Делото за трагедията в "Хитрино" влиза до лятото в съда

До дни ще бъдат прецизирани обвиненията срещу машинистите
13 май 2017 14:10,
9
Делото за трагедията в "Хитрино" влиза до лятото в съда
Снимка: архив "Булфото"

Делото за трагедията в "Хитрино" се очаква да бъде внесено в съда до лятото. Това обяви директорът на националното следствие Евгени Диков.

Той съобщи, че до две седмици ще бъдат прецизирани обвиненията на двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак.

Още по темата
Според разследващите превишената скорост е единствената причина за тежкия инцидент, при който се взриви цистерна. При експлозията загинаха седем души.

Диков обясни, че до момента не е установено да има претоварени цистерни, а само, че влакът се е движил с двойно по-висока скорост.

Фирмата-собственик на влака е осигурила достатъчно време за почивка на машинистите. Вината обаче е колкото на главния машинист, толкова и на колегата му, защото по правилник и двамата имат задължения. Те са пътували в първия локомотив и, според правилника, ако първият машинист не забележи светлинния сигнал на семафора, то колегата му трябва да реагира, смятат от обвинението.

Машинистите са имали информация предварително, че трябва да спрат на гарата в Хитрино. Имало е обаче редица случаи, при които влаковата композиция не е спирала. Освен това локомотивите са оборудвани с устройство за бдителност, което не е било задействано и затова влакът не е спрял автоматично.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селото беше затворено за 20 дни , и цялото правителство заличава причините за катастрофата . След четири месеца всички гласуват за ГРОБ !
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да припомним с. Бисер ! Такава трагедия , същия управляващ..... няма виновни ! Както министъра за един ден , наш бушон и няма виновни за източване на касата . Видими резултати за СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ !
5
0
 
7
 
! Отговори
... преди 6 години
Скоростта не е причина, а стрелката!Защо ще плащат невинни хора, за това, че държавата ни не подържа инфраструктурата? Защо не допуснаха международните експерти с опит ?
4
0
 
3
 
! Отговори
Инспектора преди 6 години
Това го е писал човек нямащ понятие от движение на влакове и експлоатационна дейност в ж.п транспорта.Вече толкова време мина и нищо не е направено..тепично по Български.
3
1
 
7
 
! Отговори
www преди 6 години
А КМЕТА ВЕЧЕ СИ ИМА НОВА ЛУКСОЗНА КОЛА - ХА ХА ХА ТИПИЧНО ПО БЪЛГАРСКИ...
2
0
 
8
 
! Отговори
Оставете ги преди 6 години
Оставете хората на мира! Вината не е тяхна!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 6-7 милиона ще е тотал за кръвнина на финала... хората измряха.... доста хора, стягай финансите ръководство!