Копират отпечатък по звука от плъзгане на пръст по екрана на телефон

Учени алармират за уязвимост в системата за защита
22 фев 2024 08:03, Елка Василева
11
Копират отпечатък по звука от плъзгане на пръст по екрана на телефон
Снимка: архив, БГНЕС

Учени успяха да реконструират пръстов отпечатък на човек само по звука от плъзгане на пръста му върху сензорния екран на мобилен телефон. По този начин изследователи от САЩ и Китай алармираха за уязвимост в системата за защита на мобилни устройства чрез биометрична автентикация с пръстов отпечатък на собственика им.

Това се съобщава в предстоящ доклад на групата изследователи, публикуван на портала на конференцията за компютърна сигурност NDSS Symposium 2024 („Сигурност на мрежите и разпределените системи“), която ще се проведе от 26 февруари до 1 март в Сан Диего, Калифорния.

Според доклада учените са разработили новата технология PrintListener за пробив в системата за биометрична автентикация, което е нова заплаха за киберсигурността. Тя може да възстановява пръстови отпечатъци чрез анализиране на звука, генериран по време на плъзгане на пръст върху сензорен екран на мобилно устройство. Това води до лесен пробив в защитата на устройството през приложението за автентикация чрез пръстов отпечатък.

При използването на новата система са регистрирани по-високи нива на успешно възпроизвеждане на пръстови отпечатъци, отколкото при използване на вече съществуващата технология MasterPrint, която работи на базата на анализ на данни от изкуствен интелект.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Бая интелект преди 2 месеца
Бая ръбест трябва да е тоа сензор. Като рашпила с едри зъби . Може ли да ми познаят по средния пръст какво си говоря дорде им го натърквам на Сен зора ?
7
1
 
1
 
! Отговори
Превода на новината преди 2 месеца
Е гола вода. Свалят част от отпечатъка догато плъзгаш пръст по екрана за да преместиш страница примерно във фейсбук или инстаграм. Което си проблем, особено за хора които не внимават какви приложения свалят. С две думи гледайте дали се ползва микрофона и ползвайте показалка за скролване.
6
0
 
3
 
! Отговори
Плъзгане с лубрикант преди 2 месеца
До Някой Абсолютно точна бележка! Аз плъзгам пръст единствено на лаптопа Lenovo, защото така работи системата за идентификация. A на авторката може да и се иска някой да и плъзне пръст...
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такъв отпечатък по звука от пръст по екран,може да се свали само от нежното пръстче на някой юрожендърняк, който освен да си гали епилираните крачета, нищо друго не е пипал. Звукът от моите пръсти, всеки ден е различен, веднъж се оприличава на този от шкурка 80 , друг път по-ситна. Не помня какво бях ремонтирал по двора, като това съвпадна с подмяна на лични документи и в паспортна служба едва разчотоха безформен отпечатък,милиционерката в чудо се видя.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Някой. Някой е превеждал както му падне.
3
3
 
5
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
Плъзга се по гладкия мозък на преписвача. Кога се плъзга за пръстов отпечатък. Явно не е виждала такъв телефон.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 2. Чакай да доде някой специалист да обясни как се прай снимка чрез екрана на монитора да са позабавляваме...
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че кой си плъзга пръся по талафоня за да му се свали отпечатъка . Нал тряа да е неподвижен за да се отпечата убаво ? Невероятен прублем и причина за прублема. Съвсем се омазаха в тия технологии повече ресурси отиват за защита отколкото за работа.