Българският хляб се произвежда от българска пшеница

Това обяви Мариана Кукушева
7 мар 2023 11:18, Росен Стойчев
38
Българският хляб се произвежда от българска пшеница
Снимка: БГНЕС

Българският хляб се произвежда от българска пшеница, категорична беше пред БНТ председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

И посочи, че в момента България има излишък от 1 200 000 тона пшеница, която миналата година по това време е била с два пъти по-висока цена.

Още по темата

"Днес вече е с ниска цена, няма търсене, защото се отвориха коридорите към един огромен пазар, който беше наш пазар - това е турският и арабският пазар, и колегите с реколта 2022, която не е реализирана, трупат огромни загуби, защото съхранението е свързано с енергийни разходи", поясни Кукушева.

Тя добави, че този проблем може да бъде решен в диалог с изпълнителната власт. Уточни, че силозите на мелниците са пълни още от август, септември до жътва 2023 г.

"Ние купихме пшеница на много по-високи цени, но това е борсова суровина", заяви тя.

Ако има повишаване на цената на хляба, то би било следствие на повишаване на цената на труда, каза още Кукушева. Тя изтъкна, че нулевият ДДС на брашното не означава замразяване на цената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хляба стана като с кренвиршите не се знае какво точно има вътре.
32
2
 
0
 
! Отговори
0808 преди 1 година
До един селянин ----- От доста време не пия чешмяна вода /наблизо има чешма в планината/, не ям купешко кисело мляко, кашкавал, извара, сирене /сам си ги правя/, сам си правя и хляба. Не пшеничен..Влизам в мола като в минно поле. Ще споделя: Най-харчещи елементи в дома са Фурната и Бойлера -по 4 киловата. Преминах на газ и ги елиминирах.
31
0
 
7
 
! Отговори
един селянин преди 1 година
На село си имахме фурна, всеки ден се печеше хляб. Майсторът беше една пиянка ама как поне един път не обърка хляба, не знам. Такъв вкусен хляб и при това самуни по два килограма. Няма вече никъде такъв хляб. Всичко карат от града - петдесе вида хляб ама ни един не става, що така - кой да ти каже
30
1
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Като правя сравнение между хранителната способност на две филии хляб отпреди 30 години и сегашния - ами - трудно ми е да повярвам на това , което казват - че ни хранели с качествена пшеница. Едновремешния хляб създаваше усещане за ситост , каквато сегашния просто няма. Консистенцията му е само въздух , няма плътност , маса, слагат набухватели, вода за да постигнат обем , защото брашното, изначално - зърното е калпаво
29
1
 
2
 
! Отговори
смърфа преди 1 година
а украинската пшеница за фураж на виртуалните прасета ли е ?
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фуражна пшеница ми българина е фца това му се полага
27
0
 
9
 
! Отговори
Бойчо Огнянов преди 1 година
95% от това, което се продава в БГ за хляб, трудно може да се нарече хляб. Милиони субсидии за зърнарите, за борсова стока, и в крайна сметка ядем най -големия ***, явно това заслужава българския народ!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социализма е бил богат строй , с такава фуражна са хранели само животните !
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уточнение .Бъкгаския хляб се прави от българска ФУРАЖНА пщеница , а по стандарт , трябва да е ХЛЕБНА
24
1
 
6
 
! Отговори
Стига лъга, преди 1 година
КукушиневЪ! Българската качествена пшеница я продават в ЕСССР нашите зърнари,а хляба го правят от вносна третокачествена фуражна укропитешка пшеница! Нямате наяждане,национални предатели и пр0дажни п0длоги!!!
23
0
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Кукушева, къде отива първокласната пшеница и каква оставяте за вътрешния пазар! Само и основно ***!!! Какъвто и да е хляб, който съм закупил от съседни държави (не коментирам централна Европа) е в пъти по добър и качествен от нашите фуражни смески, оставени за тровят народа ни!
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долна лъжа!!! В Бг НЕ СЕ проивежда хлебна пшеница от много години насам! Тук се сее и жъне единствено ФУРАЖНО семе!!!
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тази долна крадлива герберастка е за при Бай Ставри. Ама си имат прокурор и съдии, които да ги пазят.
20
0
 
15
 
! Отговори
Косьо преди 1 година
Това е най-долната лъжа, която съм чел. Може би публикацията за недвижимите имоти се конкурира, но тук подобни материали са традиционни заради доброто заплащане.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че е българска добре! Остава да кажете че е Хлебна пшеница,а не Фуражна и всичко ще е ок! Така ли е обаче?
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Турция можеш да внасяш хлебна пшеница- само ако е суровина за производство на тестени изделия за износ, за вътрешния пазар е задължително - турско производство, Русия и Турция сключиха сделка -като Русия и Украйна предлагат на Турция над 25% отстъпка в цената...... За Нас този пазар е умрял
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросния съюз на хлебарите е една картелна организация, неможе тая миналата година при премахването на ДДС-то от 20 % да излезе и да каже че хляба нямало да поевтинее с 20 % а с 5-6 % и сега да разправя глупости че ако се върне отново ДДС-то хляба щял да поскъпне до 3 лв., ама КЗК дреме, в нормална държава отдавна да са им разтърашили офисите
16
5
 
10
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Няма страшно Киро и Кокорчо като дойда а власт ще я изкупят! Имат опит от миалата година!
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо хлябът не е вкусен, така както беше поне преди пандемията и кога ще се пусне ненарязани хляб. БДС няма ли при обикновенния хляб.
14
1
 
14
 
! Отговори
Яжтепасти преди 1 година
А българските пасти, с каква пшеница се произвеждат?