Куцкова иска радикални съдебни реформи

Съдийката призна: В много случаи и ние не вярваме на системата!
15 юли 2015 13:16, Анисия Иванова
4
Куцкова иска радикални съдебни реформи
Снимка: Bulgaria On Air

Съдия Нели Куцкова е учудена на сериозния отпор срещу предложенията на правосъдния министър за промени в съдебната система. В ефира на Bulgaria On Air представителят на магистратите обясни, че те са чакани от години, но много от колегите й считат, че са твърде меки и недостатъчно радикални.

Именно замислените промени в съдебната система се превърнаха в ябълката на раздора в парламента, прокуратурата и съда. В момента са се оформили два лагера – единият в подкрепа на идеите на  министър Христо Иванов, другият застава на страната на прокуратурата в лицето на Сотир Цацаров. Реформата виси на косъм, след като промените в Конституцията не получиха одобрение и на първо четене в комисия в НС.

"Реакциите в нашите среди не са единодушни  - има неща, които колегите категорично подкрепят, например разделянето на ВСС на две. По други имаме притеснения и въпроси, но при нас дебатът се води професионално. По-скоро в парламента много се повиши тонът и трябва малко повече мъдрост", каза Куцкова.

Още по темата

Магистратът е категорично за това да има разделение във ВСС – "не защото ние, съдиите, смятаме, че прокурорите са втора ръка магистрати".

По-скоро функциите ни са различни, по съвсем различен начин си вършим работата, изискванията към нас са различни, обясни Куцкова.

В подкрепа на тезата си тя допълни, че това е утвърден международен стандарт от години.

"В Европа, в държавите, където има органи като ВСС кариерното развитие на съдиите зависи от орган, който се състои повече от половината от съдии, избрани от техните колеги", каза Куцкова.

Тя изрази притеснението си от настоящия ВСС, "защото се говори едно в обсъжданията, по друг начин се гласува".

"Това е абсолютно лицемерие за част от ВСС и беше много впечатляващо за колегите в отрицателния смисъл на думата", допълни магистратът.

Във връзка с това дали във ВСС трябва да е явно гласуването или тайно Куцкова обясни, че когато се гласуват кадрови предложения, за „кариерната съдба на някого“ по-скоро гласуването е тайно, както е по света.

Но в държави като нашата, където има разминаване между волята, изразена с гласуване и волята при обсъждането гласуването трябва да е явно, за да се носи отговороност, категорична е Куцкова.

Не упреквам хората, че не вярват в съдебната система, в много случаи и ние самите не вярваме, призна тя.

Куцкова е убедена, че дори да не се приемат конституционните промени, в системата предстои продължителна битка. "Реформа с един удар и една промяна не става, нужни са години и много хора трябва да се включат", допълни магистратът. 

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Всички са недоволни,но заплатите се взимат
1
4
 
6
 
! Отговори
юрист преди 8 години
Е др. Куцкова видя ли сега , че и ти не харесваш ВСС , ама след като те прекараха и не те избраха за шеф . Едно време беше много хард когато говореше против Цветанов , а сега видя , че е прав човека . Не е необходимо да си специалист за да видиш огромната корупция в т.н. съд. система . Ако не беше Цветанов пръв да каже истината за корупцията до сега щеше да си караме както дойде и кой колко пари има . Сега поне вече се говори .