Интересът към селските имоти продължава, цените им скочили двойно

Войната в Украйна дала тласък на наемния пазар
Обновена: 13 май 2022 22:21 | 13 май 2022 21:30, Анисия Иванова
43
Интересът към селските имоти продължава, цените им скочили двойно
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След пандемията се наблюдава много голям интерес към имоти във селата, най-вече от български купувачи, което доведе до почти двоен скок в цените на тези имоти. Процеса по нарастване на цените обаче вече се успокоява и е близо до пик, който ще остане устойчив. Това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„След оттеглянето на англичаните и ирландците, които купуваха през периода 2005-2008 г., селските имоти бяха силно подтиснат пазар, със спаднали цени и нисък обем продажби. Сега обаче има раздвижване на пазара и цените се увеличиха, тъй като търсенето е много голямо. Средните цени нараснаха от 20-25 000 евро на къща преди пандемията до близо 50 000 евро в първото тримесечие на 2022“, каза тя.

Търсят се къщи близо до големи градове предимно - на 20-30 км, годни за живеене и задължително с по-голям двор.

Стойкова отбелязва, че в селските райони няма ново строителство, а има повишен интерес, но според нея цените няма да растат нагоре, тъй като купувачите „не са склонни да дават космически суми, каквито някои собственици искат“.

Според нея много българи насочват спестяванията си към закупуването на имот, тъй като имотите са сигурно убежище в период на криза и инфлация. Условията по банковото кредитиране също остават непроменени, а безработицата е ниска - няма фактори, които да спират търсенето, добавя тя.

След началото на войната в Украйна България прие много украински бежанци, но според Стойкова към момента отражението е в най-вече в наемния сегмент.

„Още в първите дни усетихме прилив на бежанци и свалихме всички такси и комисионни, за да можем да осигурим нужните жилища възможно най-скоро. Бежанците вече се ориентират и за по-дългосрочно наемане, но за закупуване на имоти е още рано да се говори, тъй като има много несигурност и се иска време да се види дали ще останат дългосрочно в България“, разказва тя.

„През годините изгубихме много групи чуждестранни купувачи, така че не мисля че вълната от украинци ще окаже съществено влияние на пазара на имоти“, добавя тя.

По отношение на руските собственици на имоти в курортните градове по Черноморието Стойкова подчертава, че няма процес на нараснало предлагане. „За тях също има несигурност – дали ще могат да получат парите си при евентуална сделка и дали ще могат да пътуват, за да го ползват имота“. По нейни думи руските собственици са активни на пазара от доста години, като в последните 5-6 години са повече продавачи, отколкото купувачи. „Това е процес, който започна доста преди войната“, казва тя.

Въпреки това цените на имотите в курортите са се повишили значително, тъй като „имаме период от 10 години, в които нямаше ново строителство в курортите, а цялото вторично предлагане започна да се изчерпва“. Заради голямото търсене цените са се върнали на нива отпреди 10 години и дългогодишния процес на спад в цените вече се е преобърнал. „През зимата на морето имаше истински бум на покупки от българи, които търсеха да закупят жилища това като актив и спасяване от инфлацията“, казва тя.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


43
Още от Страната
Ваня Григорова: Цената на хляба скача с дни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 1 седмица
До: номер 37 Браво, ето един човек който ме разбира, или по-точно виждам че не си тpo.л.Периодично и упорито някой съчинява приказки от 1002 нощи за българските села. Даже няма да забравя че имаше една реклама по телевизията, в която се казваше: "Селото на баба ми изглежда така". А така нареченото "село" изглеждаше като квартал на Бевърли Хилс в Калифорния! Кирил Петков го каза оня ден - Северна България с два моста на Дунав и без магистрала изглежда като остров!
40
0
 
9
 
! Отговори
българин преди 1 седмица
До: номер 39 Къде ги тия хора с пари бе, човече? Искаш ли да те заведа в Северозапада да видиш колко "богати" има там??? Една четвърт от България прилича на Афганистан! Аз да ти кажа като гледам репортажи от Киев дето ги бомбардират и са във война изглежда по-европейски град от София, ти ми говориш за глухата провинция! Освен това съм бил в Киев, отдавна и тогава си беше красив град!Къща в село на 10 минути с кола от Пловдив не го броя за село, аре виждал съм къщи!
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонименИ зависи от селото и хората в него. Като те видят с тази къща, се почва "гледай го тоя богаташ какво нещо вдигна". После всеки се чуди как да ти направи мръсно. Вечер идват едни "черни нинджи" и влизат през прозорците. В повечето села е пълна мизерия, няма нищо, нямаш социални контакти и тн. Ако имахме села тип "западна Европа" разбирам. Но тук да вдигаш палат, да се оградиш с масивна ограда и камери нявсякъде и да дебнеш кой откъде ще влезе- не мерси.
38
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 1 седмица
Когато скочат петдесеторно - тогава вече пишете за най-големия скок, може и да ми се обадите за да знам дали да си продам къщата на село... която сега за 1000 лева никой не иска да вземе!!! Само и плащам данъци - вярно 30 лева на година, но все пак.Виж, за 50 бона може да се замисля дали пък да не я продам... макар че ще трябват сигурно още толкова за да се стегне да може да се живее в нея, щото е необитаема.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От имоти до имоти има голяма разлика! Както има и голяма разлика между купувачите.Някой хора като чуят имот на село и веднага си представят вехта керпичена къща.... Ами да ви кажа нещата вече започват да се променят. Вече по селата се строят и луксозни имоти. Масивни монолитни къщи оборудвани със всички съвременни технологии. С басейни, собствени сондажи за вода, слънчеви колектори за топла вода, панели за ток и мн. др. Вече има много хора с пари и те знаят какво искат.
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия крадливци-украинците, се гласят да изпеят на евровизия да изпълнят наша народна песен.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как не ви омръзна да пишете платени глупости за българските села , които са по-зле от Мариупол ?!
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цената на къщи с двор се увеличи още по време на пандемията. Но, на имоти в близост до голям град. Преди 4-5 години къща 50-60 кв. м. с 600-800 кв. метра земя на 20-тина километра от София + черен път се продаваше за 30-50 000 лева, сега същите имоти са 50-60 000 евро. Ако подобен имот е на асфалтов път с ток, вода и други удобства цената става 130-160 000 евро. Имотите в София и големите градове поскъпнаха още повече, преди година двустаен 50-60 кв.м. беше 40 000 евро, сега е 90-120 000 евро.
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вижте колко струва двустаен в София и после пак помислете след това вижте как хвърчат цените и ми кажете след 3 години колко ще струва един такъв селски имот. Иначе ако 3 лв. бензин ви притеснява или сте студент с ограничен бюджет или изобщо не трябва да притежавате кола, за имоти не говорим.
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Здравейте. Това с цените е ясно- брокери пред гладна стачка :) Към новите селяни-- Цената която ще платите е В ПЪТИ ПО-ВИСОКА от обявената по причина, че на село винаги има за какво да ви потънат парите! Не е само да насадите две рози и да си вдигнете ограда.
31
2
 
41
 
! Отговори
Баси вица преди 1 седмица
Така, да уточним:Дизел: 3,25 лвГаз: 1,60 лв.Бензин: 3.07 лв.На село няма аптека денонощна, няма педиатър, няма читав интернет с които да се работи. Айде сега да видим, как интереса расте. Смешници, всеки обор с кални улици се предава на цената на палат, ама купува ли се ?
30
0
 
7
 
! Отговори
808 преди 1 седмица
С какво поливаш толкова земя? Кладенец?
29
2
 
30
 
! Отговори
Жалки журналя преди 1 седмица
"имоти във селата", "във селата"??? Не е ли В селата?
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В нашето село, миналата година продадоха един запустял комшийски имот. Бабата и дядото умряха преди 20тина години. Новите собственици дойдоха 3 пъти по за 1 час и толкова за една година.
27
1
 
49
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Само заблуждавате хората,че могат да си продадат селските съборетини на високи цени.Интерес има само към села,които са нещо като квартали на големите градове.
26
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При този скъп бензин.
25
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хе хе,че тоя имот златен ще излезе с цени на горивата над 3 лв за литър,все пак трябва да се ходи на работа,да се карат деца на училище,филмът с ковида прикючи.
24
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пълни измишльотини.
23
3
 
31
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 седмица
Това не важи за 80% от селските имоти.
22
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Казах им преди 20 години че ще дойдат на моя. Преди 20 години продадох апартамента на Бул. Георги Димитров в София и купих къща с 5 декара двор на 25 км от София. Завъдих животни обработвам и садя земята и не ме интересуват цените в магазините. Имам мляко от кравите от което правя сирене кашкавал и масло. От градината са зеленчуците и плодовете от кокошките яйцата от телето и прасето месото. Тук е истината на чист въздух и еко храна без ГМО и химия. Някои се усетиха ама другите още спят.