Амазон инвестира $4 млрд. в надпреварата за ИИ

Успехът на ChatGPT доведе до състезанието
25 сеп 2023 19:15, Стела Стоянова
8
Амазон инвестира $4 млрд. в надпреварата за ИИ
Снимка БГНЕС

Amazon ще инвестира до 4 млрд. долара във фирмата за изкуствен интелект Anthropic, с което гигантът в онлайн търговията на дребно се включва в надпреварата за изкуствен интелект, доминирана от Microsoft, Google и OpenAI.

Успехът на ChatGPT на OpenAI доведе до инвестиране на милиарди в тази област.

Amazon вече обяви, че възнамерява да обогати гласовия си асистент Alexa с генеративен изкуствен интелект, който според фирмата ще позволи на потребителите да водят по-гладки разговори.

Базираната в Сан Франциско компания Anthropic се смята за лидер в тази област и има свой чатбот - Claude, конкурент на ChatGPT.

"Изпитваме огромно уважение към екипа и основополагащите принципи на Anthropic и вярваме, че можем да помогнем за подобряването на преживяванията на много клиенти, в краткосрочен и дългосрочен план, чрез нашето по-задълбочено сътрудничество", заяви главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси.

Гигантските фирми и богатите инвеститори от Силициевата долина наливат пари в изкуствения интелект, като се стремят да намерят печелившото приложение, което да оправдае интереса.

Мигновеният успех на ChatGPT насочи вниманието към чатботовете и предизвика имитатори и съперници, не на последно място от Google с неговия чатбот Bard.

Китайските титани Tencent и Baidu също пуснаха ботове, за които твърдят, че могат да конкурират ChatGPT.

Обещание за "трансформация"

Сделката между Anthropic и Amazon е потенциално по-малко значима в света на чатботовете и по-важна в надпреварата за разработване на чипове, които да захранват ИИ.

Anthropic се съгласи да използва чиповете на Amazon за разработване на следващите си модели, а двете фирми заявиха, че ще си сътрудничат при разработването на следващия набор от чипове.

Всички фирми в тази област се стремят да се откъснат от чиповете, произвеждани от пазарния лидер NVIDIA, каза Ник Пейшънс, водещ анализатор на ИИ в S&P Global Market.

"За всеки ще бъде трудно да направи пробив през следващите 12-18 месеца", каза той пред АФП, но споразумения като това на Amazon могат да помогнат за промяна на ситуацията в рамките на пет години.

Anthropic също така се съгласи да използва облачната инфраструктура на Amazon Web Services (AWS) - центровете за данни, които съхраняват и обработват данни в огромен мащаб - за "критични работни задачи".

Amazon заяви, че ще поеме "миноритарна позиция на собственост" във фирмата за изкуствен интелект, която вече е набрала над 1 млрд. долара, откакто е създадена през 2021 г.

В изявлението се обещава, че Claude ще помогне на клиентите на AWS "от всякакъв мащаб да разработят нови генеративни приложения, задвижвани от ИИ, за да трансформират своите организации".

Сделката изостря конкуренцията между Amazon и Google, която по-рано отвори облачните си услуги за Anthropic и инвестира 300 млн. долара, за да придобие 10% от компанията.

Моделите на ИИ изискват огромна изчислителна мощност, затова фирмите за ИИ разчитат на центрове за данни, предоставяни от компании като AWS, Google Cloud и Microsoft Azure.

Тъй като технологичните гиганти развиват собствените си амбиции в областта на ИИ, те все по-често търсят връзки с по-малки фирми - Майкрософт е водеща компания с инвестиция от няколко милиарда долара в OpenAI.
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
1111 преди 2 месеца
До Anonimouys ---- Нали програмистите го програмират ИИ за такива кат тебе, ве пумпал!
6
6
 
1
 
! Отговори
Anonymous преди 2 месеца
До 5г няма да има вече нужда от програмисти, как е тръгнало. ИИ първо тях ще замени изцяло.
5
0
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 2 месеца
Глупости. Няма такова нещо. Тепърва ще има глад за работници и специалисти в истинските професии. То и в момента вече не може да намериш хора и майстори за нищо. Който има бизнес знае за какво става въпрос. Как се намират работници сега.....
4
0
 
5
 
! Отговори
Хигиена преди 2 месеца
Кви са тия мръсни нокти, беееее?
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До няколко години всички бачкери ще са безработни. Учене!!! Автономни складове, ферми, супермаркети. Всичко е ИИ.
2
3
 
5
 
! Отговори
Български интелект преди 2 месеца
Всичко е алгоритъм. Далеч сме от идеята за съществуване на изкуствен интелект.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не съществува такова нещо като ИИ. Транзисторите и кондензаторите не притежават интелигентност.