Заради турските ваксини: Петър Москов – на съд!

Бившият здравен министър е заплашен с до 10 г. затвор
Обновена: 12 мар 2018 16:25 | 12 мар 2018 16:23, Вера К. Александрова
61
Заради турските ваксини: Петър Москов – на съд!
Снимка: архив "Булфото"

Бившият здравен министър Петър Москов отива на съд заради дарения на ваксини от Турция. Срещу Москов са повдигнати три обвинения, за които се предвиждат различни наказания, най-тежкото от които е до 10 години затвор, става ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура.

Скандалът с даренията на "Пентаксим", "Еувакс Б", внесени от Турция, и ваксината "Тетадиф" избухна през 2016 година.

Петър Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. като здравен министър не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Р Турция - 100 хил.дози ваксина за деца "Пентаксим -0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" – "Еувакс Б", които не са разрешени за употреба на територията на България.

Още по темата

Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната, се казва в съобщението на прокуратурата.

Според разследващите така Москов е нанесъл вреди на Министерството на здравеопазването в размер на 325 233,87 лв. и е породил недоверие във ведомството.

Прокуратурата определя случая като особено тежък, а Наказателният кодекс предвижда за него наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г.

Второто обвинение срещу Москов е за това, че на 27 ноември 2015 г., умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

Престъплението предвижда наказание "лишаване от свобода" от 1 до 6 г.

Третото обвинение на Петър Москов е за това, че през лятото на 2016 година като здравен министър не е упражнил достатъчно контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество, и от това са произтекли значителни щети в размер на 110 003, 46 лв.

В резултат на престъпното бездействие на Москов е допуснато в база на "Бул Био" в кв. Суходол, гр. София, да бъде произведена и съхранявана ваксина "Тетадиф", без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на "Бул Био" ЕООД, се казва в съобщението на прокуратурата. Наказанието за това е до 10 години затвор.

Освен Москов на съд отива и заместникът му в министерството Адам Персенски по обвинение в съучастничество. На съд е предаден и управителят на "Бул Био" АД Любомир Димитров, както и завеждащата отдел "Качествен контрол" в дружеството.


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Валентин Топлото сви 3 и половина милиона полежа 3 годинки и сега ще си ги харчи с кеф
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и аз ъм съгласен да свия няколко милиона па нека ме съдят аз и 50 живота да живея не мога да ги видя
6
1
 
32
 
! Отговори
Мислител преди 3 години
Поредният крадлив десебар .
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако този го осъдите,ще ви призная!
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Той е над закона как ще стане?
3
1
 
14
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До АнонименДа,защото е от ГЕРБ и за това е особено тежка присъдата.Просто нямам думи,това е варващина!Винаги някой друг им е виновен!
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а Ивайло Москов кога ще отговаря пред съда?!? Много удобно забравиха медийте за случая!!!
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокуратурата определя случая като особено тежък, а Наказателният кодекс предвижда за него наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г.От 3 до 10г. лишаване от свобода за особено тежък случай е съдебната система.