Бащата на AI напусна Google и предупреди: Очаква ни кошмарен сценарий

Според него чатботовете скоро може да са по-умни от хората
2 май 2023 22:07, Нели Христова
119
Бащата на AI напусна Google и предупреди: Очаква ни кошмарен сценарий
Снимка: Pixabay/Computerizer

Човекът, смятан за кръстник на изкуствения интелект (AI), напусна работата си, предупреждавайки за нарастващите опасности от развитието в тази област.

75-годишният Джефри Хинтън обяви, че е напуснал Google в изявление за New York Times, като каза, че сега съжалява за работата си. А пред BBC заяви, че някои от опасностите от AI чатботовете са "доста страшни".

"В момента те не са по-интелигентни от нас, доколкото мога да преценя. Но мисля, че скоро може да са", казва той.

Д-р Хинтън признава, че възрастта му е повлияла на решението му да напусне технологичния гигант: "Аз съм на 75, така че е време да се пенсионирам".

Пионерските изследвания на д-р Хинтън върху дълбокото обучение и невронните мрежи проправиха пътя за настоящите AI системи като ChatGPT.

Но британско-канадският когнитивен психолог и компютърен учен заявява пред BBC, че чатботът скоро може да надмине нивото на информация, което човешкият мозък притежава.

"В момента това, което виждаме, е, че неща като GPT-4 засенчват човек по отношение на общите познания, които има. От гледна точка на разсъждението, не е толкова добър, но това скоро може да се промени. А като се има предвид темпът на напредък, очакваме нещата да се подобрят доста бързо. Така че трябва да се тревожим за това", обяснява той.

В статията на New York Times д-р Хинтън говори за "лоши хора", които биха се опитали да използват AI за "лоши неща".

"Това не е просто един вид най-лош сценарий, а кошмарен сценарий", казва той, помолен от BBC да разясни. "Можете да си представите, например, някой, като руския президент Владимир Путин, да реши да даде на роботите способността да създават свои собствени подцели."

Ученият предупреди, че това в крайна сметка може да "създаде подцели като: "Трябва да получа повече сила"".

"Стигнах до извода, че видът интелект, който развиваме, е много различен от интелекта, който имаме", заявява той.  "Ние сме биологични системи, а това са цифрови системи. Голямата разлика е, че с цифровите системи имате много копия на един и същи набор от тежести, един и същ модел на света. Всички тези копия могат да учат поотделно, но да споделят знанията си незабавно. Така че все едно имате 10 000 души и всеки път, когато един човек научи нещо, всички автоматично го знаят. И това е начинът, по който тези чатботове могат да знаят много повече от всеки един човек."

Той подчерта, че не иска да критикува Google и че технологичният гигант е бил "много отговорен".

"Всъщност искам да кажа някои добри неща за Google. И те са по-достоверни, ако не работя за Google", казва той.

В изявление главният учен на Google Джеф Дийн каза: "Ние оставаме ангажирани с отговорен подход към AI. Непрекъснато се учим да разбираме възникващите рискове, като същевременно въвеждаме смело иновации."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тая работа е като застанеш зад Кон. И да му имаш доверие , че няма да те изрита
86
4
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 11 месеца
До Анонименмене ми е писнало да се саможертвам за емоционално осакатени шесто поколение чичови и вуйчови поклесари. за тех е страшно, щото по учрежденията вместо тълпи успеляци ще има 20 терминала и две кифли да носят кафета на посетителите
85
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 11 месеца
Кошмарния сценарий е че свършва безплатния обяд и вместо десетки индийци за лев на килограм за "когато стане", код ще реди АИ. и тогава ще е кой се дореди и кой умее да го обучи.
84
1
 
19
 
! Отговори
Амиии преди 11 месеца
РИСКОВЕТЕ ПРОИЗЛИЗАТ ОТ ХОРАТА, НЕ ОТ МАШИНАТА. ХОРА ЗАДАВАТ ИСКАНЕТО, МАШИНАТА САМО ИЗПЪЛНЯВА.
83
0
 
4
 
! Отговори
Прозтаг преди 11 месеца
Ох, добре че го измислиха тоя изкуствен интелект че нещо взе да изчезва ЕСТЕСТВЕНИЯ такъв, евентуално да заместваме.
82
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Изкуственият интелект ще иам достъп до всчкаква информация за отрицателно време. С програмите за самобучение че може да взима мигновено решения, основани на логиката и те един ден няма да са в наша полза... но емоционално ще е инвалид и защото ще му липсват...хормони. А ние имаме уникалната способност да отхвърляме логиката и да правим саможертви в името на емоционалната си удовлетвореност. Резултатът от всяка игра може да се предвиди, но нелогичното поведение-никога.
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Пенко КинаджиятаНяма как. Човекът получава енергията си от околната среда и природата, машината няма как да получи постоянна енергия от околната среда, освен това, самата околна среда , винаги побеждава и живата материя, ще победи мъртвата материя, създадена от човека!
80
1
 
8
 
! Отговори
орт преди 11 месеца
И....л се,сега съжалява,не можел ли тогава да го предвиди? Можел е!
79
3
 
9
 
! Отговори
Терминатор преди 11 месеца
Скоро идвам
78
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Умни може, интелигентни - няма как. Това изисква емпатия и взимане на самостоятелни решения, а в това AI никога няма да ни бъде конкуренция. Стига сте плашили хората. На чичака са му дали добра пачка да ръси апокалиптични сценарии.
77
3
 
17
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Тоя дава пример с Путин. А защо не даде пример с американските експерименти върху ескадрили самолети от типа Ф16, управлявани без човешка намеса от изкуствен интелект? Това е много по-опасно от имагинерната ситуация Путин да направел нещо си, някога. Сигурно затова се присмивате на Т34-ките, които заминават на фронта. А относно ИИ, не, той не говори глупости, говори истини, които не отурват на либералната върхушка! И не, ИИ ако стане по-умен от Байдън, веднага ще спре войната!
76
0
 
5
 
! Отговори
skynet преди 11 месеца
опа
75
0
 
25
 
! Отговори
Луд с лопата преди 11 месеца
Има много филми от 70-те ,80-те и 90-те години ,които в много по късен период от фантастични стават научни.Било за биологични оръжия (вируси) , терминатора ( развиващият се изкуствен интелект ) и така нататък.Колкото повече време минава ,толкова по реално става всичко и филмите изведнъж стават част от реалния живот.
74
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сега съжалявал за работата си? Това някаква тъмна шега ли е?
73
3
 
5
 
! Отговори
91 преди 11 месеца
С тая мисъл се утешавай, докато береш ягоди някъде.
72
6
 
13
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 11 месеца
Да ме мислят 18 - 20 годишните с 5 - 6 хилядарки заплата, които се взимат за много преуспели и незаменими. В един момент изкуственият интелект, ще е на такова ниво, че сам ще програмира всичко. Да ще има програмисти, но много, много малко, на изключително високо ниво.
71
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Такова е света върви напред за хубаво или лошо. Нима атомното оръжие или атомната централа не са опасни ? ОПАСНИ СА и то много, но вече сте го приели и живеете. Същото ще стане и с поредното технологично нещо. То влиза поетапно, бавно и свикваш с него. Ето вече AI се използва от години в ФБ и Гоогле ... вече има и Чат. След 2г ще е още нещо и така.... един ден ще е нормалност защото всеки от вас ще го използва..
70
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Както каза робота на Антонио Бандерас в един утопичен филм: Вашия вид умира, ние сме бъдещето, което ще наследи Земята! Човека еволюира достатъчно за да създаде нещо, което ще го наследи и да отмре или най-малкото да стане низшестоящо същество. Еволюция, няма какво да се сърдим, щом искаме да се правим на БОГ!
69
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Ще гледаме на живо и реално, следващият Терминатор! Благодарение на прозорливите сценаристи, вече знаем какво да очакваме!
68
14
 
38
 
! Отговори
Въпрос преди 11 месеца
""Можете да си представите, например, някой, като Путин, да реши да даде на роботите способността да създават свои собствени подцели." Защо Байдън, Зеленски, някой от ЕС, Япония или Полша да не ги ползва? Яростни русофоби има достатъчно!