Отпускат милиони за модернизиране на селското стопанство

Те ще бъдат по проекти
28 сеп 2023 17:52, Росен Стойчев
18
Отпускат милиони за модернизиране на селското стопанство
Снимка: БГНЕС

С бюджет от над 318 млн. лева без ДДС стартира приемът на предложения за извършване на инвестиции по направление "Инвестиции в технологична и екологична модернизация" от "Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход в селското стопанство", предвидена в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Финансовата подкрепа е насочена и към стимулиране на иновативни производствени и цифрови технологии, които подобряват отглеждането на селскостопански култури и животни, както и към автоматизиране и роботизиране на производствените процеси в земеделските стопанства.

Още по темата

По направлението ще се финансират също така материални и нематериални инвестиции, свързани с опазване на околната среда и смекчаване на последиците от климатичните промени, както и производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за собствено потребление.

Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 30 хил. лв. без ДДС, а максималният – 1 млн. лв. без ДДС. Кандидатите по настоящата процедура ще могат да подават само по едно предложение. Безвъзмездната финансова помощ ще бъде в размер на 50% от общия размер на допустимите за подпомагане разходвани средства. Разходите за невъзстановим ДДС също представляват допустим разход по НПВУ и ще се финансират от държавния бюджет, в размер на допълнителни 63,6  млн. лева.

Одобрените проектни предложения трябва да бъдат изпълвани в срок до 12 месеца от датата на подписването на договора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: стопанствоПодкрепа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Отпускат ги на послушните, на клиентелата, възможно е между тях да има и такива, които не знаят какво е селскостопанска машина и ако ги накараш да доят кравата, може да сбъркат и да издоят бика, "красиви и интелигентни" 5али колкото си щеш, но утре те ще излязат да протестират срещу когото трябва и ще крепят ... във властта. Хора като Анна Петрова и Баба Дора, пак ще си страдат.
13
1
 
7
 
! Отговори
С други думи преди 6 месеца
пълним чекмеджетата на обръчите на ДъПъСъ
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Фонд земеделие е ДПС. Всичко минава през Доган и Пеевски
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще се слага чип на Бентлито
10
1
 
9
 
! Отговори
Бъг преди 6 месеца
И каква е причината да е скъпо житото, като всичко им е безплатно?
9
0
 
8
 
! Отговори
Цар Зрънчо преди 6 месеца
Екстра, тъкмо имах нужда от модернизация на Ламбо-то. Така де - трактора.
8
1
 
4
 
! Отговори
Зрънчо преди 6 месеца
Въпреки, че се орави всичко възможно да не се прилага, в бг е приет закон за конфискация на незаконно придобито имущество. Това се отнася до голяма степен и за зърнарите.
7
8
 
2
 
! Отговори
Зърно преди 6 месеца
Някой да ви е спрял да ставате зърнари и да карате майбах ?
6
0
 
4
 
! Отговори
Амиии преди 6 месеца
Ясно - купиха зърнарите. С нашите пари.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като им "модернизират" стопанствата, ония с Майбасите ще "модернизират" и продукцията си, с нови, по-високи "модернизирани" цени.
4
2
 
9
 
! Отговори
123 преди 6 месеца
Тия ЗЪРНАРИ грабят българският народ ,, На народа му трябват калашници и боеприпаси нищо друго .......
3
0
 
11
 
! Отговори
ЗърнарПърдиВМайбах преди 6 месеца
Добре че имаше комунизъм и милионери с куфарчета от ДС та да забогатеят такива про сти *** като нас Зърнарите че иначе щяхме да вие ме кенефите на централна гара за минималната според нашето IQ и компетенция.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди 33 години го съсипаха и разпарчетосаха, за да минело в частни ръце, че не било ефективно като държавно. Сега на частното му трябват субсидии, зададе развива!! Що за глопуст! Целият "преход" на практика бе една голяма кражба на държавните активи,дивашко разграбване
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
80% от доматите в България се внасят защото шепа мафиози е засяла земята само с това за дето от Брюксел плащат субсидии.И най важното че тиквата ни чул ни разбрал за 12 години.И не разбрал че 1% от големите зърно производители вземат 70% от субсидията