Доц. Ангел Кунчев: На 21 декември няма да отпаднат всички мерки

Много е трудно да се справим в такъв кратък срок, заяви той
27 ное 2020 09:21, Нели Христова
120
 Доц. Ангел Кунчев: На 21 декември няма да отпаднат всички мерки
Снимка: БГНЕС

Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Това е нежелана позиция, а страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. Именно това е причината мерките вече да се различават от взетите през лятото, заяви пред Нова тв доц. Ангел Кунчев.

Още по темата

Той добави, че единствената цел на здравните власти е да прекратят тренда за увеличаващи се болни.

"В света се натрупа достатъчно опит. Най-важният показател обаче остава спазването на конкретни мерки. Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки", обясни специалистът.

Той добави, че на 21-ви декември ще започне разхлабване на мерките, но те категорично няма да отпаднат.

"Най-амбициозният план е да ги намалим с 30-35%. Много е трудно да се справим в такъв кратък срок – три седмици. Най-добрият вариант ще бъде да влезем в плато и да прекратим процеса на заболеваемост и смъртност. Ако пък го снижим – това също ще бъде успех", каза доц. Кунчев.

"Ще бъдат постепенно разхлабвани мерките. Ако постигнем успех най-напред ще възстановим работата на детски градини, ясли и училищата до 4-и клас. Грешка ще е рязко да отворим всичко на 21 декември. 1-2 дни преди крайният срок ще можем да кажем какво следва", добави той.

Два са големите проблеми – недостигът на кадри и недоверието в системата, което води до неспазване на мерките, добави главният държавен здравен инспектор.

Коефициентът на заразяване в момента се доближава до единица и след мерките съм сигурен, че след две седмици ще отчитаме намаляване, заяви Кунчев.

От седмица активно обсъждаме изравняване на антигенните и PCR тестовете, за да се коригира статистиката. Но има антигенни тестове с 30-40% ефективност и такива с 95 на сто и това е проблем, разказа още Кунчев. В момента много хора си правят само антигенни тестове и реално не влизат в статистиката като болни. 10-15% е скритата заболяемост и заради това обмисляме след всеки положителен антигенен тест той да бъде потвърден с PCR, добави Кунчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
2
 
! Отговори
пепи преди 3 години
Коментари на българи ПРОСТАЦИ
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Доживяхме. да ни дава за пример Китай??? А с кого бре пещерняк, в щатите още висят във фризерите от март месец. В чина такива като тебе за 24 часа стават памук. Споко както е тръгнало Ердоган ще ни ваксинира заради такива .... ....
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какви мерки дуднят всички тия? Да не са махнали S и М мерките? Нормално, всички са се освинили и са 5XL.
102
4
 
6
 
! Отговори
Бомбата преди 3 години
Долен *** , защо спряха тренировките при децата . На театър може а на футболна тренировка навън не може. Долни буклуци! Измамници с медицинско образование .
101
9
 
4
 
! Отговори
уууТъпации преди 3 години
ей бръмбъзън , да си късъш диплумата и да се одеш на село. яз не искам ти да ми казваш
100
6
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
симпатяга!Още не са въвели "мерките" а вече знае,че .."немало да бъдат достатъчно ефективни"..Възниква въпроса:-Като знаете че не са ефективни,ЗАЩО ГИ ВЪВЕЖДАТЕ?!?!И друго:-Колко десетилетия ще ви трябват да ОСЪЗНАЕТЕ,че НЕ СТАВАТЕ за работата,с която сте се захванали?../"Една работа,като не ти е работа,по-добре я не зафащай!"..Хайтов../
99
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долен копанар неви искаме никакви ваксини никакви мерки никакви маски стига с този фалшив вирус и това давие ясно че никой няма да се ваксинира стия убийствени ваксини забрана за всички ваксини не ви искаме никакви ваксини
98
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОЯ АКО ГО НАБАРАМ...
97
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕМА ДА ОТПАДНАТ, АМА ТИ ЩЕ ОТПАДНЕШ!
96
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Австралия, Нова Зеландия, Виетнам, Китай и т.н., целта е да се спре епидемията, а в България целта да има достатъчно ковчези и легла в болниците. Те успяват, а ние даже легла в болниците не можем да осигурим.
95
3
 
4
 
! Отговори
Сарказъм преди 3 години
Ще отворим всичко на 21.
94
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълно безумие! На всички е ясно, че това, което се случва е резултат от сгрешената здравна система! И никакъв разумен разговор не се води за промяна на тази система, която е НЕГОДНА и ни УБИВА!Преглага се повсевместно като панацея за проблема ...въвеждането на електронна здравна карта...или размножаване на здравната каса...Здравето не е стока, болният не е клиент - това в основата на реформата като влезе и всичко ще си дойде на мястото. Частното здравеопазване е равносилно на смърт за народа!
93
1
 
11
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Крантина до рождения ден на краля СЛЪ..ЦЕ !!!
92
3
 
17
 
! Отговори
Рецидивист преди 3 години
Кунчев, не те ли е страх за живота?
91
5
 
15
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Борисов казва край на мерките от 21-ви, този говори друго.
90
2
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 85 преди 3 години
Хората да се крият като м'ишки не е единствената причина да не са тествани. Познавам толям брой хора, които са болни но в задоволително състояние и културно си стоят вкъщи. Когато човек е добре няма нужда да се разхожда и да сее зараза (била тя Ковид или грип) по разни ДКЦ, пунктове за триаж, лаборатории. Хората проста са болни и си стоят вкъщи, за да предпазят другите. Но е факт, че само от мои близки и приятели има 20-30 човека дето не са в статистиката. Представете си реално как е в България.
89
3
 
26
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Този другар цял живот е бил началник, а не истински лекар, какво очаквате да ви каже. Той следва политиката, зададена световните лидери и толкова.
88
5
 
13
 
! Отговори
хохо преди 3 години
до 21 декември няма да ви има, "професоре"!
87
8
 
16
 
! Отговори
Доживяхме преди 3 години
тоя комунист да ни давая за пример Китай???След 31 г. демокрация!!!Ходи лекувай и живей в Китай бе!!!!Ето поредноито доказателство, че ГЕРБ са пещерни комунисти!
86
5
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
До Тодор 83 А над Швейцария летят ли НАТОвски самолети да ръсят зара.зи ?