Тагарев: Екипът е взривил целия дрон, имаме само снимки и остатъци

По тях ще се опитаме да анализираме за произхода му, каза министърът
18 сеп 2023 19:35, Анисия Иванова
202
Тагарев: Екипът е взривил целия дрон, имаме само снимки и остатъци
Снимка: БГНЕС

Екипът на място е взел решение да не поема риска да отделя боеприпаса от летателната част и е взривил целия дрон. Не разполагаме с дрона, а със снимки и остатъци, и по тях ще се опитаме да анализираме какъв е неговият произход. Това каза министърът на отбраната пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана.

Той е на изслушване в ресорната комисия за актуална информация във връзка с открития дрон с прикрепен към него боеприпас, край брега на Тюленово. По думите му едва ли ще може да бъде казано с пълна сигурност откъде идва дронът.

Още по темата

След началото на агресията на Русия в Украйна, войната вече е съвсем близо до нашите граници и има рискове, обобщи Тагарев. Министърът съобщи, че се работи по хипотези за появата на дрона, в рамките на няколко часа обаче не може да даде пълна информация.

Хипотезата в момента е, че този дрон е паднал във водата поради някаква причина – радиосмущения, липса на гориво, няма как да кажем и морското течение го е изхвърлило на брега. Бил е известно време във водата този дрон, каза Тагарев пред депутатите.

Българската армия поддържа екипи за реакция при сигнали за невзривени боеприпаси и в извънработно време тези екипи трябва да могат да бъдат задействани в рамките на четири часа, и в конкретния случай това се е случило.

„На разсънване екип тръгва за Тюленово. Взема всички мерки за безопасност – с ограничаване на зоната, в която се намира дронът и за начина, по който е взривен този дрон. Взети са мерки взривната вълна да не отива към брега, а към морето. В 11.00 часа дронът е взривен. Няма никакви поражения. Спазени са всички мерки за безопасност. Няма опасност за гражданите и околната среда”, увери той.

„Едва ли ще можем да кажем с пълна убеденост и сигурност откъде идва този дрон. Може да идва и от едната страна и другата страна”, обясни министърът.

Той съобщи, че ежеседмично се изпращат екипи за унищожаване на невзривени боеприпаси. „Нито е ставало дума за дронове, нито за мини и др. За първите седем месеца на тази година 34 пъти са извеждани такива екипи за унищожаване на невзривени боеприпаси. Неутрализирани са 127 броя боеприпаса. Участвали са в тези операции 161 военнослужещи и 68 единици техника. 34 инцидента за 7 месеца”, информира Тагарев и каза, че средно веднъж на седмица вадят такъв екип, за да върши дейност, полезна за нашето общество.

Според него армията има определени отговорности и в случая с Тюленово, ако е имало закъснение по веригата, е било минимално. Той посочи, че оборудването – костюмите, които носят сапьорските екипи и които гражданите са гледали по филмите, са много скъпи.

„Оперативна помощ и оперативно взаимодействие можем да очакваме от нашите партньори, защото към момента помощта е насочена към Украйна“, допълни военният министър.

Тагарев коментира и базата на НАТО, която вероятно ще струва милиони. „100 млн. лева по мое мнение биха били най-ефективния начин за инвестиране в нашата сигурност и отбрана. Тези италианци и др., които идват, си покриват всички разходи. Те си ги плащат, за да гарантират нашата сигурност”, твърди той.

 


202
Още от Страната
Въвеждат електронно известие за глоба на шофьорите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
3
 
! Отговори
Диванен експерт преди 1 седмица
Дразнеща некомпетентност на екипа за обезвреждане,но може и заповедта да е била такава.Един такъв обект носи много информация,жалко че е бил ликвидиран.
150
2
 
7
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 седмица
Тагаренко-Дронаджията!Предател за затвора и след това случайно там починал!
149
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Разсънване и разсъмване са две различни неща.
148
0
 
16
 
! Отговори
Гатанка преди 1 седмица
Ни българин,, ни украинец, в Москва учил пъ Москва мрази, уж войвода, пък предател ! Що е то ?
147
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Телеграфер е изключително подъл и коварен. Как само изрита колегите си от министерството, унищожи дрона с който явно е заплашвал депутатите ни че ако не гласуват за отмяната на зернистото ембарго че един по един ще ги дронира
146
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
двойник и по поведение на Цанков-убиецът на Александър Стамболийски. Утре е 23 Септември. Няма да се литнеме ако нелегални антифашисти от едно време тоя не го арестуват , нахранят оралноианално със взриж и палнат един бавно горящ фитил за да може да стигне до зеленоте Щекатило и там тоявампир да избухне и утрепа по заповед на Коминтерна фашиста
145
1
 
23
 
! Отговори
Укродрон преди 1 седмица
Тагаренко унищожи доказателствата, че дронът е бил украински, а мината - българско производство, дадена на укрите.
144
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо този престъпник е министър ?
143
1
 
19
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 седмица
Сага разбрахме защо Тагареф е професор, щото е измислил първо да се взриви е после да се търсят надписи. Личи си високия професионализъм. А можеше оня с потника дето го оглежда да го беше снимал, да ама не. Абе пиши Путин и бегай както и по инструкция.
142
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
оставка веднага:)
141
8
 
5
 
! Отговори
Избирател пп преди 1 седмица
Мачкай тагарка до последният бьлгарин
140
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тагарев, престъпник!
139
0
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
кой не е виждал дрон "зала", да прегледа снимките от брега. чия е идеята на останките му некой да върже инертна мина с тиксо, е отделна тема.
138
1
 
18
 
! Отговори
емо преди 1 седмица
Само да не кажеш че пак руснаците и Путин ти е виновен
137
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво на екипа! Ц*ганска работа! Така се прави - заличаване на всички следи, щото сме толкова кадърни и това си можем! За повече не ни стига капацитетът!
136
0
 
19
 
! Отговори
сусемцочо преди 1 седмица
Браво бе човек. Ти си супер компетентен и грамотен . Объркал си назначението си ...Трябвало е да те назначът за портиер на военното министерство на Украйна.
135
0
 
5
 
! Отговори
читалище заря преди 1 седмица
най интересното в случая е, че в момента в който кмета на шабла и оня с хотела започнаха с анализите, преди милицията са дошли не-милиционери, които са пушили по цигара, разхвърляли са се по потник и са унищожили всички следи. нищо общо със "съветските" с300 дето убиха двама поляци
134
2
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
чиста случайност е че мината от снимките съвпада по цвят и маркировка с кадри на пленени руски боеприпаси в херсон. най вероятно това е стандарт на варшавския договор който само вмз и емко не спазват
133
1
 
15
 
! Отговори
Психодиспансера преди 1 седмица
Той дрона е плувал с месеци в морето даже снаряда е раждясал наще тука се вулнуват леко ще се насерете даге.
132
2
 
3
 
! Отговори
Робен Худов преди 1 седмица
Какво значение има какъв е дрона, дрона е паднал в морето край бреговете на Украйна или Русия и е докаран от морските течения и е изхвърлен от вълните край Тюленово. Елементарни хора има в коментарите ,но да не забравяме, че 20% ОТ НАРОДА ВЯРВА ,ЧЕ ЗЕМЯТА Е ПЛОСКА...