БАБХ: Българинът търси родно ангешко, маркирано е с BG в синьо

Българските производители могат сами да захранват пазара ни
Обновена: 27 мар 2023 10:28 | 27 мар 2023 10:23, Анисия Иванова
35

С наближаването на Великден се извършват масови проверки на яйцата от БАБХ.

"БАБХ следи преди Великден и пазара на яйца, и пазара на агнешко месо и козунаци. За около 10 дни в България са влезли точно 2 608 200 яйца с произход Украйна. Яйцата са от одобрен украински производител, влизат с необходимите сертификати. Придружени са с всички необходими документи, имат изследвания в Украйна, но БАБХ, за да гарантира на българския потребител безопасността на тези яйца, взе повторни проби", заяви експертът от БАБХ д-р Любомир Кулински в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че яйцата са изследвани за радиоактивност, остатъци от тежки метали, остатъци от ветеринарномедицински препарати, а резултатите са абсолютно отрицателни. "Тези яйца не са опасни в никаква степен за българския консуматор", категоричен е д-р Кулински.

Гостът подчерта, че България е достатъчно голям производител както на птиче месо, така и на яйца, и българските производители съвсем спокойно могат да захранват сами пазара ни, но предположи, че в този случай има търговски цели и други взаимоотношения.

"БАБХ следи положението и абсолютно всички пратки, независимо откъде идват, ще бъдат проверявани и документално, и физически", изтъкна д-р Кулински пред Bulgaria ON AIR.

Той даде сведения за какво следят от БАБХ при проверките на яйцата: "Първият и основен въпрос е произходът на яйцата. Ние изискваме всички документи за т. нар. проследяемост на храната. Яйцата трябва да идват от одобрен производител, ако са от ЕС, и от производител, който е одобрен за търговия с ЕС, ако са от трета държава, както е в случая с Украйна. Второто нещо, за което следим, е етикеровката и маркирането на яйцата. Третото важно нещо е срокът на годност".

Д-р Кулински обясни, че яйцата имат 28 дни срок на годност от датата на снасянето и не е задължително да се съхраняват в хладилни условия. Когато времето е подходящо, те могат да се съхраняват и на стайна температура, единственото изискване е върху тях да не попада пряка слънчева светлина.

"Лично аз в магазина следя, разбира се, цените, но и маркировката на продукта, и за мен той би трябвало да е с българска маркировка BG. Вероятно ще има някакъв внос на агнешко месо. В последните 1-2 години основно охладеното агнешко месо влиза от Македония, много малко от Румъния. Що се отнася до дълбоко замразено агнешко месо, там обемите не са огромни, основните вносители в Европа, както и в България, са Нова Зеландия и Австралия", разясни д-р Кулински.

По думите му в България се продава най-вече охладено агнешко месо, защото българинът няма навик да купува замразено месо и предпочита прясното. За потребителите д-р Кулински уточни, че охладеното агнешко месо е с характерен сиво-бял цвят, а печатът на него гарантира, че е преминал през одобрена кланица и върху него е извършен ветеринарен контрол.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
9
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Пич, изказваш се неподготвен. Аз съм си поръчал заедно с 2ма приятели цяло агне, по 14 лв/кг +40 лв да ни го оправят. Като си го разделим ще имаме точно за Великден и Гергьовден. Ама ако 14 лв ти е скъпо, ходи си го вземи по 30.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най хубавото нещо на българина са агнетата му по Великден!
9
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако вземеш цяло агне от ферма ще ти излезе по-скъпо и половината ще го изхвърлиш.
8
1
 
2
 
! Отговори
ПАЗЕТЕ АГНЕТАТА преди 1 година
НЕ УБИВАЙТЕ БЪЛГАРСКИ ОВЦЕ И ЖЕНСКИ АГНЕТА>>НУЖНИ СА ПОНЕ 11 000 000 овье да ни пазят от ЗЛИ СИЛИ>>Овцете,козите,кравите,свинете,кокошките,патките,пуйките са част от ПОСТ ледниковата охрана на Земята ни. Тестват климата с хранене пиене на вода ..Подават истинска проверена лично информация на природата с УРИНА И наторяват почвата..Домашните хора се развъждат след жестока ледникова епоха заедно с домашни растения и животни за ОХРАНА>.
7
2
 
1
 
! Отговори
Тези ме убиват преди 1 година
П.ростите нагли полицаи са ме прикачили към РПУ-тата, удрят ме във всички градове, сега селяните от Бобов дол /Дупница се опитват да ме убият!Защо в България се убиват хора за забавление на полицаи и мутри? Мирослав Германов
6
3
 
11
 
! Отговори
Грешка преди 1 година
Маркирано е от Дядо Пешо от съседното село. Ако хората имат малко акъл, сместа да пълнят гушите на веригите с цени от 30лв/кг, да си сипят за 20 лв. гориво и да отидат до някое село да си го вземат от фермера. Хем го виждаш от къде е , хем цената е на половина, хем всички ще са доволни!
5
2
 
6
 
! Отговори
Дразнещо преди 1 година
Дразнещо е как отвсякъде разни специалисти даже и журналисти не знаят български език,освен че говорят на ,,ме,, - ходихме ,говориме, ами в случая специално със говори в ед.число- бъл.потребител, българина, интересно само един българин и един потребител ли ще купува яйца и агнешко, друг пример е краставицата, черешата ,прасковата и др.струват еди колко си, по една черешка ли продават, не съм специалист по български,това си спомням от училище
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преекспонират се нещата .Голяма работа като хапнеш малко агнешко,козунак и яйце.Вече има всичко по магазините а нашенеца има и парички.
3
2
 
4
 
! Отговори
Easter bunny преди 1 година
Прясно размразено и оцветено, предпочита най-вече или от по-едри породи улични кучета.
2
2
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
от 30 години не ядем месо така че нищо не търсим от глад няма да умрем амаот воина е сигурно
1
1
 
13
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Българинът търси евтино агнешко, ако изобщо може да си позволи и изобщо не го интересува в какъв цвят е маркирано...