Заради турските ваксини: Петър Москов – на съд!

Бившият здравен министър е заплашен с до 10 г. затвор
Обновена: 12 мар 2018 16:25 | 12 мар 2018 16:23, Вера К. Александрова
61
Заради турските ваксини: Петър Москов – на съд!
Снимка: архив "Булфото"

Бившият здравен министър Петър Москов отива на съд заради дарения на ваксини от Турция. Срещу Москов са повдигнати три обвинения, за които се предвиждат различни наказания, най-тежкото от които е до 10 години затвор, става ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура.

Скандалът с даренията на "Пентаксим", "Еувакс Б", внесени от Турция, и ваксината "Тетадиф" избухна през 2016 година.

Петър Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. като здравен министър не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Р Турция - 100 хил.дози ваксина за деца "Пентаксим -0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" – "Еувакс Б", които не са разрешени за употреба на територията на България.

Още по темата

Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната, се казва в съобщението на прокуратурата.

Според разследващите така Москов е нанесъл вреди на Министерството на здравеопазването в размер на 325 233,87 лв. и е породил недоверие във ведомството.

Прокуратурата определя случая като особено тежък, а Наказателният кодекс предвижда за него наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г.

Второто обвинение срещу Москов е за това, че на 27 ноември 2015 г., умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

Престъплението предвижда наказание "лишаване от свобода" от 1 до 6 г.

Третото обвинение на Петър Москов е за това, че през лятото на 2016 година като здравен министър не е упражнил достатъчно контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество, и от това са произтекли значителни щети в размер на 110 003, 46 лв.

В резултат на престъпното бездействие на Москов е допуснато в база на "Бул Био" в кв. Суходол, гр. София, да бъде произведена и съхранявана ваксина "Тетадиф", без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на "Бул Био" ЕООД, се казва в съобщението на прокуратурата. Наказанието за това е до 10 години затвор.

Освен Москов на съд отива и заместникът му в министерството Адам Персенски по обвинение в съучастничество. На съд е предаден и управителят на "Бул Био" АД Любомир Димитров, както и завеждащата отдел "Качествен контрол" в дружеството.


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
33
 
! Отговори
Тинев преди 3 години
Прихванал е от тъста си / г-а е Толбухински / Добрички/ зет. Дядо му бе един от стожерите на комунистическата власт в Толбухин/. На манифестациите беше изтипосан на първия ред.Ооооообаче, я виж сега какви "демократи " станаха????
27
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наркотиците не прощават. Питайте здравния министър.
26
1
 
35
 
! Отговори
Смешник преди 3 години
За жалост всички знаем накрая какъв ще е резултата. Такива дела трябва в хага да ги водим ,че да има реален резултат . Защото нашия съд е губене на време пари а справедливост, честност , възмездие няма.
25
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за пръстовия отпечатък кога? Колко пари от бюджета на здравната система потънаха за прословутите машинки вместо за лечение на болни? Кой намаза филията, а?
24
3
 
19
 
! Отговори
+ преди 3 години
Ако се докаже вината му ,то трябва да полежи на топло ,нека си свършат добре работата службите ,а не да претупат работата за някой плик по-тлъст.
23
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааа за Пети готиното и 10 години са малко, а дано ама надали, като се знае с кого пляскаше карти...Най-много условна,за политиците у нас законите не важат.
22
3
 
19
 
! Отговори
Доцент преди 3 години
Престъпник долна ***.Но съдъ е техен нищо няма да му направятСамо прах в очите на хората хвърлят.
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На СЪД и да върне откраднатите милиони, спечелени от смъртта на българските деца.По-гнусно мекере от тоя изблещения слуга на Тиквата едва ли може да се намери.
20
1
 
11
 
! Отговори
Osmanli Deliorman преди 3 години
Да не забравим в 1-та световна война сме се били рамо до рамо !!!Имам по-добра идея да ни бият комунистически ваксини или .... или най-добре американски ....Престанете с тези долни пропаганди вече !До всички граждани на България от български произход не позволявайте да играят с вашата чувствителност !!!
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-сетне!
18
27
 
7
 
! Отговори
Boto преди 3 години
Чакайте сега. Ако нямаше ваксини що няма ваксини?Като има ваксини що има ваксини?Съдиме човека защото е договорил БЕЗПЛАТНИ ваксини просто ваксини които не са си снесли на хранилката да ги сертифицират.Те не са опасни, с изтекла срок и т.н.Също го съдиме защото така е прескочил фирмата, която е снесла на хранилката и сложила 300+ % надценка да ги натовари в един ТИР същите ваксини.Браво!!!
17
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не стига, че им подарихме ЮП, ами са ни дали токсичните си ваксини и всичко това по вещото ръководство на Боко.
16
0
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
от турция муха да не идва камо ли ваксини колко години ви трябват за да вденетенаи после
15
0
 
35
 
! Отговори
анализатор преди 3 години
За подобни деиствия срещу Български деца трябваше незабавен линч а не да се протака потулва и вместо да му се отнеме поста да се слага на по отговорен пост за да изпълнява чужди услуги и да вреди на Българския народ
14
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой ще отговори ли на въпроса - парите, с които е ощетена държавата в чий джоб са отишли??Още тогава се говореше за тези пари, но Борисов се правеше на разсеян и не му поиска оставката.Да не говорим за здравето на децата, на които е сложена ваксината.И как изведнъж им скимна след толкова време да започнат дело срещу него? Просто трябва на някого да покажем, че нещо се върши в тая държава?Това ми прилича на друг здравен министър, който ощети държавата с 2 милиона и само го уволниха.
13
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя ми изглеждаше най-свестния. Сметай останалите как краднат.
12
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Баце всичките му министри минават през съда, само той чист, разбираш ли.
11
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако беше в нормална държава щяха да ги съдят за отровните ваксини на доживот.
10
0
 
32
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Всички далавери на министри и други висши ръководители стават само след съгласието на Баце, и срещу процент за него де ;)
9
1
 
27
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Нова шега в публичното пространство.Политик,па било то и бивш,в затвора?!Ай ся ........