"Master of Art" с шесто издание в шест града

В София фестивалът ще се състои между 25 август и 12 септември
Обновена: 12 авг 2021 17:22 | 12 авг 2021 14:20, Петя Славова
1
"Master of Art"  с шесто издание в шест града
Кадър от "Родени в огъня". Снимка: Master of Art

Шестото издание на филмовия фестивал "Master of Art" ще се проведе в шест града– София (25 август – 12 септември), Пловдив (25 август –12 септември),Варна (14 – 22 септември), Стара Загора (26 август – 2 септември) Бяла и Копривщица (25-29 август). 50 пълнометражни и 18 късометражни документални филми за изкуство са включени в програмата на лятното издание на фестивала в областите архитектура и дизайн, музика, литература, театрално и танцово изкуство, фотография, кино, съвременно и кулинарно изкуство, както и любопитната селекция „Изкуство и власт“.

Традиционен партньор на фестивала е Националният дворец на културата.

Официалното откриване в София ще бъде в кино "Люмиер" с два български филма. "Необикновеният живот на един сладкар" на режисьора Мария-Виктория Кузманова разказва за историята на Александър Цеков, който се стреми да намери баланс между сладкарската кариера и страстта към сцената, а "Родени от огъня" на Саша Хаджиева, представя танцово-театралното изкуство с огън в България. Прожекциите са една след друга на 25 август от 19:00.

Едно от най-очакваните заглавия на фестивала е шведският документален филм "Най-красивото момче на света", който идва в България само няколко месеца след премиерата му на фестивала в Сънданс, САЩ. Лентата представя необикновената съдба на Бьорн Андресен, избран през 1970 г. да изиграе ролята на Тадзио в шедьовъра на Лукино Висконти "Смърт във Венеция", който също ще може да бъде видян на голям екран по време на фестивала в София.

Може би малцина знаят, че през 1974 г. германския режисьор Вернер Херцог изминава пеша пътя от Мюнхен до Париж като акт на вяра за предотвратяване смъртта на неговата наставничка Лоте Айснер. През 2020 г. Младият испански режисьор върви по стъпките на Херцог в акт на любов към един от най-големите режисьори на нашето време и създава документалния филм-пътуване "Скъпи Вернер Херцог".

"Марина Абрамович и нейните деца: Завръщане у дома" е сръбски филм за Абрамович и нейното завръщане в родния Белград, което се оказва повод за дълбока преоценка. Този филм ни кани да влезем в света на творец-новатор и да оценим как се е развивала тази артистична кариера.

Друг любопитен филм от категория "Съвременно изкуство" е " Мери БауермайстерМЕР – 1+1=3". Тя е считана за майка на движението Флуксус. В таванска стая на "Линтгасе" в Кьолн тя сътворява история в началото на 60-те години с личности като Карлхайнц Щокхаузен, Джон Кейдж, Ханс Хелмс и Нам Джун Пайк. Днес, вече 85-годишна, Мери Бауермайстер въобще не мисли да се оттегля. Един филм за изкуствата и обществото, за пределността на живота и красотата на света.

Оставаме в 60-те години, за да ви напомним, че през 1968 г. комунистическа България отказва на Бийтълс да вземат участие на IХ Международен фестивал на младежта и студентите. Но къде са те през тази година? Отговорът на този въпрос е в заглавието на филма "Бийтълс в Индия". Режисьорът Пол Салцман проследява пътуването си отпреди повече от 50 години, когато прекарва повратен момент заеднос Бийтълс в ашрама на Махариши Махеш Йоги на брега на река Ганг. 50 години по-късно се свързва с Дейвид Линч и Морган Фрийман, за да станат част от този неочакван документален филм за Бийтълс.

Любопитен поглед върху историята на луксозните стоки предлага документалния филм "Създаването на френския лукс". За да може през вековете Франция да се издигне до водещ европейски пазар за луксозни стоки, са били използвани специални кралски пратеници, които не са се свенели да се забъркват в шпионски афери, отвличания и подкупи.
Наградата най-добър български документален филм за изкуство тази година се връчва от Държавния културен институт към Министъра на външните работи. 11 са българските заглавия, които ще се състезават в този конкурс. Някои от тях публиката вече имаше възможност да гледа по време на онлайн изданието и на пролетното издание на "Master of Art" – 2021 г. Сред новите български заглавия е"Одисей"-  документален разказ за създаването на едно от най-вълнуващите и мащабни театрални събития в програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата – 2019“. С филма „ТЕНОР“ ще бъде отдадена почит на непрежалимия Камен Чанев, който почина през 2020 г.

Прожекция на филм, последвана от концерт на живо в зала Vivacom Art Hall (ул. Оборище 5)-
така ще бъде представен филмът  "Димитър Ненов и измеренията на изяществото". Режисьор на продукцията е пианистката Венета Нейнска, която след представянето на филма ще изпълни произведения на Димитър Ненов.

Други премиерни заглавия в категория "Музика и Танц" са германските "Андрис Нелсън - само музиката" – и "Бетовен презареждане".

Голямата награда "Master of Art – Aurubis Award", както и носителите на другите награди по категории ще бъдат обявени на 11 септември 2021 г.
 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
СЛЪНЦЕ преди 2 месеца
Идеално. На открито. Няма ли вирус чета и песнички, ще плача:)