Окончателно: Специален прокурор ще разследва обвинител №1

Мандатът му ще е от 5 години, ще се избира с мнозинство от пленума на ВСС
Обновена: 29 яну 2021 10:41 | 29 яну 2021 10:41, Камелия Цветанова
30
Окончателно: Специален прокурор ще разследва обвинител №1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

С окончателното приемане на промени в Наказателно-процесуалния кодекс депутатите въведоха фигурата на специален прокурор, който ще разследва главния прокурор.

Според Филип Попов от БСП това е поредният Франкенщай в правната наука, създаден от управляващите.

Левият Крум Зарков отсече, че разследването на новия прокурор няма да е обективно, защото този обвинител може да възлага отделни действия на следовател от Следствения отдел на Специализираната прокуратура.

Още по темата

„Освен това, ако този прокурор е в невъзможност да проведе разследване, на случаен принцип се избира прокурор от Специализираната прокуратура, т. е. този специален прокурор ще бъде заместват от обикновен прокурор“, настоя той.

Управляващите защитиха предложението си. Христиан Митев от Обединени патриоти обясни, че всъщност става въпрос за отделни действия, а цялото разследване ще бъде отговорност на прокурора, който има правомощията да разследва главния.

Красимир Ципов от ГЕРБ посочи, че въвеждането на новата фигура е, за да се изпълнят препоръките на европейските ни партньори и да се отговори на обществените очаквания.

Процедурата за избор на този прокурор се открива от пленума на ВСС три месеца след влизането в сила на промените в НПК.

Пленумът на ВСС избира този прокурор с мнозинство не по-малко от 15 гласа с явно гласуване.

Мандатът му ще е 5 години без право на повторно избиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
Доколкото всички прокурори и съдии са хора, те подлежат на влияние. Дори да са роботи с определена програма, пак някои кръгове могат даже да ги унищожат. Затова всеки да знае, че животът е опасен за живота и да си гледа работата.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
togava obiknovenite prokuri i obiknovenite sadii da gi izhvarlim, stom sa nefelni...da si napravim novichki invitro...;-)))
24
1
 
5
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
За да си върши правилно работата и да има правосъдие за всички, главният прокурор трябва да се избира от народа!! Но във всяка диктатура е като при нас. Ами и Полша, Унгария, Словакия, също са диктатури. Какво ги давате за пример
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Специалния прокурор кой ще разследва ?
22
2
 
0
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
ИЗ САЩ И В ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ НА ЕВРОСЪЮЗА ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР Е НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО,ЗАЩОТО ТОЙ Е АДВОКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.В ПОЛША ДОРИ М-Р НА ПРАВОСЪДИЕТО Е ГЛ ПРОКУРОРОР, В САЩ Е СЪЩОТО НО БСП ,ГЕРБ, ДПС -НЕ ГО ИСКАТ --ИСКАТ ДА Е МЪТИЛКА В ПРАВОСЪДИЕТО
21
1
 
1
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
ОТ ПОСОЛСТВОТО НА САЩ ЗАЯВИХА, ЧЕ ГЛ ПРОКУРОР НА ЩАТИТЕ Е КЪМ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ ТОЕСТ ТОЙ Е ПОДЧИНЕН ДИРЕКТНО НА М-Р НА ПРАВОСЪДИЕТО ГЛ. ПРОКУРОР НА ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЕВРО СЪЮЗА И НА РУСИЯ СА КЪМ М-Р НА ПРАВОСЪДИЕТО-ТОВА Е ТАКА ЗАЩОТО :ГЛ ПРОКУРОР Е АДВОКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО--ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО ЗА РАЗБИРАНЕНО МАФИЯТА И ОТ ГЕРБ И ОТ БСП И ДПС И ТЪЙ НАТАМ НЕ ГО ИСКАТ ТЕ ИСКАТ ДА Е МЪТИЛКА В ПРАВОСЪДИЕТО
20
0
 
10
 
! Отговори
Bai Asen преди 3 години
Още един аугъзник на гърба на данъкоплатеца, че нали другите са малко!
19
2
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Защо се заблуждават.е, че новия прокурор ще разследва стария Старият не може да се справи с укриване на кражбите на Б.о.к.о и слагат второ покритие. Ако се укаже, че имат нужда и трето покритие/ още по_нов прокурор, ще сложат . Кой ще им попречи?? Нали си имат Б.о.к.о.в.о народно събрание. А народът спи ли спи, изнемогва ли, изнемогва с ниските заплати? Кой му е виновен? Герб ли? Неее
18
0
 
13
 
! Отговори
реалист преди 3 години
Най -добре Гешев сам да се проверява. Избере си пак Джендърите от ГЕРБ, че да няма нужда от никакви прокурори, а Мутрата сам да се разпорежда като че ли всичко му е бащиния.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешници.А него кой ще го контролира?То бива неграмотно НС, ама като настоящите марионетки до сега дори у нас не е имало такива нещастници.
16
0
 
6
 
! Отговори
Гешефт преди 3 години
Му-ха.ха.хахааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа....
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бълзат да назначаватда си гарантират поне 5 години сигурност - най великите крадци в българската историятоя трябва да го кръстят прокурор охранител на гербавите кражби
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а на новия прокурор нов кога
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ЕС имали държава с подобен случай
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неолибералната диктатура продължава.
11
0
 
9
 
! Отговори
нали ! преди 3 години
До чарлиНай-големият ни проблем са , ПОЛИТИЧЕСКИТЕ НАЗНАЧЕНИЯ , нищо че не е кадърен , важното е да бъде от ''НАШТА'' партия !Квотният принцип: Четири съдии от ГЕРБ , двама от БСП , и един от ДПС ...РАВНОВЕСИЕТО ,....ЧЕТИРИМА С/У ТРИМА , как ще бъде осъден някой от ГЕРБ ???
10
0
 
15
 
! Отговори
Даа! преди 3 години
И ''той'' ли ще бъде НАЗНАЧЕН от ГЕРБ ?
9
0
 
19
 
! Отговори
чарли преди 3 години
А кой ще разследва специалния прокурор,трябва да има още един по-специален и т.н. и т.н.......................може да дойде ред и аз да стана още по специален прокурор.
8
0
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Тези...сами се избират и сами ще се...контролират,а се...изпробват върху нас...народа,който им плаща и тлъстите заплати.Такъв...комунизъм не е имало и в най...смелите мечти на Маркс-Енгелс-Ленин.Изтървана работа дотам,че се имат за...вечни.Отговора е...мандатност и пряк...избор на главни прокурори и съдии от всички рангове от...народа.Другото са...шурбаджаначество,полит-лобизъм и трошене на народни пари за...хубави прокурорски очи.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беше задължение на всички хора и партии да излязат на улицата и да поискат да живеят в правова държава. Щом не излязоха и не поискаха да живеят в правова държава значи са част от корумпираното статукво Тоя разследващ прокурор със нищо няма да замаже очите на хората. Сега наближават изборите всеки който след 200 дни не е бил нито веднъж на протеста е част от фасaдната демокрация.