Ще надвият ли швейцарските часовници Apple Watch?

Конкуренцията на пазара става все по-голяма
21 мар 2015 17:40, Елена Кирилова
18
Ще надвият ли швейцарските часовници Apple Watch?
Снимка: архив Ройтерс

Швейцарските производители на часовници изглежда са готови да отговорят на предизвикателството на умните часовници, след като години наред ги игнорираха, тъй като не ги смятаха за голяма заплаха. Тук не става дума за невежество или високомерие, а по-скоро за добър маркетингов ход, пише Bloomberg.

Проектът на Swatch и плановете на TAG Heuer да се присъедини към Google и Intel в създаването на ново преносимо устройство, са разглеждани като алтернатива на Apple Watch, за когото говорят всички. Истината обаче е, че още преди Apple да представи своя продукт Deloitte съобщи, че 44% от ръководителите на швейцарски компании за часовници смятат умните часовници за “следващото голямо нещо” в индустрията.

Разкритието е малко озадачаващо в светлината на това как индустрията изкарва по-голяма част от парите си. Миналата година две трети от приходите ѝ са дошли от износа на часовници, струващи по повече от 3000 франка (3080 долара).

Съществуващите умни часовници попадат в двата по-долни ценови сегмента, чийто комбиниран принос за швейцарския износ на такива стоки е само 13%.

Основният модел на Apple Watch ще се предлага за 350 долара. Той е много по-скъп от останалите на пазара, но въпреки това остава в същия ценови клас.

Разбира се Apple навлиза и в по-сериозния клас благодарение на златните си часовници, които ще струват над 10 хил. долара, но те не представляват заплаха за традиционните часовникари.

Според Deloitte швейцарските производители на часовници описват “часовника на 2015 г.” като класически стоманен хронограф на цена от около 5000 франка. През последните няколко години потребителите предпочитат стоманата пред златото. Във високия клас Apple ще разчита на вече остарели вкусове.

Защо тогава индустрията се интересува толкова много от продукта ѝ? Отговорът е, че тя иска да се придържа към сегашния си обем на продажбите и на приходите си. Миналата година Швейцария генерира четири пъти повече средства, изнасяйки 8,1 млн. механични часовници, отколкото направи от износа на 20,6 млн. електронни. И все пак повече от 60 хил. работници в индустрията са ангажирани със създаването на по-евтини електронни продукти за пазара.

Продажбите на електронни часовници същевременно намаляват. През 2000 г. износът на кварцови часовници достигна 27,2 млн. бройки - почти една трета повече от миналата година. Много хора вече не използват часовниците заради основната им функция - да гледат колко е часа. Мобилните телефони успешно изпълняват това. 

Останалата част от текста можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
maraskini преди 9 години
От 2003 имам Ситизен еко драйв,е нямя такава машина.На работа,плуване,абе каквото се сетите. Точен до секундата с БНТ в 20:00 часа,от 2006 не съм го сверявал,зарежда се от светлината,имал съм механични,автоматици.Та за тези пари 220 долара,си е направо супер.Каде ще се сравняват Епъл с швейцарците,като дори са далеч и от японците.
14
0
 
2
 
! Отговори
amigoto777 преди 9 години
бе то не е трудно да направят дисплея ,да е слънчева батерия даже ,като свети дисплея да се самозарежда .Перпето мобиле,даже мисля да го патентовам.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вместо "/", напишете точка цом
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дреме им на къча на швейцарците, че Епъл продават златни часовници. Ето ви един швейцарски смарт часовник. Всичко си е както трябва, със стрелкички, с перфектен дизайн. Само дето има отдолу един куп сензрчета, които предават информация на апчето. Чиста работа. mondaine-helvetica/
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На кой въобще му е хрумнала гениалната идея да сравнява швейцарски часовник с фешън - безсмислието на епъл??? Да бе, няма да си взема Брайтлинг или Таг, или Ролекс, ами ще се гевезя с онова напудрено нищо! Бахахахахахахаха
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Успех ще има, най малко защото продуктите на нахапните са превъзходни не само като изработка и материали, но и на софтуер. Мислят за всичко и в най-дребните детайли. Всичко което е в характеристиките им работи с невероятна точност.На мен страшно много ми харесва идеята, но ще изчакам версията с камерата, защото за мен един такъв продукт обезателно трябва да има facetime.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е сериозно да имаш часовник дето ще го зареждаш всяка вечер. Ами ако няма къде да го заредиш? На сутринта няма да имаш часовник... Та в този дух скоро не очаквам да си купя смарт часовник...
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия от йепъл първо да си оправят изделието батерията му да издържа повече от 12ч пък тогава да се пробват да си го мерят със швейцарските часовникари...
7
4
 
15
 
! Отговори
джепето преди 9 години
Хаха,смях в залата...тея от аппле явно не познават maurice lacroix....смешници;)
6
4
 
33
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
много евтина реклама на "ябълката", въобще къде са тръгнали да се сравняват в нещо в което тепърва "прохождат" И се опитват да пробутат един напълно безполезен и никому ненужен часовник.
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 30 години имам Ruhla quartz и работи недостижимо точно-за един месец избързва с една секунда.Немска изработка-превъзходно качество.И досега не съм чул за по точен ръчен часовник.
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за швейцарските няма човек на планетата, дето не е чувал, ама за краварските, дето са правени с китайски части...
3
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Луксозните часовници са играчки за богати.В последно време часовниковата индустрия в Швейцария се възроди тъй като в условия на световна "криза" се появяват все повече мултимилионери и милиардери, които се чудят къде даси харчат парите. Apple няма никакъв шанс защото да речем един Патек Филип е класа,едно вложение, и един такъв часовник след 100 години ще запази цената сидори ще я увеличи, а Ябълковите часовници ще станат нещо като електроннитечасовници през 80-те --- от скъпи тогава ще станат 5 за лев.
2
0
 
28
 
! Отговори
Емил преди 9 години
Аз си имам едно Сейко 5 за 200лв автоматик.. Прекрасен часовник... За бала на сина купих една фестина за 500лв.. И така... Признавам в Часовникарския бранш най-добри са Японците и Швейцарците!!!
1
14
 
11
 
! Отговори
Дяволът преди 9 години
Всеки подобен артикул от подобен вид си има ниша, в която се е прицелил. Сега 1000% ще почнат коментарите какво предлагал, какво не предлагал и колко често щял да се зарежда часовникът.... Истината е, че компанията МНОГО добре си е направила сметката и никога няма да пусне нещо на загуба. Да, сигурно е правено с чужди части, с евтин китайски труд ! А Rolls-Royce/Pagain чии ползват ??Но и така да е, дори да се купуват от зомбита - продуктите на Apple винаги имат пазарен успех. Ще има и този.