Прокуратурата отказа да обвини Кирил Петков за двойното гражданство

Не е нарушен закон, посочват магистратите
29 ное 2023 09:57, Стела Стоянова
50
Прокуратурата отказа да обвини Кирил Петков за двойното гражданство
Снимка БГНЕС, архив

Разследването за гражданството на съпредседателя на ПП Кирил Петков е било правилно прекратено от Софийската районна прокуратура. Това е постановила Софийската градска прокуратура, която провери като втора инстанция казуса, пише "Сега".

Това беше делото, по което през юни, дни преди уволнението си, главният прокурор Иван Гешев поиска депутатския имунитет на Кирил Петков. Сагата около гражданството на Петков се точи още от лятото на 2021 г. Тогава от "Национално движение за културен и икономически напредък на България" пращат сигнал до Гешев, че Петков е извършил документни престъпления и престъпления по служба. В сигнала се твърди още, че и президентът е нарушил Конституцията, която казва, че министрите могат да са само български граждани, като е назначил Петков за служебен икономически министър, докато има канадско гражданство.

През декември 2021 г. районната прокуратура обяви, че няма престъпление и отказа образуване на дело, приемайки, че няма престъпление. Това постановление беше потвърдено от градската и апелативната прокуратура, но върховната директно образува досъдебно производство и нареди на районните магистрати да разследват, а Гешев поиска имунитета на Петков. Върховната прокуратура прие, че в декларацията, която Петков е подал до президента през май 2021 г., преди да стане служебен министър, е затаена истина - наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че отговаря на условията за избиране на народни представители.

Петков сам се отказа от него, но до повдигане на обвинение не се стигна, тъй като в крайна сметка районната прокуратура прекрати делото, защото не намери престъпление. Тези изводи преди дни са потвърдени и от Софийската градска прокуратура.

Към 21 април 2021 г. Кирил Петков Петков има две гражданства - българско и канадско, приема прокуратурата. На тази дата той подал заявление до канадските власти, че се отказва от канадското си гражданство. Във въпросното заявление има текст: "Разбирам важността на своя отказ от канадско гражданство, както и това, че ако той бъде одобрен, ще загубя всички права и привилегии на канадски гражданин и вече няма да имам статут в Канада", който Петков маркирал с "да".

В администрацията на президента служебните министри от кабинета на Стефан Янев подавали декларации, че отговарят на конституционните условия, т.е. освен всичко, имат само българско гражданство. Петков я подписал на 10 май. Според регистрите на канадските власти обаче той е престанал да бъде техен гражданин на 20 август 2021 г.

"Посоченото било обективна пречка да бъде назначен за служебен министър", пише в прокурорското постановление. Въпреки това обаче няма данни за престъпление.

Още по темата

За да има документно престъпление е необходимо по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет да се изисква подаването на декларация, в която да се декларират определени обстоятелства. В случая няма законова разпоредба, която да изиска от кандидат за служебен министър да декларира обстоятелството, че притежава единствено и само българско гражданство. Изборният кодекс изисква от кандидатите за народни представители да декларират, че отговарят на изискванията на Конституцията. Сама по себе си Конституцията не изисква подаването на декларация. За министрите е въведено изискването да бъдат само български граждани, но не е вменено задължението да подават декларация.

Фактът, че по аналогия се прилага разпоредбата от Изборния кодекс за министри не може да обоснове търсене на наказателна отговорност, аргументира се още прокурорът.

Няма закон, който да предвижда задължението за деклариране от министър на обстоятелството, че има само българско гражданство. Затова и търсенето на наказателна отговорност в случая ще противоречи и на класическия принцип – Nullum crimen sine lege (Няма престъпление без закон.).
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 4 месеца
Разбира се, какво друго може да се очаква от едни БСПарски изстъпления в правосъдието ни освен манипулации, изместване и извъртане на законите?..Защо? Защото се борят за БСПарската кауза в политиката, която е всички извън БСП са грешни. Ето защо БСП трябва да се махне от политиката за да престанат да работят такива техни привърженици в нашето общество и особено в прокуратурата и съдебната система..Значи важно е било не че Петков имал две гражданства, а че не бил длъжен да подава декларация..
32
0
 
1
 
! Отговори
Ето че преди 4 месеца
Дойде Промяната, и вече конституцията е без значение ! Честита промяна, драги българи !
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Правосъдие за нас, правосъдие за вас. Иначе казано правосъдие в България няма.
30
0
 
2
 
! Отговори
3333 преди 4 месеца
Толково елементарно твърдение на прокуратурата. ТЗа аналогията пък въобще не искам да говоря. В други случаи прилагаме правото по аналогия, в този не. Конституцията определя изискванията и кандидатите за министър удостоверяват този факт с декларация. Още повече, тя, Конституцията казва-министрите да отговарят на условията за избиране на народни представители. В Изборния кодекс е уредена процедура по подаване на декларация от кандидатите за народни представители.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само малко...е толко те конституцията. шнгеня през крив микиронь.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
още веднъж се доказва,че прокуратурата в България е най-корумпираната институция . И докато не преминем към американския модел- Прокуратурата част от изпълнителната власт,министърут на правосъдието е и Главен прокурор,а окръжните прокурори да се избират на избори по регионите,нищо няма да се промени!
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До анонимен 29 - "той подава молба да не бъде гражданин на другата държава" Подаването на молба ,не го отписва автоматично като Канадски гражданин ,за не е трябва да се произнесат Канадските власти ,и чак тогава престава да е Канадски гражданин .
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Прокуратурата ни е Смехоратура, говоря от личен опит с тях.
25
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Интересно, а ококорения министър, който ни бърка в джоба на всички, без да му мигне окото и няма адресна регистрация в България, него ще го обвинят ли някога? За един приятел питам.
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отказали да го обвинят, нарушават закона? Защо не обвинят отказалите, да ги осъдят? Всъщност, това не е съществен въпрос, по-съществено е след като тоя е нарушил по нагъл начин закона и сега отказват да го накажат за това, да чакаме ли да му дадат медал за "геройството", както се процедира в този изкривен свят, в който се намираме?
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пералнията работи.
22
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Калина навремето поне я осъдиха условно и я накараха да върне заплатите, а за Кирето и 5 лева глоба нема
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 25 - Реално ... Вярваш ли, онези 5-10000 лева са реалните доходи на депутати и министри?
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 30 Случва се в САЩ.
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Прокуратура, съд,МВР, служби са политизирани независимо коя е власта и кой е на власт.Това не се случва там където има будно гражданско общество. Тук не е така.
18
5
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Какви неверни данни бе,той подава молба да не бъде гражданин на другата държава,но посоченото показва как "работят" в прокуратурата,на празни "обороти"
17
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ддекларирането на неврни данни с цел заеманне на високоплатена държавна длъжност е престъпление, налице е противозаконно обогатяване, ама да бъдем честни, някой очаквал ли е нещо по-различно
16
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кирчо попълва декларации с невярно съдържание. Гражданството му е двойно и не е отбелязано в документа. Това труден случай ли е като има документи за документална измама? Сигурно от прокуратурата ги е било страх да не ги изкарат копейки
15
2
 
25
 
! Отговори
През 9 планини преди 4 месеца
в 10 та разсъждения и умозаключения с цел да оправдаят Недосегаемите от закона нахалитети. Тълкуване на разпоредбите според човека. Обидно е спрямо хората, който гледат политическия театър. Много нагласено.
14
6
 
3
 
! Отговори
Коментатор преди 4 месеца
До АнонименКирил Петков има милиони - за някакви 5-10 бона на месец ли става въпрос?