Лошото време бави зреенето на черешите в Кюстендилско

Забавянето е с повече от седмица
19 май 2023 20:15, Красимир Ангелов
4
Лошото време бави зреенето на черешите в Кюстендилско
Снимка: БГНЕС

Поне със седмица, заради дъждовете, ще се забави узряването на черешите в Кюстендилско тази година, коментират стопани на черешови насаждения.

При по- слънчева година, за 24 май плодовете порозовяват, но тази година ще отидем със седмица назад, каза пред БТА кюстендилката Ивон Йовчева. В двора на дома ѝ расте череша, садена от баба ѝ около 1940-та година.

Въпреки, че е подрязвано, дръвчето и сега е с внушителната височина от близо 15 метра.

Черешовото дърво е от ранният сорт "11 май", кръстен на църковния празник на светите братя Кирил и Методий. Селекцията му е направена от овощари по времето на Царска България. Никога не е пръскано, защото е ранен сорт и не се налага - то остава пощадено от вредители, разказа стопанката.

Според стопанката, до две седмици дървото вече ще има узрели плодове. (БТА, Елица Иванова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Идете и вижте! преди 11 месеца
Една от райските градини на България - село Шишковци, селото, в което живее и рисува Владимир Димитров-Майстора. Няма ги легендарните овощни градини, всичко е съсипано благодарение на дивотиите на соца. Няма я някогашната гениална поливна система - по естествен, гравитачен път.С кой акъл комунистите са я унищожили навремето въпреки протестите на старите стопани и са я заменили с неефикасни пръскалки, които вече са амортизирани или изпокрадени? Където мине социализъм, трева не никне, запомнете го
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Глоблното затопляне пречи.
1
0
 
8
 
! Отговори
черешоберач преди 11 месеца
значи цената ше е висока :) но го казват завоалирано .