Тагарев: Екипът е взривил целия дрон, имаме само снимки и остатъци

По тях ще се опитаме да анализираме за произхода му, каза министърът
18 сеп 2023 19:35, Анисия Иванова
202
Тагарев: Екипът е взривил целия дрон, имаме само снимки и остатъци
Снимка: БГНЕС

Екипът на място е взел решение да не поема риска да отделя боеприпаса от летателната част и е взривил целия дрон. Не разполагаме с дрона, а със снимки и остатъци, и по тях ще се опитаме да анализираме какъв е неговият произход. Това каза министърът на отбраната пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана.

Той е на изслушване в ресорната комисия за актуална информация във връзка с открития дрон с прикрепен към него боеприпас, край брега на Тюленово. По думите му едва ли ще може да бъде казано с пълна сигурност откъде идва дронът.

Още по темата

След началото на агресията на Русия в Украйна, войната вече е съвсем близо до нашите граници и има рискове, обобщи Тагарев. Министърът съобщи, че се работи по хипотези за появата на дрона, в рамките на няколко часа обаче не може да даде пълна информация.

Хипотезата в момента е, че този дрон е паднал във водата поради някаква причина – радиосмущения, липса на гориво, няма как да кажем и морското течение го е изхвърлило на брега. Бил е известно време във водата този дрон, каза Тагарев пред депутатите.

Българската армия поддържа екипи за реакция при сигнали за невзривени боеприпаси и в извънработно време тези екипи трябва да могат да бъдат задействани в рамките на четири часа, и в конкретния случай това се е случило.

„На разсънване екип тръгва за Тюленово. Взема всички мерки за безопасност – с ограничаване на зоната, в която се намира дронът и за начина, по който е взривен този дрон. Взети са мерки взривната вълна да не отива към брега, а към морето. В 11.00 часа дронът е взривен. Няма никакви поражения. Спазени са всички мерки за безопасност. Няма опасност за гражданите и околната среда”, увери той.

„Едва ли ще можем да кажем с пълна убеденост и сигурност откъде идва този дрон. Може да идва и от едната страна и другата страна”, обясни министърът.

Той съобщи, че ежеседмично се изпращат екипи за унищожаване на невзривени боеприпаси. „Нито е ставало дума за дронове, нито за мини и др. За първите седем месеца на тази година 34 пъти са извеждани такива екипи за унищожаване на невзривени боеприпаси. Неутрализирани са 127 броя боеприпаса. Участвали са в тези операции 161 военнослужещи и 68 единици техника. 34 инцидента за 7 месеца”, информира Тагарев и каза, че средно веднъж на седмица вадят такъв екип, за да върши дейност, полезна за нашето общество.

Според него армията има определени отговорности и в случая с Тюленово, ако е имало закъснение по веригата, е било минимално. Той посочи, че оборудването – костюмите, които носят сапьорските екипи и които гражданите са гледали по филмите, са много скъпи.

„Оперативна помощ и оперативно взаимодействие можем да очакваме от нашите партньори, защото към момента помощта е насочена към Украйна“, допълни военният министър.

Тагарев коментира и базата на НАТО, която вероятно ще струва милиони. „100 млн. лева по мое мнение биха били най-ефективния начин за инвестиране в нашата сигурност и отбрана. Тези италианци и др., които идват, си покриват всички разходи. Те си ги плащат, за да гарантират нашата сигурност”, твърди той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
3
 
! Отговори
Диванен експерт преди 7 месеца
Дразнеща некомпетентност на екипа за обезвреждане,но може и заповедта да е била такава.Един такъв обект носи много информация,жалко че е бил ликвидиран.
149
2
 
7
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 7 месеца
Тагаренко-Дронаджията!Предател за затвора и след това случайно там починал!
148
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Разсънване и разсъмване са две различни неща.
147
0
 
16
 
! Отговори
Гатанка преди 7 месеца
Ни българин,, ни украинец, в Москва учил пъ Москва мрази, уж войвода, пък предател ! Що е то ?
146
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Телеграфер е изключително подъл и коварен. Как само изрита колегите си от министерството, унищожи дрона с който явно е заплашвал депутатите ни че ако не гласуват за отмяната на зернистото ембарго че един по един ще ги дронира
145
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
двойник и по поведение на Цанков-убиецът на Александър Стамболийски. Утре е 23 Септември. Няма да се литнеме ако нелегални антифашисти от едно време тоя не го арестуват , нахранят оралноианално със взриж и палнат един бавно горящ фитил за да може да стигне до зеленоте Щекатило и там тоявампир да избухне и утрепа по заповед на Коминтерна фашиста
144
1
 
23
 
! Отговори
Укродрон преди 7 месеца
Тагаренко унищожи доказателствата, че дронът е бил украински, а мината - българско производство, дадена на укрите.
143
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо този престъпник е министър ?
142
1
 
19
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 7 месеца
Сага разбрахме защо Тагареф е професор, щото е измислил първо да се взриви е после да се търсят надписи. Личи си високия професионализъм. А можеше оня с потника дето го оглежда да го беше снимал, да ама не. Абе пиши Путин и бегай както и по инструкция.
141
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
оставка веднага:)
140
8
 
5
 
! Отговори
Избирател пп преди 7 месеца
Мачкай тагарка до последният бьлгарин
139
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тагарев, престъпник!
138
0
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
кой не е виждал дрон "зала", да прегледа снимките от брега. чия е идеята на останките му некой да върже инертна мина с тиксо, е отделна тема.
137
1
 
18
 
! Отговори
емо преди 7 месеца
Само да не кажеш че пак руснаците и Путин ти е виновен
136
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво на екипа! Ц*ганска работа! Така се прави - заличаване на всички следи, щото сме толкова кадърни и това си можем! За повече не ни стига капацитетът!
135
0
 
19
 
! Отговори
сусемцочо преди 7 месеца
Браво бе човек. Ти си супер компетентен и грамотен . Объркал си назначението си ...Трябвало е да те назначът за портиер на военното министерство на Украйна.
134
0
 
5
 
! Отговори
читалище заря преди 7 месеца
най интересното в случая е, че в момента в който кмета на шабла и оня с хотела започнаха с анализите, преди милицията са дошли не-милиционери, които са пушили по цигара, разхвърляли са се по потник и са унищожили всички следи. нищо общо със "съветските" с300 дето убиха двама поляци
133
2
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
чиста случайност е че мината от снимките съвпада по цвят и маркировка с кадри на пленени руски боеприпаси в херсон. най вероятно това е стандарт на варшавския договор който само вмз и емко не спазват
132
1
 
15
 
! Отговори
Психодиспансера преди 7 месеца
Той дрона е плувал с месеци в морето даже снаряда е раждясал наще тука се вулнуват леко ще се насерете даге.
131
2
 
3
 
! Отговори
Робен Худов преди 7 месеца
Какво значение има какъв е дрона, дрона е паднал в морето край бреговете на Украйна или Русия и е докаран от морските течения и е изхвърлен от вълните край Тюленово. Елементарни хора има в коментарите ,но да не забравяме, че 20% ОТ НАРОДА ВЯРВА ,ЧЕ ЗЕМЯТА Е ПЛОСКА...