КС каза: Всеки прокурор може да разследва главния прокурор!

Магистратите охтвърлиха искане на президента, свързано с пандемията
65
КС каза: Всеки прокурор може да разследва главния прокурор!
Снимка: БГНЕС

Според Конституционния съд няма конституционна пречка всеки прокурор да разследва главния прокурор.

Решението на съдиите по питане на Министерския съвет от края на миналата година и бе взето единодушно, предаде БНР.

До питането се стигна след пореден доклад на Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна  като Венецианската комисия, в който се настояваше за конституционна реформа, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор.

Текстът, по който са разсъждавали конституционните съдии, е след като "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори", възможно ли е негов подчинен да го разследва независимо.

"Да" е единодушният отговор на съда, защото това следва от основополагащия правен принцин, че "никой не може да бъде съдия на самия себе си".

Според конституционалисти обаче, това че съдът казва, че всеки редови прокурор може да разследва главния, не дава отговор на въпроса дали това е практически възможно, заради йерархичната структура на държавното обвинение.

По друго решение от днес с 9 на 3 гласа Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за здравето, свързани с въвеждането на извънредна епидемична обстановка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
до к.44 преди 3 години
Не трябва ли да се ликвидират звената СпП, СпС - СНС и АСНС - и КПКОНПИ? Това са безотчетни и неконтролируеми институции, създадени като сопа, с която премиерът удря тези заемащи високи постове лица или бизнесмени с примамлив/печеливш бизнес. Само че премиерът не се усеща, че след управлението следва рязък спад надолу и нищо чудно заемите да бъдат върнати с "връх". А и самите служители в тези институции би трябвало да се безпокоят за "после".
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божее, КС не обръщат внимание на факта, че гл.прокурор работи със спецпрокурорите и спецсъда.Тези "спец"-ове се отличават с това, че ако те покажат "отгоре" за жертва, СпП с разрешение на СпС (не обикновен съдия, а СпС) те поемат,тикват те в ареста и оттам 8 месеци излизане няма. Сетне щафетата се поема от спецсъда и 10 години затвор не ти мърдат. Нека обикновен прокурор напише обвинения срещу ИГ! Акулите от СпП и СпС ще го изядат! КС или са наивници, или по-скоро се подиграват с БГ правосъдието
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все някой ще го захапе, а пусне ли кръв, ще го изядът.
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народът разследва най-добре...! Присъди пак той най -справедливи дава
48
4
 
4
 
! Отговори
Странджата преди 3 години
На площада тълпата си е тълпа. Естествено че водачи ще бъдат тарикатите
47
4
 
4
 
! Отговори
Каскетчо преди 3 години
А некой ме е зараследвал, а съм го командировал в Тутракан. И заплатата му ще орежа! А пред вратата му всеки ден ще висят яки младежи с отрязани агнешки главички! А Нидялку ша го разпъва на кръст в ПИК и АК.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 47 Смятам , че не е необходимо да се дават примери, коментара ми изрази една напълно възможна за БГ хипотеза. Даже малко ще го разширя , какво би станало, ако тези, които трябва сами да се контролират, решат да формират някакъв престъпен заговор , тогава ще има ли кой да им потърси отговорност ?
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До коментар 45: главния прокурор да прикрие свой гаф... Не разбирам. Може ли пример?
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо съдене на престъпнците, прокурорите ще почнат да се съдят един други.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sichtpunkt 40Ти май не познаваш българските реалности :) Да речем , че Главния прокурор, иска да прикрие някой свой гаф и се договори(нареди) с(на) някой от подчинените му да проведе формално разследване срещу него, което да го оневини , тогава как би се нарекло това според теб ?
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КС и ВСС трябва да се ликвидират. Професорите по право също уволнени и нови юристи като се промени цялото обучение в СУ в задочно и електронно.
41
0
 
8
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Глупости."Има право", а не "може".Ефективността на "моженето" е естествено ограничена от служебната подчиненост. В България се изгуби всякаква порядъчност и комън сенс. Ще стигнем до гражданска война така. Когато най-отгоре на черното казват бяло и на 2+2 казват 5, друг изход няма.
40
4
 
0
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Ай някой от сложилите ми минус на предходният ми коментар да каже какво е "конфликт на интереси", да разбера и аз!?
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При калпавия мат'риал, кой когото ще да разследва, пак ще стане калпав дувара...
38
8
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
подчинен да разследва началника си = КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИАбе вие какви сте такива измислени! Конфликт на интереси има когато между двете страни има "престъпен сговор"! Де го видя този "престъпен сговор"?
37
7
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ха ха!..Простия МИЛИЦИОНЕР "Тръгна като Аслан с/у Президента",а се "върна като по-с/ран"../префразирана народна мъдрост:-"Тръгна като аслан, а се върна като пос.."/ха ха ха!..Ало,БИЛЯРДНИЯ,стана ли ти ясно,че НЕ СИ "недосегаем",както упорито се опитваха твоите ЧОРБАДЖИИ да ни втълпят?А Президента Е!...СМОТАНГЛУПЕНДЕР!!..Да та беха сменили с некой пудел,по-добър ефект щеше да има...Поне щеше да предизвиква милозливи чувства у кучелюбците..
36
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпреки всички гафове, аз пак ще гласувам за Бойко и Герб. Направи мизерии, но направи и хубави неща. Искам живи и здрави да приемем еврото и после вече да му мислим. Най вероятно след това ще дам шанс на наистина нови лица, защото сега няма такива. Лек ден ;)
35
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта пак се е провалил. Нито едно нещо не е свършил като хората през целия си мандат.
34
0
 
0
 
! Отговори
До правопис преди 3 години
Благодаря за забележката !
33
0
 
11
 
! Отговори
тая съдебна система преди 3 години
ИЗДИША - обучението по право SUCKS