Прокуратурата погна бившия шеф на "Авиоотряд"-а Пенчо Пенчев

Той е обвинен за длъжностно престъпление
Обновена: 1 апр 2014 14:02 | 1 апр 2014 12:35, Веселина Йорданова
49
Прокуратурата погна бившия шеф на "Авиоотряд"-а Пенчо Пенчев
Снимка: архив, БулФото

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на бившия директор на „Авиоотряд 28“ Пенчо Пенчев за длъжностно престъпление.

Пенчев е обвинен за това, че за периода 26 ноември 2009 г. - 17 юни 2013 г., при условията на продължавано престъпление, е нарушил служебните си задължения по Закона за гражданското въздухоплаване и Устройствения правилник на Авиоотряд 28, като е издал заповеди за изпълнение на полети за нуждите на лица, извън предвидените в закона - президент, председател на НС, премиер, вицепрезидент, чуждестранни и държавни ръководители, съответни по ранг на тях.

Още по темата
Според прокуратурата от действията на бившия шеф на „Авиоотряда“-а са настъпили немаловажни вредни последици за звеното. На Пенчо Пенчев е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Скандалът с "Авиоотряд 28" избухна през август 2012 година, след като стана ясно, че правителственият самолет е превозвал футболния отбор "Витоша Бистрица" или т.нар. Бистришки тигри, в които игра бившият премиер Бойко Борисов, за мач с "Чавдар Етрополе" на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Генералният директор на звеното Пенчо Пенчев напусна през юни миналата година. Пенчев не пожела да каже какви са мотивите, за да сдаде поста, който зае в края на 2009 г.

Оставката на Пенчев дойде близо седмица, след като премиерът Пламен Орешарски изнесе в парламента данни, от които стана видно, че за периода август 2009 г. - март 2011 г. правителството на експремиера Бойко Борисов е извършило 309 полета със самолети и хеликоптери на "Авиоотряд"-а по различни направления.

От август 2009 г. до февруари 2013 година разходите по изпълнение на полетите са били в размер на близо 3 млн. лв.

Впоследствие парламентът създаде комисия, която да установи воаяжите на властта. От доклад за резултатите от извършена извънпланова административна проверка в звеното, разпоредена от премиера Пламен Орешарски, стана ясно, че „Авиоотряд“-ът е извършвал полети на търговски дружества, БФС, за снимки на сериали, развозване на бизнесмени и др.

Полети без заявки и без заповед на тогавашния премиер Бойко Борисов откри и проверката на Сметната палата за дейността на звеното в периода 1 август 2009 – 28 февруари 2013 година.

През февруари тази година лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви, че ще внесе сигнал до прокуратурата за нарушенията, констатирани от Сметната палата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боже, тези няма да спрат с идиотщините си. Наистина с приближаването на изборите, стремежите на управляващата коалиция да хули безрезултатно властта се увеличават до небесни висоти. В тази неспирна манипулация се включват всички налични сили. Истерията е пълна. Особено след съобщението за загубата на изборите от социалистите във Франция, БСП направо пощръкля. Не разбират май, че колкото повече крещят, толкова по-сигурно губят. Вече всички страшно са им набрали, даже и пенсионерите. Бог с нас.
35
0
 
9
 
! Отговори
АНОНИМНА. преди 10 години
ЗА КАКВО ПРОВИНЕНИЕ Е ВИНОВЕН ПЕНЧО ПЕНЧЕВ СЛЕД КАТО ТОЙ Е БИЛ ЗАВИСИМ И ОТ ПРЕМИЕР И ОТ ПРЕЗИДЕНТ.?! СМЕЕ ЛИ ДА ОТКАЖЕ? КОЙ Е ОТКАЗАЛ НА НАЧАЛНИК ЗА НЕЩО СЛЕД КАТО Е ЗАВИСИМ СЛУЖЕБНО ОТ НЕГО? А ПОСЛЕ ДА ОСТАНЕ БЕЗ ПРЕПИТАНИЕ. НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА.
34
1
 
3
 
! Отговори
Член на БСП преди 10 години
Днес на много секретно заседание С.Станишев е казал, че съжалява за член 1 от конституцията на България , в която ръководна роля има БКП-БСП-ДС. Сега всеки ти говори за законност и ред, а преди, закона бяхме ние с баща ми . Съжалявам драги съпартийци за това безсилие и затова смятам , че няма какво да правим в ЕС и НАТО. Вчера говорих с другаря Путин и той ще ни приеме в Русия както прие и Крим.
33
4
 
6
 
! Отговори
mitova преди 10 години
Ако не осъдят главния виновник за тези полети, известен под имената Тиква, Мафиот, Винету и прочее, ще бъде гавра с българския народ!
32
3
 
3
 
! Отговори
mitova преди 10 години
Ако не осъдят главния виновник за тези полети, известен под имената Тиква, Мафиот, Винету и прочее, ще бъде гавра с българския народ!
31
5
 
7
 
! Отговори
ТИМ преди 10 години
И сега какво?!? Мутрата невинен, подчинения ще го отнесе.... *** гербаджийска ***!!!
30
1
 
5
 
! Отговори
x преди 10 години
Отрядът трябва да се закрие.Каквото за всички,това и за гол Асан,сиреч,който от депутатите иска самолет,да си плати и да си тътри селския дирник където иска и колкото иска,но за негова сметка!
29
3
 
4
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Днес е първи април, ама да не се лъжем. Видяха човек, дето хал хабер си няма от политика и всички го налазиха, започнаха да правят дудуци за коалиция, напускат партии, за да са при него, правят се на скарани любовници, но пак си се натискат.... Всички... Само едни не искат! Е, кой после лъжел, мажел и бил или не бил интересчия!? Като си отговорите на този въпрос, тогава възпроизвеждайте мисли!!!
28
3
 
7
 
! Отговори
ДИДИ преди 10 години
Тия ид*оти ли са?!? Сякаш Пенчев на своя глава е разкарвал Бистришки тигри ?!?
27
4
 
9
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 10 години
Вчера лидера на ПЕС-С. Станишев е обвинил Б.Борисов и Ц. Цветанов , че са фалшифицирали изборите във Франция и затова неговия любимец Оланд ги е загубил. По тази причина е дал донос до Цацаров и той е изпратил във Франция 22 прокурори, които да окажат съдействие на Френската прокуратура при разследването срещу Цветанов.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАТО МИ ПЕЕШ ПЕНКЕ ЛЕ - КОЙ ЛИ ТЕ СЛУША ???? КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ - КЕРВАНА СИ ВЪРВИ ?????? СЛЕД ВРЕМЕ ТОЗИ ДРУГАР - ЩЕ СТАНЕ МИНИСТЪР НА ТРАНСПОРТА !!!!!!!!!!!
25
2
 
15
 
! Отговори
Един преди 10 години
А Христо Бисеров?? Там как са нещата??
24
0
 
6
 
! Отговори
1111 преди 10 години
До 23 анонимен:Че си ***, е ясно! Колко, пари взимаш да разпространяваш лъжи?! На въпросите към представител на комисията от Атака, кой са певиците, отговора беше : А ми не знам, как се казват! Как разбраха ,кой се е возил тогава?
23
5
 
10
 
! Отговори
бай БУДАЛ преди 10 години
ПЕНчО , ПЕНчО,, ,,,, МУТРАТА БОКО.... ПАК... НЕВИНВН...
22
6
 
10
 
! Отговори
мръсни преди 10 години
Ей, въртяха в сукаха, не понесоха резила че Сметната палата им съобщи,че няма престъпление а само нарушения и не мирясаха докато не изсмукаха нещо. Жалко за човека, той прави това което му наредят! НО ,не съм съгласна с това, че изминалите км. при тройната коал. се оказаха повече, а категорично отказаха комисията да разследва и този перьод! На, това какво му се вика?! Е,точно за това ще се нас..е от страх съсела ,да не се върнат ГЕРБ на власт! Защото, за другите прокурор,за тях - няма правосъдие
21
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Киро кофражистаЩо не си седиш на кофража гърбав ***? Колко милиарда профука ББ и Герб - над 8 млрд! Оставиха празна хазна преди да ги изгони народът !
20
1
 
9
 
! Отговори
до 9 преди 10 години
Платили , не платили това не частен превоз!!! В закона пише и тук даже са го написали предвидените в закона - президент, председател на НС, премиер, вицепрезидент, чуждестранни и държавни ръководители, съответни по ранг на тях.фирболистчета, цеца, разни "бизнесмени" сериали доставка на пица ит.н. НЕ са разрешени от закона!
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Генади ТЕЗИ 11 МИЛИОНА ПАК ГИ ПЛАТИ Б.БОРИСОВ
18
6
 
6
 
! Отговори
КОСТИНБРОДСКИ преди 10 години
КАТО МЪЛчИ ЗА СИЛИКОНОВИТЕ БОМБИ КОИТО СА ЛЕТЕЛИ........щЕ ГО ОТНЕСЕ
17
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Генади, я кажи тиква и ти като вините все предните, защо и герберастите продължиха да крадат, да возят цеца , тигри мигри че чак хора се палиха да ви разкарат?