Бивши митничари на съд, шефът им вземал до 40 000 лв. от "такси"

Прокуратурата с обвинителен акт срещу четирима от митниците във Варна
Обновена: 7 фев 2020 13:35 | 7 фев 2020 13:31, Анисия Иванова
25
Бивши митничари на съд, шефът им вземал до 40 000 лв. от "такси"
Снимка: Dnes.bg

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия началник на митнически пункт "Варна-Запад", четирима старши митнически инспектори – бивши началници на смени, и управител на спедиторска фирма. Те са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи.

Обвиняемите бяха задържани през януари 2017 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че в началото на 2016 г. те се сговорили да набавят за себе си значителни облаги, възползвайки се от служебното си положение.

При пристигането на товари, най-вече от източно-азиатски страни като Китай и Япония, всеки от служителите следвало да мотивира търговците-вносители да упълномощават представители на конкретни спедиторски фирми да подготвят необходимите документи за освобождаване на стоките от митнически режим.

Това гарантирало на вносителите товарите да бъдат обработвани приоритетно, което водело до спестяване на разходи за престой на контейнерите в пункта и забава на доставката. За "услугата" началниците на смени и началникът на митническия пункт определяли цена, варираща от 50 до над 600 лева на контейнер, в зависимост от неговата големина и съдържание.

След договаряне с вносителите, съобразно определения "ценоразпис“, началниците на смени указвали на конкретни митнически инспектори приоритетното обработване на съответните документи. Представителите на спедиторски фирми (в повечето случаи на фирмата, чийто управител е сред обвиняемите) събирали предварително и предоставяли на началника на пункта определените "такси" от 2000 до 40 000 лева месечно.

Началниците на смени, обработващи "приоритетните" документи, получавали "възнаграждения" от 2000 до 4000 лева в началото на всеки месец. Началникът на митническия пункт Варна-Запад получавал месечно около 30 000-40 000 лева само от обвиняемия по делото управител на спедиторска фирма.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по делото.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 месеца
Някой не се е отчитал достатъчно явно ;) !!!
24
1
 
1
 
! Отговори
Пиян - залян преди 9 месеца
Как така две години няма присъди ?! Няма и да има , защото от корупция е изгнило всичко ! Но пак ще гласуваме за ГЕРБ , защото така ни е гот !
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ми то в БЪЛГАРИЯ където и да разровиш по високите етажи само кражби и корупция и надолу маи същата работа няма да забравя когато от един камион испадна един кашон цигари всички се юрнаха да пълнят джобоветес пакети изведнъж изкочи един запотен полицаи и се развика че не било редно но като разбра че никои не го чу започна много ловко и тои завалията да дипли пакети в джобовете си и в еди миг като свършиха пакетите изчезна куцаики в мъглата
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 20
Гарантирано от Герб а БСП - ангели хранители! :)))))))
Га пропеят теслите! :)))))))))))
21
0
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 9 месеца
Рибата мирише от към главата.
От там се дава и "тон за песен" и както от там подкарат песента, така танцуват останалите надолу.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кражби, далавери и корупция на всяка крачка.
Държавата изгнила от горе до долу.

Гарантирано от ГЕРБ!
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе той Гешев да вземе да се поразрови за заметените под чергата дела,защото за толкова години са станали сигурно десетки хиляди.Хора с по 5-10 че и 15 висящи дела от над 20 години си се разхождат на свобода и безчинстват както през 90-те.
18
0
 
0
 
! Отговори
бай Ван преди 9 месеца
Едни нови кадри идват и сменят старите, и "работата" си върви и с отчетите и с кариерния ръст и с политкоректността. кога ли тази гнила работа ще се изсъхне за винаги.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички плащат по веригата до Борисов който е крайния получател , от всички рекети..
16
0
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 9 месеца
Желанието на хората да имат повече е нормално. За това и социализма пропадна. Въпроса е дали ще им позволиш.
15
1
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 9 месеца
Много работа има за Гешев и прокуратурата. Нещата са забатачени от 30 години. Желая им успех.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Питали един митничар ! - за колко време можеш да си купиш Мерцедес ?
Оня помислил и казал ! - некъде около месец.
Ей много бе,говори се,че взимате луди пари.
А нашия вика ! - е да ама Мерцедес е голема компания.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Месечно ли ? - по вероятно е дневно.
12
1
 
4
 
! Отговори
Кога? преди 9 месеца
След Банев, Василев, Бенчо, Ветко,,Миньо, Васил време и "честните" приватизатори на Техноимпекс, хладилния завод - братя Василеви, Цум, Пловдивски Панаир и други знайни и незнайни червени приватизатори и банкери да отговарят за делата си.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сигурен ли в действието си , че е законно. Подкуп не дава. Е имен ме рекетираха от Първо Районно 2001г. ама получиха един ядец. Разсмърде се работата до прокурора.
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Вихър: ами нали знаеш, че с какъвто се събереш-такъв ставаШ. Ако не си от тях, ще те изгонят или няма да оцелееш и сам ще си тръгнеш.
Да не говорим, че за съжаление това си ни е вродено- почти всеки е склонен на корупция, под една или друга форма. Дори невинното на пръв поглед кутия с бонбони, пак си е корупция, особено когато работиш в някаква институция.
9
0
 
16
 
! Отговори
Вихър преди 9 месеца
Има нещо гнило в цялата система!? Постоянно ги ловят митничарите в корупционни схеми и назначават други, които след няколко месеца вече са готови за затвора!!!
Как така в цяла България не могат да се намерят 100-200 честни и почтенни граждани за да приключи един път завинаги тази сага???
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каквото е обществото такива са политиците,полицаите, митничарите,90% от българите ,ако бяха митничари щяха да си ,,заработват" допълнително!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен

"както ако всичко ти е наред защо да плащаш?"

Ами защото те изнудват, като използват административната си власт, за да ти направят живота черен. Представи си, че внасяш с контейнери и те принуждават да наемаш работници за да разтовариш и натовариш всеки контейнер, защото искат да го проверят. Разтоварването е за твоя сметка и като започнат да те тормозят по този начин, скоро ще се сетиш, че трябва да им дадеш нещо, за да те оставят на мира.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Както се вижда от информацията съдят тези, които получават подкупи и тези които са принудени да ги дават. Т. е. подобни акции са предупреждение към изнудваните, че ако проговорят, след като вече са давали пари, ще ги тикнат в затвора. Странна работа е българското законодателство - да преследваш съдебно изнудвания, озчанава да му затвориш устата да се оплаче.