Милена Милотинова е първият носител на отличието на БАН за правилна и богата българска реч в журналистиката

Наградиха водещата на "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR на церемонията по повод 154 години от създаването на БАН
12 окт 2023 17:05, Красимир Ангелов
13
Милена Милотинова е първият носител на отличието на БАН за правилна и богата българска реч в журналистиката

Водещата на предаването „БРЮКСЕЛ 1“ по Bulgaria ON AIR Милена Милотинова е първият носител на oтличието на Българската академия на науките „За правилна и богата българска реч в журналистиката“.  Наградата е учредена тази година от УС на БАН в продължение на призива на Академията към институции и медии за защита богатството и красотата на българския език. Наградите на БАН за журналисти за 2022 г. се връчиха по повод 154 години от създаването на академията.

"Това отличие ми е много ценно, защото го получавам от една от най-старите институции в България, създадена в Браила още преди Освобождението - преди да се поставят основите на Третата българска държава. Тази награда ме задължава да продължавам да давам всичко от себе си за запазване високо нивото на българската публична реч. Трябва да пазим българския език. И днес пред него има предизвикателства - от една страна поради демографски причини, от друга страна - поради нехайството, с което понякога се използва. Затова се присъединявам към призива на БАН за опазване богатството на българския език. Трябва да пазим езика, защото той е в основата на националната ни идентичност, в темелите на историята ни и е основата на знанието за самите нас", коментира Милена Милотинова при връчването на наградата. 

Тържественото събрание по повод 154 години от създаването на Българската академия на науките се проведе на 12 октомври в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
*** п. Д. Л га.
7
0
 
1
 
! Отговори
А К.Петков? преди 3 месеца
А Кирил Петков? Хашлашки, ниско интелигентни, необразовани изрази. Държавата е хвърлена под автобуса, държавата е счупена, петата колонИя, силиконовата долина. Какъвто е езика такова ти е мисленето. Невежо, небрежно, махленско.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много от репортерите и водещите по телевизиите имат махленски и хашлашки изказ. Думата "случва се" се употребява средно три пъти в изречение. Случват се нещата, случи се заседанието, случи се правителството, "започна случването"! Другата им любима дума е "буквално". Буквално каза, буквалнно влезе, буквално излезе, буквално се обади. Или "почти буквално". Отврат!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво, писна ми от фъфлене и диалекти!
4
6
 
4
 
! Отговори
Учен преди 4 месеца
Най-правилна българска реч има Про100 Киро - никога не можеш да разбереш какво казва! Е, той не е и българин , обикновен гелосан пуяк , продажник на България номер 1 !!!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Силвия Великова е позор!
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Харесвам я още много отдавна...на млади години...имаше едно видео от чеченската война което беше дадено без да се цензурира а то беше подобно на тези деяния които вършат сега главорезите от Хамаз...и заради това я изгониха от телевизията...Добър водещ е...
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И в националното радио и в националната и другите телевизии, репортерите са пълна скръб с говора. Говорят с някакви врачанско-пернишки-монтански-плевенски диалекти със фъкане, ъкане, ак, мънкане, екане.....трагедия.