досега строителството на всякакви видове ВЕЦ-ове в "Натура 2000" зоните бяха забранени. Сега министър Личев иска да разреши строителството на още ВЕЦ-ове в "Натура 2000" зоните като основният му прицел са Марица, Тунджа, Струма и Места".


12
Още от Страната
Какво време да очакваме през септември и кога започват валежите?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отвличане на вниманието от належащите проблеми. За 40 години точно сега се загрижиха за ВЕЦ-овете.
11
2
 
1
 
! Отговори
ТЕЦове стават ВЕЦове преди 3 седмици
От другата статия научихме защо се изменя закона.... "Има вече затворени централи, през 2023 г. Гърция ще затвори своите въглищни централи, Румъния - 2025 г., нещата отиват на зле в региона, ако не се изградят нови мощности"
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е ако мине номера, ама няма да мине лакоми и нагли червени ***, но да не обиждаме животинките!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аве тези накрая , на финалната права ще ги намрази народа, след що-годе добро управление. Изключвам Кацаров, той като гербер, става само за окраса на дърво
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Служебното е само за нови избори и докато се сформира правителство. Но нямат право на подобни решение. Тия всеки ден погазват законите и Конституцията. Егати наглеците. Явно някои предпочитат да четат на английски, защото на български явно четат но не разбират.
7
0
 
9
 
! Отговори
:) преди 3 седмици
Не че нещо, но депутат без ВЕЦ няма.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези защо не протестират срещу биологичните оръжия , политкоректно наречени ваксини..
5
1
 
5
 
! Отговори
798099 преди 3 седмици
До 1. И по-лошо ще става. А доколкото знам, служебното правителство няма право на такива промени.
4
1
 
16
 
! Отговори
aaa преди 3 седмици
Изсичат горите поголовно, спират и отклоняват реките заради някакви мизерни ВЕЦ-ове и после реват: ама защо не вали, защо няма вода, защо няма какво да ядем.
3
0
 
12
 
! Отговори
Бат Сашо преди 3 седмици
Оставка,не докосвайте реките ни!!!
2
1
 
9
 
! Отговори
Селянски преди 3 седмици
Колегата Граждански преувеличава малко. Но наистина стига вече с тези тарикатлъци на възобновяемите енергетици.
1
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
при радев е така !