Ексшеф на ДАИ и подчинени на съд за такса "спокойствие"

Цветелин Цветанов поставял задачите и координирал групата
5
Ексшеф на ДАИ и подчинени на съд за такса "спокойствие"
Снимка: Булфото, архив

Специализираната прокуратура внесе в спецсъда обвинителен акт срещу осем участници в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи, сред които действащи и бивши служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Още по темата

Седем обвинения по три текста от Наказателния кодекс са повдигнати на Цветелин Цветанов, доскорошен ръководител на Изпълнителната агенция. Той е обвинен и за два подкупа преди създаването на групата, взети още когато е началник на Областния отдел "Автомобилна администрация" в Плевен.

Участници в групата са Соня Христова, Цветелина Димчева-Дойчинова,Тихомир Вълчев, Пламен Ангелов, Емил Иванов, Венцислав Генов и Цецка Димитрова.

Доказателствата по делото сочат, че Цветелин Цветанов e организирал престъпната групата през февруари 2015 г.

Оттогава тя започва паралелна дейност под паравана на Изпълнителната агенция по събиране на т.нар. "такса спокойствие" от автопревозвачи, целенасочено извършване на проверки на определени пунктове, на учебни центрове и фирми за превоз на товари и пътници, чрез покровителстване или формално извършване на проверки, натиск на превозвачи да плащат на инспектори от ведомството, за да не им се извършват проверки, манипулиране на изпити за придобиване на категории за правоуправление на леки и товарни автомобили, изпити за правоспособност за превоз на опасни товари ADR, за професионална компетентност, нерегламентирано издаване на свидетелства, издаване и възстановяване на лицензи за международен превоз на товари и пътници, назначаване на служители във агенцията срещу подкупи.

За целта били привлечени хора на ръководни позиции в областните отдели в страната и прилагащи контролните и лицензионни правомощия на Изпълнителната агенция в различни региони.

Цветанов лично координирал действията на участниците в групата, информирал се ежедневно за тях и поставял задачи.

Групата бе задържана на 30 март 2016 г.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Кръстева преди 4 години
Мой познат ми е разказвал, как въпросният господин в ДАИ Плевен е затискал вратата с гръб, докато не му бъде броена съответната сума... Хванаха го там за корупция и го "понижиха" в ранг шеф на Агенцията...
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама вярно. Това го бях забраил. Дали да не беше при гербавото управление?
1
0
 
4
 
! Отговори
mircho преди 4 години
Когато подадох жалба за това - Тези *** се обадиха на шефа ми, че за първи път получавали сигнал от фирма. Впоследствие ме накара да се извиня от името на фирмата и да напиша, че съм декларирал лично мнение. 500 тояги на голо са им малко.