Театрали поискаха ясна позиция за субсидията им

Държавата да се погрижи за субсидирането, заяви директорът на Музикалния театър
Обновена: 13 мар 2020 11:20 | 13 мар 2020 11:20, Петя Славова
28
Театрали поискаха ясна позиция за субсидията им
Снимка: БГНЕС

Вярвам, че държавата ще се погрижи за субсидирането на театрите. Това заяви  директорът на Музикалния театър и балет "Арабеск" Мариана Арсенова, която е в непрекъснат контакт с Министерството на културата.

"Притеснявам се най-вече за здравната обстановка. Дай Боже, да сме живи и здрави, пари се печелят. Това е форсмажорна обстановка, която няма как държавата да не вземе предвид при формирането на субсидията", каза пред БГНЕС Арсенова и уточни, че на базата на делегирания бюджет от миналата година театърът има финансово спокойствие.

Още по темата

"Вярвам, че решението на държавата ще бъде в полза на културните институти, не смятам, че трябва да има някаква паника. Нека нещата да са спокойни – дори да се каже: няма да играете две седмици, но това ще се вземе предвид. Защото, тези две седмици са най-силните в нашата професия", убеден е директорът.

Арсенова призна, че всеки ден си задава въпроса какво правим в условията на обявената вече пандемия от коронавирус. Тя и колегите ѝ са реагирали много емоционално, когато на 8 март са получили заповедта да се свалят всички представления.

"Свалихме "Фантомът на операта" и беше много трудно да обясним и на зрителите, и на колегите, които вече бяха дошли за спектакъл, че няма да се осъществи. Но най-важното е здравето. Важното е хората да са спокойни, защото изкуство се прави на емоционално спокойни хора, дошли да си доставят удоволствие", заяви Арсенова.

Мариана Арсенова призова властите повече да се прецизират правилата, по които театрите и културните институти ще работят в тази ситуация.

"Последната наредба на кризисния щаб е неприложима за всички културни институти. Ако едни кина и салони събират по 50, 100, 200 души могат да си позволят да работят в такива условия, за театрите това е невъзможно. Ние продаваме билети месеци напред, имаме спектакли, които дори да не са пълни до горе, достатъчно е да има 300 души. Аз не мога да преценя кои да пусна в салона. Отделно от това има други 100 души, които обезпечават спектакъла – солисти, оркестър, балет, хор, технически персонал. Това означава, че ако трябва да сведа до 250 души, както изисква наредбата, ние трябва да пуснем в салона 80 души", каза директорът на музикалния театър.

“"нас трябва да има ясна позиция – затваряме театрите, не се притеснявайте колеги, държавата ще обезпечи издръжка заплати, отколкото да се чудим какви еквилибристики да правим", категорична е Мариана Арсенова.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Пурко преди 2 месеца
Айде-решиха ви проблемите. през седалка, през ред... Слагаш катинар и вън!Компенсациите ще ги даваме ние, ако харесаме как свирите, пеете или играете по площадите и подлезите. Халтурка.Който е добър-ще блажи. Некадърните-естествен отбор...
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До до 23
Помогни на любимите си театри като сонсор,и те да станат частни,както е при капитализма.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия трябваше отдавна да са на самоиздръжка, аман от социализъм
24
8
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 2 месеца
Хора със заплати в плик да не се обадждат, моля! Само, ако си със заплата над 2000лв. и платени всички осигуровки на нея, можеш да се обаждаш! Ние, с високите заплати, носим 70% от прихода за хазната от ДОД. Вие, осигуряващите се на минимална, право на глас нямате- не ноите нищо положително- само крадете. И да, аз ще помогна на театрите.
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От къде на къде народа ще им плаща на тези загубите? Какво точно произвеждат тези,че са важни? В цял свят атъорите играят в частни театри,самонаемат се,тези на държавна издръжка.Нито ви гледам бозите, нито ще ви ги гледам.Браво,че има световно кино. Кой ще плати на народа,който ви издържа загубите,като мнозинството нямаме дори спестявания,да изкараме под карантина 1 месец,и да се зарадим като хората по света дори с тоалетна хартия.
22
0
 
0
 
! Отговори
Божидар Петков преди 2 месеца
До Лелкащия: На мен ли говориш, сори...?
21
2
 
12
 
! Отговори
Марсилеца преди 2 месеца
Искам да видя дали някой може сега да направи сериал или филм, ама такъв както големия Васо Михайлов, се изправи със знамето (Те погребаха България) финалната сцена на Капитан Петко войвода! Ама никой няма да се осмели да прожектира такава сцена, хеле пък да си изхвърли заплатката в кофата(знае какво ще го очаква след това) ...
Киното ни е пълен фарс, за съжаление... А са някой да ме опровергава
20
1
 
10
 
! Отговори
Божидар Петков преди 2 месеца
Какви артисти са днешните, че да искат още и още субсидийки/кинти главно от мен, теб, нас/ какво представят!? Дребна халтурка/Не казвам, че няма и много добри в професията си/. Но тях никога не съм ги виждал да скимтят по медиите... Ми няма го Хачо вече да ва прави известни!
19
1
 
8
 
! Отговори
факт преди 2 месеца
тези нормални ли са?!
в такъв момент ще тръгне някой да се занимава с тъпия им театър
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези театрали освен да плачат по медиите за пари, друго не правят. Защо не са часни дружества, защо ние трябва да ги субсидираме, да излизат на свободния пазар, като всички останали.
17
1
 
8
 
! Отговори
Топ преди 2 месеца
Дайте мангизи да си представяме, че сме други хора на сцена. Хубаво е да ти плащат, за да се правиш на ***, когато всичко е добре. Но що за хора избират това за професия ... ненужни, заменими, с психически отклонения...
16
0
 
9
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 2 месеца
Дайте кинти да шъшлим по сцените, защото сме Яко бездарни и работа няма да се хванем. Я марш в Банкя на протест.
15
0
 
7
 
! Отговори
fsfs преди 2 месеца
За жалост, по време на криза се усеща кои са най-базовите, най-важните професии за една държава, а те са именно тези, чиито коли имат специален режим на движение - лекари, полицаи, военни, политици. Защото всички други ще излезнат в карантина и дори ще спрат да работят, а тези трябва да останат до последния момент.
14
0
 
15
 
! Отговори
Наглост преди 2 месеца
Цялата световна икономика ще пострада, много хора ще загубят работата си, фирми ще обявяват фалит... И вместо да видят с какво могат да помогнат в конкретната ситуация, тези започват да говорят за пари, които на част от тях може и да не потрябват. Против паниката съм, но смятам, че всеки трябва поне малко да отчита какво се случва.
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нагло и отвратително искане.
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак се почна. Здравето на хората е най-важно ама кажете за парите сега...Думи нямам за тези ХОРИЦА
11
1
 
26
 
! Отговори
Десислава преди 2 месеца
КАК НЕ ВИ Е СРАМ !
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе тия още ли не са разбрали че бай Тошо умре отдавна. Той ги дундуркаше правеше ги известни с телевизията и киното но това време отдавна си *** макята. В днешно време артист е синоним на наркоман пияница и кулрвар. Така че да си бегат на село да доят кравата и пасат овцете.
9
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия с тяхните театри, все едно са най важните хора на света. Италия затвори цялата държава, фирми фалират по света, тези реват за ДЪРЖАВНИ субсидии, тоест за нашите пари. Абсолютно безочие!
8
0
 
21
 
! Отговори
Калигула преди 2 месеца
Погребаха Българското кино с полит-коректни сериалчета и филми, както и хумор, на който само някой в първи клас може да се смее, а сега реват за пари...