Войната, цената на газа и горивата заглушили съдебната реформа

ВСС нямал желание да обсъди предсрочното освобождаване на Гешев
Обновена: 20 май 2022 21:35 | 20 май 2022 21:00, Екип на Bulgaria On Air
15
Войната, цената на газа и горивата заглушили съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет отложи за неопределено време процедурата за предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

"Решението на ВСС беше очаквано. Аргументи винаги могат да се намерят. Проблемът в това решение на ВСС е, че липсва усещането за безпристрастност. Справедливостта не е налице, тя се приема твърде субективно от всяка една заинтересована страна в процеса. Този висш орган на съдебната власт би следвало да даде признаци на безпристрастност", заяви преподавателят по Конституционно право д-р Орлин Колев в студиото на "Денят ON AIR".

Ясно е, че този Висш съдебен съвет, с този мандат и в този състав, няма желание да разгледа казуса, подчерта той.

"Мнозинството за избор на членове на ВСС е уредено в Конституцията, която предвижда 2/3, което е 160 народни представители. Фокусът на вниманието е върху управляващите, но ми се струва, че голямата тежест при формирането на бъдещия ВСС ще е отредена на опозиционните партии", смята д-р Колев.

По думите му зрелостта на опозиционните партии би се появила именно в такива моменти, когато Конституцията императивно установява по-високо мнозинство, а управляващите към момента го нямат.

Преподавателят по Конституционно право коментира пред Bulgaria ON AIR и разделението на КПКОНПИ.

"Следва да се върнем малко назад и да видим, че устремът за съдебната реформа секна. Вярно е, че имаме и много предпоставки, които допринесоха за приглушаване на тези въпроси - войната, евентуалната продоволствена криза, цената на газа, горивата, токът. Това всичко насочи вниманието на НС и правителството към решаване на тези форсмажорни обстоятелства. Съдебната реформа остана не във фокуса на вниманието, но се възобнови в сряда", отбеляза д-р Колев.

Запитан дали е добро решение европрокурорите да имат бюджет и сграда, той каза, че "има различни подходи за гарантиране на функционалната обособеност на всяка структура от съдебната власт".


15
Още по темата: ВСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.