Сетила се Мара... и Nokia влиза на пазара за таблети

Пропуснахме смартфон революцията в индустрията, призна шеф в оставка
3 май 2012 12:23, Бойчо Попов
56
Сетила се Мара... и Nokia влиза на пазара за таблети
Снимка: Reuters

Изпадналият в затруднения пионер в производството на мобилни телефони Nokia планира да навакса изоставането си от конкуренти като Apple и Samsung със собствени таблети, предава Ройтерс.

Компанията ще пусне собствено продуктово портфолио с таблети и висококачествени смартфони, заяви председателят на Управителния съвет Йорма Олила в оставка в интервю за Financial Times.

"Таблетите са велико нещо и затова ще се вгледаме в детайлите на този пазар". Комбинацията от нови продукти и услуги ще направи разликата. Олила обаче не споменава кога на пазара ще се появят новите устройства.

Същевременно той призна, че Nokia е пропуснала „смартфон революцията“ в мобилната индустрия. Nokia първоначално отговори твърде бавно, когато мултифункционалните мобилни телефони с възможност за интернет връзка наводниха пазара, заяви мениджърът, който след 27 години напуска финландския концерн.

Въпреки че Nokia изобрети смартфоните, напоследък попада на все по-задни позиции в доходоносния пазар, докато конкуренти като Apple и Samsung редовно отчитат рекордни печалби. Nokia пък приключи в червената зона първото тримесечие с оперативна загуба от 1,3 млрд. евро. Дори и с последната си смартфон офанзива концернът поне засега не успява да натрупа точки.

Вчера пък стана ясно, че компанията е подала няколко иска в САЩ и Германия (в Дюселдорф, Манхайм и Мюнхен) срещу HTC, RIM и Viewsonic. Nokia обвинява компаниите в неправомерно използване на 45 нейни патента.

От Nokia поясниха, че над 40 компании ползват нейните патенти срещу лицензионна такса, но има и такива, които го правят без да плащат за това. И въпреки че финландците биха предпочели да не стигат до съда, се е наложило да предприемат действия в САЩ и Германия срещу неупълномощеното ползване на техните иновации и технологии.

Също вчера стана ясно, че Nokia вероятно ще продаде своята специализирана в производството на луксозни телефони марка Vertu. Според Financial Times инвеститорът Permira предлага около 200 млн. евро за подразделението, което произвежда инкрустирани с благороден метал и скъпоценни камъни устройства. 

Още новини за технологичните компании четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: Nokiaпазар на смартфони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Nobody преди 11 години
Kvi Lumini kvi Iphoni iazeka si polzwam treo 650 s palm ot 10 godini sigurno i nemam namerenie da polzwam drugo a sigurno struwa 20-30 leva . Kwo si dawate parite za gluposti .. slagajte pieneto i iadeneto na masata i jenata w krewata topla topla i tova e ....Hajde jivi i zdravi ...
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1500 sa v Bg , moi chovek
40
2
 
7
 
! Отговори
ha ha преди 11 години
сигурен съм, че журналиста надраскал тази статия има в джоба си Нокиа, и до скоро с кеф и гордост е оставял на масата в селското кафене с купия боро вътре пълна с арда. Нокиа е класика, другото е снобарщина или просто различен вкус, това е.
39
2
 
11
 
! Отговори
АС преди 11 години
Като почнете да спорите за технологии, направо ми ставате смешни - четириядрени процесори, резолюции...На първо място трябва да можеш да разчиташ на телефона си, а не да се хвалиш с това колко технологичен е, докато търсиш зарядно. С Nokia съм от 1998 година - 5110, 3310, 6600, N70, Е71...Тези телефони никога не са ме предавали! Преди две седмици си взех Lumia 800. Лесно и иновативно меню, страхотен дизайн, перфектна функционалност. За 700 лева си е повече от идеален бизнес телефон :-)
38
1
 
5
 
! Отговори
до 48 преди 11 години
Конкуренцията за какво - за изваждане на най-*** и скъп продукт ли? Има чудесни предложения от Sony, Blackberry, Motorola, HTC, Sony, Nokia...Битка между Самсунг и Епъл няма! Просто двете фирми в момента си поделят най-голяма част от пазара на смартфони-ширпотреба...1500 лева за смартфон? От коя планета падате, ценете си парите!
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой няма да ги чака Нокиа. Конкуренцията е зверска и е между Самсунг и Епъл. Нокия излезе от играта и БЕШЕ Първа,когато технологиите не бяха навлезли, сега се видя коя фирма може да прави висока технология и коя лежи на стари лаври. В тоя бизнес Нокия изостана много и няма как да навакса,тя дори в момента няма конкурентни модели, продава си марката Верту, свалиха й рейтинга, а продажбите й намаляха с 40%-няма телефони,които да са в час.Никой няма да я чака.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От Nokia закъсняха с влизането в ерата на "съвременните смартфони", но лека полека ще възвърнат позициите си, в това може да сте сигурни. Много скоро телефоните ще се разделят по ОС, а не по марка, много хора в момента отписват WP, но тази ОС тепърва навлиза, преди няколко години така всички се смееха на Android, но виждаме какво е Android в наши дни...
35
1
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 11 години
проблемът е че нокия се опитаха да пласират мобилни телефони , а всички останали заапочнаха да пласират реклама , вече много малко хора си спомнят времето когато и най-евтиния GSM издържаше 4-5дена а Т20 и повече от седмица , сега за всеки е нормално да ходи със зарядното в жоба
34
3
 
4
 
! Отговори
САМСУНГ преди 11 години
Самсунг уби Нокиа с по-добри телефони. Това е истината. Вече Нокия никой не си купува. Трябва да е много заблуден,ако си купи Нокия дъска.
33
4
 
3
 
! Отговори
Асо Пасо преди 11 години
Всички сте специалисти по маркетинг, мениджмънт и всякакви икономически науки! Чудно ми е как от NOKIA не са се сетили да наемат специалисти като вас, които в България стоят без работа и ръсят акъл по форумите!
32
2
 
4
 
! Отговори
Poznava4 преди 11 години
Първият таблет на фирмата ще е малко големичък.Но батерията му ще е уникална.Дори ще има.... комин.Защото вътре ще има 3-*** финландци цепещи дърва с брадви Fiskars X 27 и печката ще е на 6!За зимата ще е идеален.Лятото ще се използва като чушкопек може би.Но така или иначе това е новият символ на Финландия-Fiskars,а не Nokia!!!!
31
4
 
3
 
! Отговори
WTF преди 11 години
Нокиа може да са били велики някога ама от 4-5 години насам бодро крачат към дъното .Точно на тях е направо срамно да се напомня че в този бранш ИМА КОНКУРЕНЦИЯ и тя е ЖЕСТОКА.Много се улисаха да правят ефтини телефончета с фенерче. За мен фирмата стана пример за лош маркетинг и некадърно управление.И сега ше си понесат последствията.
30
3
 
2
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Нокия много си повярваха, че могат да си пласират тъпия Симбиан с авторитета на марката. Ама явно не са чували, че лаком г.з яде пръст. Ако пуснат нещо с Андроид, може да се замисля за Нокия.
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ERICSSON R380 Smartphone - от там започнаха "смартфоните" (имам такъв все още, не го ползвам като основна слушалка естествено, но от време на време го вадя от кутията и си спомням за онези времена). На фона на тогавашните телефони, включително и тези на Нокиа, Ериксонът изглеждаше като излязъл от Star Wars. Още си спомням изумените погледи на околните, когато вадех стилуса от гнездото му в батерията и отварях целия преден панел за да открия тъчскрийна ... (BTW операционната система е EPOC)
28
6
 
18
 
! Отговори
BlackBerry 9780 Bold преди 11 години
Нокиа в момента произвеждат само дърварски телефони,а тя тази тенденция е от 6-7 години,не се оставиха от тъпия симбиан и затова я докараха до тук,освен това и хардуерно са под всякакво ниво,работя в сервиз за мобилни телефони и мога да ви кажа ,че нокиите умират като кучета и нестават за нищо след това,аз като човек от бранша признавам само 2 марки и ги препоръчвам на всички - HTC и BlackBerry-това е истината
27
1
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
Явно е имало сериозна *** интеграция в тази "медия", евала...
26
4
 
1
 
! Отговори
Митак преди 11 години
И кво сега - според теб Financial Times не може да коментира Нокиа ли? Като не ти харесва, защо четеш сайта? А и като гледам правописа ти, си по-неграмотен от всеки един журналист, когото познавам. Ама нали да се плюе е най-лесно...
25
1
 
8
 
! Отговори
Дидо преди 11 години
И кой модел на Ериксон е първия смартфон в света? Аз бях голям фен на марката, но си спомням, че първия смартфон на Ериксон беше със симбиан... Преди него правеха само правоъгълни телефончета със зелени дисплеи...
24
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изобретатели на смартфона да бе да Ericsson пуснаха първите смартфони в Европа жалко че заедно с другите пионери от Siemens не можаха да издържат на конкуремцията на евтините корейски и китайсли марки
23
4
 
13
 
! Отговори
V. преди 11 години
V taq media nqma li redaktor ili ne6to takova... Po-maloumno zaglavie otdavna ne bqh vijdal... ili bqh... a da - v4era... i predniq den.... i vseki den. Pylna pomiq ste stanali, Dnes.bg