В Загреб тръгват безпилотни електрически таксита

Проектът трябва да е готов до три години
7 дек 2021 17:37, Петя Славова
21
В Загреб тръгват безпилотни електрически таксита
Снимка: Bulgaria ON AIR

Безпилотни електрически таксита тръгват до три години по улиците на Загреб. Това е проект на единствената автомобилна компания в Хърватия, който се изчислява на 450 млн. евро. Около 200 млн. от тях може да бъдат осигурени от Европейския съюз.

Той е сред най-известните имена в света на автомобилната индустрия. Едва на 33 години Мате Римац е човекът, който успява да нареди Хърватия до водещите страни, където производството на коли е на почит. Основава компанията си в покрайнините на Загреб през 2009 г. Само за 10 години тя се развива шеметно, предава Bulgaria ON AIR.

Освен производство на компоненти за електрически автомобили за световни марки и свои собствени автомобили, единствената по рода си компания в Хърватия работи и по иновативен проект с ЕС. До три години електрически безпилотни таксита да бъдат в полза на хората в Загреб.

"Един различен проект - екосистема за градска мобилност. Фокусирали сме се върху нещо, което е насочено към бъдещето. Бъдеще, в което ние няма да притежаваме коли, а ще ги споделяме", посочи маркетинг директорът на Rimac Automobili Марта Лонгин.

Проектът ще стартира първоначално в Загреб, след това и в други градове.

"Проектът за роботизираните таксита е базиран главно на наша инвестиция. Той беше признат и на европейско ниво като стратегически. Ще получим европейско финансиране. Това няма да е обикновено такси, а ще е безпилотно. Идеята е да се изгради и инфраструктура, която ще се използва за тези автомобили. Това е бъдещето, в което ние вярваме", добави тя.

Инфраструктурата ще бъде част от мултимодален терминал в Загреб. Това ще позволи на екосистемата да се свърже с трамваи, автобуси и крайградската железопътна линия. Бизнесът на Мате Римац стартира в гараж, а сега компанията наброява близо 1000 души.

Планира се до 2024 година да изградят и голям кампус. Искат да се развиват в родината си и да градят бъдещето си в нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 2 години
С договор за франчайзинг. Това ще е Края на копърките в туризма и в столицата.
18
0
 
0
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Кмета на София да се бръкне в АмериХанската сметка и да къпи 10 000 за столицата докато са на промоция с договор за поддръжка и застраховка.
17
0
 
1
 
! Отговори
fv преди 2 години
хората ПРОИВЕЖДАТ иновативни продукти, а ние чакаме на социал и подаяния от Европа, които --охааа-- да "усвояваме"
16
0
 
2
 
! Отговори
Въпроси преди 2 години
Защо никой от журналистите не се сети да ги пита как тези безпилотни коли ще се навигират из улиците, как ще избягват сблъсъци... Това е най-важното нещо, безопасни ли ще са, а не да ми показват някой там как си ги чертае на бюрото...
15
0
 
3
 
! Отговори
М.Б. преди 2 години
София има отлични предпоставки за ползването не безпилотни таксита, защото е разположена на равнина. Технологията вече се използва в Германия в няколко провинциални града. Предимствата са необорими - чистота в таксито, чист въздух отвън.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви СИЕРА на рекламите
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В Загреб тръгват безпилотни електрически таксита"Добре ама след 3 години....До тогава "Идеята е да се изгради и инфраструктура, която ще се използва за тези автомобили"?!Май ще им строим нови улици!?А промяна на закони и наредби: например кой ще носи отговорност при инцидент. Сега имаме гражданска отговорност, кой застраховател ще застрахова "чип" вместо човек?В момента в света НЯМА законно безпилотно МПС: дори и в Тесла трябва да има шофьор на седалкатаМоето мнение: Хърватите "усвояват"
12
2
 
8
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Значи разбрах,че така чаканите мангизи от европейския фонд за възстановяване,вместо да влязат в държавната хазна и примерно да отидат за социални,образователни,здравни и инфраструктурни проекти,пак ще пълнят едни чекмеджета!Примерът е със Загреб,уж милионер/милиардер със фабрика за ала-бала,пък му дават едни пари наготово!
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В стара загора тръгват 50 петдесет дизелови автобуси с предно предаване.
10
4
 
3
 
! Отговори
Такси Пловдив преди 2 години
Да ама докато каскадьорите станат пасажери ,знаете ли на колко ще им изядат житото ?Това става ,НО само при едно условие всички автомобили около таксито да са 5-джи тогава те просто не могат да се блъснат освен някакъв голям бъг на мрежата А така всичките карат, като пияни само ти безпилотен е по-лошо от камикадзе вързан за торпедо Тамън за 3-години ще им се изясни ,че това не е толкова просто ! А и може би въобще нямат такава цел ,а малко реклама .
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарю Борисов, нещо да кажеш за твоите китайски тapaлясници "Great Wall", а? Ще идват ли журналисти от "National Geographic" да ги снимат, а? Да видят колко сме "напреднали" спрямо Хърватия, а?
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ехеее... Ние от кога го имаме това. Безпилотни таксита - колкото искаш. С аромат на чесън, шкембе, пот... С изкуствен интелект, че даже и без интелект. У чутурата база данни за световната конспирация, политиката, футбола, физиката, химията. Он ваксината за короната я е измисИл отдавна, ама ке го тепат и си трае... Ама ей на - кара такси, че ще го отвлекат извънземните да го клонират. (Това съм го преживявал като реален разговор със софийски бакшиш. Без майтап!) Иначе успех за хърватите!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6-7 парчета бяха. Не са много. Аз поръчвам повече на година ;).
6
3
 
9
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
А у Софето такситата си остават безмозъчни...
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тарикати,да не притежаваме коли,ще ги споделяме. Ама други ще притежават. Свобода, равенство, братство.
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не стане "Заспиваш в тесла,събуждаш се на оня свят"
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помагат за ограничаване на разпространението на ковида. Бххаха
2
2
 
5
 
! Отговори
Пешеход преди 2 години
Абе други си е да видиш кръвясълия изпод вежди поглед на газещия те на пешеходна пътека. Понякога са двама един срещи друг и се конкурират кой да те размаже първи.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И у нас така . Почти без шофери.

Спонсорирани публикации