Засушаването по р. Искрецка заради маловодието в цялата страна

Позицията на НЕК заради безводието в Своге
25
Засушаването по р. Искрецка заради маловодието в цялата страна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Настъпилото засушаване по р. Искрецка е резултат от продължаващото в цялата страна маловодие, характерно за този период от годината. Това се посочва в позиция на "Националната електрическа компания" (НЕК) ЕАД във връзка със ситуацията.

Основното предназначение на съоръженията от каскада "Петрохан" е да осигури вода за питейно водоснабдяване за общините Монтана, Враца, Берковица и Вършец. Преди да достигне до тези консуматори, водата се преработва енергийно чрез три стъпала водноелектрически централи. Централите от каскада "Петрохан" (ВЕЦ Петрохан, ВЕЦ Бързия и ВЕЦ Клисура) са собственост на "Енерго-Про - България" ЕАД. НЕК ЕАД не притежава водноелектрически централи в района, уточняват от компанията в позицията.

Част от каскадата са и няколко събирателни канала с водохващания и три изравнителя, които се поддържат от предприятие "Язовири и каскади" на НЕК ЕАД. Управлението на водите от съоръженията се извършва съгласно издаденото разрешително и месечните графици на МОСВ в частта за язовир "Среченска бара". През последните седмици не са извършвани промени в режима на работа на управляваните от предприятие "Язовири и каскади" съоръжения. Всички хидротехнически съоръжения са изградени в поречието на р. Бързия и попадат във водосбора на р. Огоста. Единствено събирателен канал "Искрецки" попада във водосбора на р. Искър, чийто ляв приток е р. Искрецка.

Предвид рязкото намаляване на оттока на р. Искрецка, в района на с. Искрец, на 17 август предприехме извършване на оглед на стопанисваните от предприятие "Язовири и каскади" хидротехнически съоръжения от събирателен канал "Искрецки". При огледа се констатира намален повърхностен отток в района на канала, който е резултат от продължаващото в цялата страна маловодие, характерно за този период от годината, се посочва в съобщението.

Сумарното водно количество от деривацията, което е измерено при огледа, е в размер на около 40 л/сек, при застроено водно количество за канала 677 л/сек. След отправено искане от ГДПБЗН за оказване на съдействие, още на 17.08.2022 г. всички водохващания от събирателен канал "Искрецки" са изключени, т.е. в канала не постъпва никаква вода от деривацията. Тези 40 л/сек от събирателен канал "Искрецки" няма да окажат очаквания ефект върху водността на р. Искрецка, предвид карстовия характер на планинския масив, множеството пукнатини и пещери в района, където водата попива. Това количество вода е нищожно предвид геоложките особености на района и географското отстояние от р. Искрецка, информират от НЕК.

От там посочват, че съоръженията на "НЕК" ЕАД се намират на 11 км от водоснабдителната система на с. Искрец и не съществува техническа възможност да бъде подпомогната водоснабдителната система на селото предвид тяхната отдалеченост и карстовия планински масив.

БТА припомня, че от понеделник в селата Свидня, Церово и Искрец е обявено бедствено положение заради пресъхване на единствения им водоизточник. Местната власт обяви, че в Своге положението е най-тежко. На територията на засегнатите населени места са обособени точки за снабдяване с питейна вода и вода за битови нужди с водоноски. Започна аварийно изграждане на сондаж, който отчасти да осигури вода в трите села в община Своге.


25
Още по темата: рекаНЕКСвоге
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
eto kak ste svarshi toka na nek.
22
0
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 1 месец
Няма ли го вече рибарника на р. ИСКРЕЦКА? Беше наистина уникално място със супер храна.. някой да каже и потвърди моля.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябваше местните да тръгнат с лопати по реката и където видят проблем, да го решат с малко бой. Вецове ли, иманяри ли, всичко се решава с малко възпитателен бой! Изобщо, трябва местните да си пазят водата ако искат да имат вода, че ако чакат държавата да им я пази ще си стоят на сухо!
20
1
 
4
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 месец
ГЛУПОСТИ ИМАНЯРИ БЯХА ПРЕГРАДИЛИ И ОТБИЛИ РЕКАТА И КАТО ВИДЯХА КАКВА БЕЛЯ СТАНА Я ПУСНАХА ОТНОВО. ПОНЕ 100 ПЪТИ Е ПРАВЕНО, НО ДО ТАКИВА ПОСЛЕДИЦИ НИКОГА НЕ СЕ БЕШЕ СЛУЧВАЛО.
19
1
 
7
 
! Отговори
Тихомир преди 1 месец
По-голяма глупост отдавна не бях чел.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не би пък да е от сушата в Нова Зеландия? Смешници.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не, че е изключение, ала подобно м***лоумие в официално съобщение на държавно учреждение си е събитие...
16
0
 
11
 
! Отговори
НЕК докато пишат... преди 1 месец
НЕК докато си измислят и пуснат официално обръщение и водата си тръгна... Можеше и да мине номера с този текст... Вчера... Днес, при положение че вода вече има пускането на такова официално съобщение само показва колко са зле НЕК.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Маловодието, маловодието днеска напълни реката догоре, не били спрели черпенето на вода за вецовете. Уж.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По- голяма глупост не съм чувал от доста време.
13
1
 
9
 
! Отговори
Иво преди 1 месец
Айдуци има не маловодие и суша
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да де то от такова "маловодие" и водата в Перник изчезна и сетне о чудо като се напълни язовира вода има.
11
2
 
5
 
! Отговори
Понеже днес е преди 1 месец
Преображение Господне, редно е хората от Своге за благодарност, че е дошла реката и има вода, да отидат в църквата в града и да направят молебен за здраве и за плодородие. Свещеникът да изпее тропари за днешния празник по стар стил. Хората да носят в църквата грозде, червено вино и хляб, по желание - печена риба. Това е Божие чудо, което и геолозите не могат да обяснят!
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хехе маловодие и днес изведнъж не щеш ли водата потече да не би тия дни да е станало чудо или да е валяло.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да бе, маловодие.. и водата хоп изчезва рязко в небитието. Това и 3 годишно няма да го повярва
8
0
 
10
 
! Отговори
СКЪСАЙТЕ ДИПЛОМАТА преди 1 месец
...НА ИНЖИНЕРИТЕ И ОТГОВОРНИЦИТЕ ---КОИТО ОТГОВАРЯТ ЗА ОКОЛНОТО СРЕДА , ВОДИТЕ И ГОРИТЕ ---ТОВА ЯВНО СА НЕГОДНИЦИ НАЗНАЧЕНИ САМО ЗА ДА ПОЛУЧАВАТ ТЛЪСТА ЗАПЛАТА ОТ ДЪРЖАВАТА!---ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ ХРАНТУТНИЦИ ЩЕ ПРЕВЪРНАТ ДЪРЖАВАТА НИ В ПУСТИНЯ!!....ВЪН--ПАРТИЙНИТЕ ПОЛИТИКИ И НАЗНАЧЕНИЯ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА!!!----ТОВА Е ДЪРЖАВНА СЛУЖБА ---ОТ КОМПЕТЕНЦИЯТА НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!
7
0
 
21
 
! Отговори
НЯМА МАЛОВОДИЕ ! преди 1 месец
ИМА УМИШЛЕНА ТЪРГОВИЯ С НЕЯ И ПОЛИТИКА ЗА РЕКЕТИРАНЕ НА МЕСНОТО НАСЕЛЕНИЕ --В ПОЛЗА НА ЧАСТНИТЕ ВЕЦ-ове!...ИЗКЛЮЧЕНО Е --водата да изчезне за ДЕН И ПОСЛЕ да се появи за часове "ПО ЗАПОВЕД НА ЩУКАТА"---ЯВНО Е НАПРАВЕНО УМИШЛЕНО!---СЪЩИТЕ ДАЛАВЕРИ СЕ РАЗИГРАВАТ С ГОРАТА И ДЪРВЕСИНАТА---ЗАТОВА СА И ГОРСКИТЕ ПОЖАРИ , ТОЛКОВА МНОГО!!--ХОРА СЪБУДЕТЕ СЕ ЗАЩОТО ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ВАШАТА ВОЛЯ И ГРИЖА ЗА ВАС И СЕМЕЙСТВАТА ВИ!!!
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
някой трябва да си скъса дипломата и да си я изяде публично, маловодие, дрън-дрън-дрън. От маловодие ли пресъхва река за 24 часа?!? или от малоумие?!?
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Водите и горите ни напрпавиха доста хора много богати. Държавата е нема отдавна, народа продължава теглилата, на изборите пак ще го умаят.
4
1
 
14
 
! Отговори
ВЪН ДПС от ГОРИТЕ преди 1 месец
ИНАЧЕ ЩЕ СТАНЕМ АРАБСКА ПУСТИНЯ