Стоилов подкрепя Захарова за председател на ВКС

Правосъдният министър няма да издига своя кандидатура
5
Стоилов подкрепя Захарова за председател на ВКС
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Янаки Стоилов подкрепи кандидатурата на съдия Галина Захарова за председател на ВКС. В момента тя е заместник-председател на институцията.

Захарова беше издигната единодушно от колегите й от върховния съд. Пред медиите Стоилов коментира, че тя притежава всички небоходими качества, за да оглави ВКС, в това число кандидатурата й отговаря на всички изисквания и стандарти.

Стоилов заяви още, че при това положение не вижда причина да издига своя кандидатура за поста. Той не намира проблем в това, ако кандидатурата на Захарова остане единствена, предаде БТА.

Стоилов коментира и проваления избор за членове на ВСС от преди няколко дни, когато в Общото събрание на съдиите се включиха само една четвърт от тях. Той призова да не бъде подценявано ниското доверие към ВСС, довело до ниското участие в Общото събрание.

Стоилов припомни и, че в предишния парламент вече е започнала дискусия за промяна в Закона за съдебната власт в частта за формулата, по която се конституира ВСС.

По повод делото в ЕСПЧ, с което съдия Мирослава Тодорова осъди България, Стоилов призова политиците да си дават сметка, че и в най-силните си позиции трябва да се съобразяват с правото. Проблемът е, че тези решения от Съда в Страсбург идват късно и не засягат статуса на хората, заради които са започнали.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 месец
Боже, кой го е еня кого подкрепя тая червена кримка, заседнала в българският политически живот още от времената Прехода, когато мутрите си имаха държава и си пазаруваха такива като него и чашкоФ на килограм .... еднодневките и калинките на радеФ да се барикадират в МС, че скоро ще пеят "Къде си вярна ти любов народна", като Клара Маринова и дружките и в един предишен червен парламент през 1997г. при правителството на Виденов, чиято виденова зима май ще избледнее пред радевата ... !!!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой беше па тоя Янаки? Оставка на некадърното правителство
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
туй убаво ли е?
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Издигне съдията от ВКС, който взимаше рушвети от политици. Ненадейно защо много бързо разсеяха случая, и дори вече му забравиха името. А той си уж правораздава най-спокойно, и взима дебели пачки! Много подходящ е за съответната длъжност!