Свинско, сняг, Мексико – следят ни в нета по 377 ключови думи

Напишем ли "ФБР", също ни вдигат мерника от US спецслужбите
3 юни 2016 21:45, Мария Захариева
99
Свинско, сняг, Мексико – следят ни в нета по 377 ключови думи
Снимка: Reuters, архив

Случайно изпуснати фрази и дори отделни думи в разговори, проведени с комуникационния софтуер или в социалните мрежи, могат да ви превърнат в заподозрян в най-страшни престъпления.

Причината е, че техниката за подслушване на разузнаванията автоматично реагира на определени словосъчетания, пише 168 часа.

В списъка на американските служби за сигурност фигурират 377 ключови думи от всякакво естество. Учудващо, но наред с традиционно опасните сигнали като "бомба", "атака", "наркотици", "смърт", "ядрен", "инцидент" има и напълно безобидни понятия. Сред тях са "сняг", "облак", "грип", "вълна", "свинско", "домашно отгледано". Дори само споменаването на имената на някои страни също задействат системата - Мексико, Китай, Колумбия, Нигерия, Сомалия...

Наименованията на федерални служби също могат да станат причина за особено наблюдение върху този, който ги употребява. Има и много примери за хора, набедени за случайно казани фрази или имена.

Между тях е и фаталният случай с убития от фанатици британски гвардеец Лий Ригби.

В крайна сметка се оказва, че въпреки че са били под наблюдение от службите, убийците успяват да извършат пъкленото си дело. Впоследствие и съдът освобождава от отговорност служителите на МИ 5.

Понякога изтървана реплика привлича вниманието. Такъв е случаят с някой си Пол Чембърс, стажант-счетоводител, който без да помисли, пише в социална мрежа следната фраза: "Глупости! Летище "Робин Худ" е затворено. Имаш седмица, за да донесеш задника си тук, иначе ще вдигна летището във въздуха!"

Тези стотина символа водят до ареста на нещастника от антитерористичните сили

Следват присъда и глоби.

Според британския стратег по сигурността Дънкан Рос, въпреки че алгоритъмът на службите идентифицира с точност до 0,1 % терористите в Обединеното кралство, то дори само тази допустима грешка може да доведе до задържането на 60 000 невинни.

Причината е, че във фейсбук например оперират не само около 60 млн. души от Великобритания, а общо около 1,5 млрд. от цял свят.

В САЩ също има подобна програма разработена от ФБР. Говорител на разузнавателната агенция обаче заяви, че"тя няма да се използва срещу конкретни лица и групи, а ще се фокусира само върху думи свързани със събития и кризи, при които се нарушават федералните закони".


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
17
 
! Отговори
Chikisti преди 5 години
Sledim, sledim ma to trebva i da mislim, a boli
66
1
 
20
 
! Отговори
boyko преди 5 години
Излизаме от нато и се връщаме при ТАТО.
65
0
 
21
 
! Отговори
BUL преди 5 години
България да депозира излизането от нато веднага !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
64
0
 
17
 
! Отговори
gost преди 5 години
И чез че само на слънце имат ток кво връзват не знам *** ловеч яд голям
63
0
 
19
 
! Отговори
случаен преди 5 години
да не забравят и бурка в списъка-
62
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 71 - ще ловят хлапаци, играещи Far Cry и GTA
61
0
 
18
 
! Отговори
gost преди 5 години
При първите капки тока по селата дим да го няма ибаси икономиите вие ударило зиме лете си плащаме а
60
1
 
25
 
! Отговори
Боли ме фара преди 5 години
за тебе тебе и тебе...."бомба", "атака", "наркотици", "смърт", "ядрен", "инцидент","сняг", "облак", "грип", "вълна", "свинско", "домашно отгледано", Мексико, Китай, Колумбия, Нигерия, Сомалия
59
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свинско в Мексико а, сняг вали от облаците снежни, смъртоносен грип върлува по домашните животни в Мексико, Китай, Колумбия, Нигерия, Сомалия. А на ФБР пак им потекоха лигите...
58
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинските терористи отдавна не ползват интернет и смартфони ! Кого ще ловите бе, кравари *** ?
57
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нестерова - Желев
56
1
 
20
 
! Отговори
do 66 преди 5 години
Vchera se prebrah ot Kitai i utre zaminavam v Somalia. Kvo sega da ne hodya li?
55
0
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
пик и новинар изтриват поголовно коментари те не се занимават с отделни думитакава цензура в 21 век не сьм си представяла
54
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кръстоносецако отвориш прозореца и видиш черни хеликоптери, да не се чудиш, политкомисаря каза че идват да те прибират
53
1
 
36
 
! Отговори
ме преди 5 години
Всъщност ако имаше някаква полза от тия алгоритми в борбата срещу тероризма, щяхме да сме чули, защото агенциите имат нужда от публична подкрепа за тия програми. И все щеше да изтече от някъде информацията. Фактът, че няма такива случаи, и че терористите си се взривяват където намерят за добре, говори, че тия програми имат всъщност друго приложение. И то е наистина манипулация на масите и осигуряване на политически компромати. При това, са напълно безотчетни и безнаказани.
52
1
 
25
 
! Отговори
ме преди 5 години
Еми няма да ходим в САЩ, ко да праим. Колкото и да и е тъжно и драматично, няма начин. Търсила съм и свинско, и ядрени процеси, и убийства, и кво беше още там. А да, даже и киноа съм търсила. Между другото, има една писателска шега - разбираш, че си добър писател, ако си в черните списъци на поне няколко агенции. В крайна сметка тия алгоритми са безополезни, освен за шпионаж и манипулация на масите. Да идентифицираш 1 човек, от милиарди, с доказателства за арест е доста трудно, както се вижда.
51
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кръстоносеца 57 изби рибата! Направо "взриви летището" !!
50
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мнооого разбирател тука, много... Кибици и селски философи, въшльoвци cкoпeни...
49
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Думата гербаджия е изключително *** и опасна! Това е терорист на държавно ниво!
48
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не беше ли по-лесно изобщо да не се допускат най-новите европейци из земите на западната цовилизация? Или може би това е начин да се подсигурят службите с работа и тлъсти бюджети...