Untact: Технологията, с която Южна Корея иска да изключи човешкия контакт

Учените се притесняват, че това ще има ефект върху социалните умения
Обновена: 12 дек 2021 17:12 | 12 дек 2021 17:05, Нели Христова
46
Untact: Технологията, с която Южна Корея иска да изключи човешкия контакт

За базирания в Сеул възпитаник Лий Су-бин преходът към нов начин на живот по време на пандемията не беше голяма работа.

"В университетската библиотека бях резервирал книгите си онлайн, които бяха дезинфекцирани в стерилизатор за книги, преди да бъдат доставени до шкафче за вземане", казва 25-годишният мъж. "Untact направи много аспекти на живота толкова удобни."

Въведена през 2020 г., "Untact" е политика на правителството на Южна Корея, която има за цел да стимулира икономическия растеж чрез премахване на слоевете от човешкото взаимодействие от обществото. Той набра скорост по време на пандемията и се разширява бързо в сектори от здравеопазването, бизнеса и развлеченията.

Натискът за създаване на безконтактни услуги е предназначен да увеличи производителността и да намали бюрокрацията, но също така подхрани опасенията относно потенциалните социални последици.

Чой Джонг-рюл, професор по социология в университета Кеймюнг, казва, че макар да има предимства за развитието на непокътнато общество, то също заплашва социалната солидарност и може да доведе до изолиране на индивиди.

"Ако повече хора загубят "чувството за контакт" поради липса на взаимодействие лице в лице, обществото ще се сблъска с фундаментална криза", казва Чой пред The Guardian.

От роботи до метавселената

В ежедневния живот малките промени, причинени от "Untact", стават все по-забележими.

Роботите приготвят кафе и носят напитки на масите в кафенетата. Роботизирана ръка разбива пържени картофи и пиле до съвършенство. В болницата Yongin Severance Keemi робот за дезинфекция, задвижван с 5G, пръска дезинфектант за ръце, проверява телесната температура, следи социалното дистанциране и дори прави забележка на хората, които не носят маски.

Безпилотни или хибридни магазини процъфтяват. Мобилният оператор LG Uplus наскоро отвори няколко магазина за телефони, където клиентите могат да сравняват модели, да подписват договори и да получават най-новите смартфони, без изобщо да се налага да говорят с истински човек.

Държавните служби също получават Untact фейслифтове. Сеул Сити планира да изгради "метавселена" – виртуално пространство, където потребителите могат да взаимодействат с цифрови репрезентации на хора и обекти, а аватари на държавни служители ще разрешават оплаквания. Няколко местни власти стартираха ботове за обаждания с изкуствен интелект, за да следят здравето на тези, които се самоизолират. За пациенти с COVID-19, получаващи домашно лечение, правителствено е пуснало приложение, което следи здравето и има опция за видеовръзка с лекар.

Светът на K-pop музиката също влезе в метавселената. Феновете създават аватари, където могат да "срещнат" своите любими изпълнители като Blackpink във виртуално пространство и да получават виртуални автографи.

Икономически тласък

Untact в Южна Корея е повече от модна дума: тя представлява потенциален икономически двигател за страната.

"Untact компаниите показаха по-голям ефект върху растежа, отколкото компаниите, които работят лице в лице при привличането на инвестиции и създаването на работни места", казва южнокорейският министър за малкия бизнес и стартиращите компании Куон Чил-Сунг пред The Guardian, отбелязвайки, че 12 от 15 корейски компании на стойност 1 милиард щатски долара или повече - използват методи, които не са лице в лице в основния си бизнес.

"Южна Корея има много силна (комуникационна) инфраструктура в страната и много индустрии, базирани на тази инфраструктура", казва той, добавяйки, че Untact е част от нарастващата глобална тенденция, която се ускори в светлината на пандемията.

Неговото министерство е толкова сериозно по отношение на политиката, че изпомпва 9 трилиона вона (7,6 милиарда долара) във "фонд за растеж без промяна", за да намери и подкрепи 1200 Untact стартиращи фирми до 2025 г.

Мнозина приветстваха промяната. Институтът в Сеул установи, че 80% от жителите на столицата, които са участвали в дейности, които не са лице в лице, казват, че ще продължат да го правят след отшумяване на пандемията.

Социологът Чой Джонг-рюл казва, че Untact предоставя някои предимства - включително позволяване на анонимност чрез електронни устройства, освобождаване на хората от натиска на формалността и намаляване на емоционалния труд, свързан с индустрията на услугите. Последният проблем е особено остър в Южна Корея, където обслужването на клиентите е високо ценено, йерархичните структури продължават да съществуват, а злоупотребата от страна на тези на власт, известна като gapjil, е нещо обичайно.

Но притесненията относно чувството на самота и социална фрагментация остават.

Страната наскоро обяви планове да инвестира почти 30 милиарда вона (25,4 милиона долара) за изследване на платформа за цифрово лечение на депресия - проект, стартиран в резултат на липса на човешки контакт поради пандемията.

Самотата сред възрастните хората, вече съществуващ проблем в Южна Корея, само бе изострен от пандемията. Възрастните хора също получават ненарушено лечение.

Услугата за AI Care на SK Telecom е сред няколкото, които се разгръщат в цялата страна, която позволява на възрастните хора, живеещи сами, да взаимодействат с високоговорител с изкуствен интелект, като го помолят да пусне музика, да проведе прост разговор, да играе на викторина с тях или да се обади за помощ при спешни случаи. Съобщава се, че системата е намалила самотата сред потребителите и дори е похвалена спасяването на животи от президента на страната.

"Тези технологии не заменят хората. Става дума за съжителство с хората", казва говорителят на SK Telecom Ирен Ким.

"Социална солидарност"

Лий Су-бин казва, че макар да й е било удобно да използва Untact технологии като магазини без преводачи, тя е изпитала загриженост за други, които може да "имат проблеми с използването им".

"Онзи ден трябваше да помогна на дядо в автоматичен павилион, за да си поръча ястието", казва тя.

Куон признава, че съществуват предизвикателства по отношение на онези, които може да бъдат изоставени от внезапната дигитална трансформация, предизвикана от Untact и че неговото правителство трябва да прилага политики и регулации, за да "постигне баланс".

Дългосрочното въздействие на Untact върху обществото остава неясно, но проф. Чой вярва, че едно непокътнато бъдеще е неизбежно за повишаване на икономическата ефективност.

"Ключът е разбирането на социалните и етичните последици от едно непокътнато общество и намирането на начини за поддържане на социалната солидарност."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Коцето преди 2 години
Това е сега .А след 500-1000 години.Луда работа.
29
0
 
1
 
! Отговори
фхд преди 2 години
тъпо - да си говориш с миксер с ръце
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 3 години ще ни пуснат баш вирус.80-99% ще бъдем излишни за издръжка и подръжка.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като във филма Елизиум, там роботи обслужваха бедните които бяха подложени на лишения и живееха в мизерия и мръсотия, а богатите си живееха на станция в космоса ползвайки всички благини.
26
1
 
0
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
за азиатците - не трябва да се развиват като нациии! стават опасни като кучетата - като разберат че хапат и хапат за цял живот! много лошо правят за планетата и се "развиват" по някакъв си техен начин който за съжаление с тяхната продуктивност е заплашителен както за нашето човешко съществуване така и за майката природа! мръсотия до шия а и толлкова много ора че ..... пфф
25
0
 
5
 
! Отговори
Олеле, превод преди 2 години
"Ненарушено лечение", "непокътнато бъдеще" - тези безсмислени шедьоври не ви ли притесняват мъничко? Защо ли питам, като е ясно, че не сте научили не само английски език, но и български.
24
0
 
10
 
! Отговори
Duchess of Cringe преди 2 години
Hаистина ли сте изненадани ?Приготвяйте се за това което идва. Микс от китайци, масово следене чрез техника и комунизъм.
23
1
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Цялата тази работа ще свърши с избиването на джендърите от обслужващите ги роботи.
22
0
 
12
 
! Отговори
Нинова преди 2 години
И ние ще ви вдигнем заплатите виртуално
21
0
 
8
 
! Отговори
Кучето преди 2 години
Ще ядем кучета и всичко що шава виртуално)))
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безконтактен дистанционен секс ни очаква в бъдещето. А размножаването ще става както сега се осеменяват *** и *** - само с качествена *** от атове инвитро
19
0
 
15
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Бегайте с тия фантастики!Искам хубава мацка да ми сервира и да и оставя бакшиш!Тенекията най-много да изяде шут!Забелязвам,че колкото повече навлизат технологиите,човек става по-мързелив и ***!
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще трябва да се помисли за нови лудници видимо е, че на планетата има една сурия психари и не нормалници.Еи ШЗО нямате ли под ръка някой нов вирус но да е много по мощен определено има огромна нужда.
17
3
 
8
 
! Отговори
4-та индустриална преди 2 години
Човечеството, по начина, по който го познаваме е в процес на промяна/замяна и това изглежда необратимо. Ако 4-тата индустриална революция може да я наречем парти, то доста от хората няма да бъдат поканени на него..
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То не моеш откри и един дебел, ни у семерна, ни у южня, само кимчо е дебел.
15
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно се удивлявам. Нито един дебел кореец. Как е възможно това!
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорчо ли ви ги пише тези технократски статии?
13
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко удобно, че точно по време на "мерките" целящи да унищожат обществото, започнаха да никнат и технологии, които имат същата цел.
12
0
 
20
 
! Отговори
Ro преди 2 години
За мен като силен интроверт, това звучи чудесно, но на всички ни е пределно ясно какво целят тези нововъведения и накъде отиват - уж намаляване на бюрокрацията, ала-бала, да... просто ни пробват как ще реагираме и се подготвят за истинския удар. Блек мирър отдавна вече не е измислица, а въпрос на време. А хората масово нямат нищо против, защото е "куул". Полезно е в разумни граници, но знаем колко лесно може да се ***, въпреки че го крият зад розови приказки.
11
1
 
26
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ЩЕ ДОЙДЕ ДЕН КОГАТО ХОРАТА НЯМА ДА МОГАТ ДА ГОВОРЯТ-ЩЕ ОБЩУВАТ САМО ЧРЕЗ СОЦИАЛНИТЕ МЕДИИ-НИЕ ВЕЧЕ СМЕ НАВЛЕЗНАЛИ В ТОВА ПРОСТРАНСТВО НО НЕ ГО ОСЪЗНАВАМЕ.-ОСТАВЕТЕ ТЕЛЕФОНА СИ ЗА 1 ЧАС И НЕ ГО ПИПАЙТЕ-НАПРАВЕТЕ ПРОБА.-АКО НЕ ИЗДЪРЖИТЕ ТОВА ВЕЧЕ СЕ ВОДИ ПСИХИЧЕСКА ЗАВИСИМОСТ И СЕ НАБЛЮДАВА ВСЕ ПОВЕЧЕ ПРИ МЛАДИТЕ.