Цар Киро отново отива зад решетките – този път за 8 месеца

ВКС намали наказанието му от 2 години затвор
4 дек 2020 07:50, Елка Василева
14
Цар Киро отново отива зад решетките – този път за 8 месеца
Снимка: архив, БГНЕС

След решение на Върховния касационен съд соченият за ромски лидер Кирил Рашков, известен като Цар Киро, отново влиза в затвора с ефективна присъда от 8 месеца за държане на живак и на нерегистрирани археологически обекти.

ВКС измени присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд, като намали наказанието му от 2 години затвор на 8 месеца. Наложената  му глоба от 10 000 лв. остава в сила, предаде БНР.  

При определяне на решението са взети предвид  влошеното му здравословно състояние - той страда от сериозни и животозастрашаващи заболявания, и напредналата му възраст – 79 г.

Присъдата на ВКС  е окончателна и не подлежи на обжалване.

Още по темата

Делото бе образувано по касационни жалби на Кирил Рашков, Симеон Илиев и Радослав Петров срещу въззивната присъда на АСНС, с която частично е отменена присъда на Специализирания наказателен съд.

В жалбата на Кирил Рашков са изложени твърдения за липса на доказателства, сочещи, че той е автор на престъпленията, за които е осъден.

В решението на ВКС се казва: „Апелативният специализиран наказателен съд е приел за безспорно установен факта, че именно подсъдимият Рашков е имал фактическата власт върху двете шишенца, съдържащи живак, като в подкрепа на решението си е изложил подробни и убедителни съображения“.

Неоснователни са и оплакванията по отношение на осъждането за държане на археологически обекти, които не са регистрирани по съответния ред. Археологическите обекти са намерени в дома на Рашков, в каса, намираща се в спалнята му и отворена с ключ, иззет при личния му обиск.

Така ВКС изменя въззивната присъда, като за държането на живак определя наказание от 3 месеца „лишаване от свобода“, а за държането на археологически обекти – 8 месеца „лишаване от свобода“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама тоя какво прави навън, защо са го пуснали
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз мисля, че и по битова престъпност сме много напред в класациите!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо въобще е излизал от там? Кога ББ ще си общува с бай Ставри?
8
3
 
7
 
! Отговори
Някой преди 3 години
а цар Бойко кога?
7
7
 
16
 
! Отговори
Само напомням преди 3 години
Всички, които лежаха в Белене, си го бяха заслужили. Отначало това бяха български фашисти - стражари, жандармеристи и информатори, преследвали, изтезавали и убивали партизани и бойци от съпротивата, получавали от царя по 30 000 лв за отрязана партизанска глава. Обирали населението за да изпращат помощи на Хитлер.През 70-те и 80-те години там лежаха престъпници като Рашков - за трафик на наркотици, валута и злато. Нямаше дилъри в училищата, отиваха в Белене, никой дори не си и помисляше да
6
0
 
26
 
! Отговори
Само напомням преди 3 години
При Тодор Живков този излежаваше присъда от 30 ГОДИНИ ИЗПРАВИТЕЛЕН ТРУД на остров Белене. Правете си сметката дали изобщо щеше да излезе или ако беше преживял там 30 години и беше излязъл дали щеше да извърши още престъпления?Дойде демокрацията и Желю Желев го пусна, като невинна жертва на режима и се почна - рекет, убийства, наркотици, отвличане на момичета за секс-робини! За случая Катуница да не споменавам - само заради него трябваше да лежи доживот.Всички, които лежаха в Белене си го бях
5
5
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
Не синьобърнест, а синьобарлест от барли.
4
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато убиха момчето в катуница, по националната телевизия излезе един синьобърнест от мешерето им и каза, на цар киро нищо не могат да му направят, защото пере парите от наркотици на държавата. От тогава до сега се смениха няколко прокурора и не съм чул нещо да се случи. А щом нищо не се случва, явно оня е говорил истината. А оная неговата, нещо направиха ли й, последният ми спомен е че припика полицията в Пловдив.
3
1
 
23
 
! Отговори
менда стоянова преди 3 години
Неговата бивша главна счетоводителка е в правителството на Герб!
2
3
 
2
 
! Отговори
на умряло куче преди 3 години
До Излишеи субект е тозНОЖ ВАДЯТ....
1
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не е почнал и той да прави ваксини?