Сблъсък: Къде да харчим на Великден - у нас или в Гърция?

Ще последваме ли молбата на Бойко Борисов или газ на юг
Обновена: 2 апр 2015 17:36 | 2 апр 2015 16:00, Александър Попов
264

Да харчим у нас, защото е хубаво. Снимка: Булфото
Сергии с гащи и намръщени сервитьорки? Не! Снимка: Булфото

Общо гласували: 671
Да харчим у нас, защото е хубаво
22%
Сергии с гащи и намръщени сервитьорки? Не, благодаря
78%

Само преди няколко дни премиерът Бойко Борисов къде с ирония, къде наистина, призова българите да изхарчат предвидените си за Великден пари в България. Съдейки по предварително изнесените данни, голяма част обаче ще поемат към южната ни съседка Гърция. В традиционната ни рубрика ще се сблъскат мненията на редакторите в Dnes.bg Мария Нестерова и Александър Попов, които защитават двете позиции.

Да харчим у нас, защото е хубаво. Александър Попов, Dnes.bg

Писна ми да чета колко хубаво било в Гърция, колко било евтино, как обслужването било едва ли не на светлинни години от това в България. Наистина сме №1, когато трябва да оплюем родното и да величаем всичко чуждо. Някои ще кажат - народопсихология. Ама стига вече с тия клишета. Поровете се малко, има десетки уникални туристически дестинации в България, които могат да направят почивката ви истински добра.

В Гърция било евтино, но нямам идея кой как калкулира разходите си. Как пък един път не ми излезе по-евтино почивката в южната съседка, като трябва да се уточни, че става въпрос за семейство с две деца. Много пъти съм попадал на нелепи сравнения как при съседите излизало направо без пари, ама при внимателен прочит става ясно, че се съпоставят български хотели от една страна и къмпинг и каравани от друга.

Други изпадат в екстаз, когато им носят вода до шезлонга. Но хайде да не отиваме към крайности. Да, Гърция е пред нас като туристическа дестинация. Все пак за тях това е основният източник на приходи в хазната, докато ние попаднахме в конкурентна среда едва преди 25 години. Учим се, правим грешки, но пък и не е чак такава трагедия обслужването. Мога да посоча примери за лошо и добро обслужване и в двете страни. Все пак всичко опира до хора. В Гърция не живеят някакви светии.

В същото време по този компонент се работи все повече у нас и хората, които наистина инвестират в туризма, са наясно, че няма как да печелят, ако обслужването е на ниско ниво. Примери за добри практики могат да се дават с часове. Но те увисват с постоянното, че всичко у нас е много зле. Ако променим само с милиметър мисленето си, ще забележим, че се развиваме в туризма, има стотици места, където ще получите на едно място и забележителности, и добро обслужване с усмихнати хора, въобще - приятна почивка.

И нещо, което няма как да получите в Гърция. Запалете колата и изкарайте няколко дни в някое родопско селце. Да усетите завръщане към корените, невероятна гостоприемност, природа и преживявания, които ще помните дълго. И ще ви струва по-малко от горивото до съседите.  

Сергии с гащи и намръщени сервитьорки? Не, благодаря. Мария Нестерова, Dnes.bg

Гърция, като държава, чиято хазна се пълни предимно от туризъм, предлага почивки за всеки джоб и за всеки тип турист – и за къмпингар, и за любител на спа лукса. Ще кажете, че и тук го има това. И няма да сгрешите.

Но има един основен фактор, който може да превърне почивката ви както във вълшебен спомен, така и в незабравим ад. Става въпрос за обслужването.

Нужно ли е да припомняме десетките случаи в последните години у нас на натровени деца по лагери, потресаващите условия в хотелите или пък арогантното отношение на ресторантьори и хотелиери? И да става въпрос за отделни случаи, каква е гаранцията, че утре няма да се случи точно на мен. Защото всички знаем, че проверките на хигиената по правило у нас са след инцидентите.

В такива условия криворазбраният патриотизъм в консумация на местното, макар и да става въпрос за услуга, е излишен. Ако съм успяла да заделя някой лев за ваканция, със сигурност ще предпочета да прекарам почивката си сред чиста вода, тишина и добро отношение. А не във вода с екскременти (заради липсата на пречиствателни станции), бетонни кули, намръщен обслужващ персонал и сергии с гащи. Защото българският туризъм се вдига на крак не с патриотизъм, а с конкурентна услуга.

И не на последно място: пътищата. Да пътуваш в Гърция е много по-приятно и лесно, отколкото у нас. Дупките са малко, лентите са широки. С две думи: шансът да дадеш няколкостотин лева за окачване на колата след почивка в Гърция е значително по-малък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: празнициВеликден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
0
 
! Отговори
lutenica преди 9 години
"dobrata" reklama ot 3 miliona bulgari po sveta e bezplatna.
194
0
 
15
 
! Отговори
1 преди 9 години
През август нашето море придобива кафяв цвят - нали се сещате защо? Половината почиващи влизат в болница с коремни разстройства - както заради "качествената" храна, така и заради чистото море, което въобще НЕ СЕ замърсява с отходни води. Мисля, че и чуждите граждани вече си дават сметка за мръсотията на нашето море и ниското ниво на обслужване. Затова никаква почивка на нашето море!
193
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никаква българия, нито за живот, нито за туризъм! Развалено месо по заведенията, кафе трета цедка от намръщена жена, която не казва Добър ден, а ти изкрещява КАЖЕТЕ!. Не не не , нито стотинка тук. Българинът е беден, защото е ***. Да се научи! Стига с тия корен и гол патриотизъм! Един живот имам и няма да го хабя да превъзпитавам ***. Мерси!
192
0
 
18
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Не тръгвам на почивка да " търся корените си", а да ги забравя за известно време. Трябва ли постоянно да си спомням, че съм се родил в безхаберна за населението си държава, намираща се в дъното на всички европейски класации!!! Патриот съм и все повече ми писва от собствения ми патриотизъм!!!
191
5
 
2
 
! Отговори
do 213 преди 9 години
Mozhesh li da stignesh do tasoso za 30 min kolkoto e poleta do varna?
190
0
 
10
 
! Отговори
Великденския заек преди 9 години
За Великден само семейно. А есента на море в Гърция.Лятото на планина. Страхувам се обаче, че от честно спечелените ми с труд парички няма да се облажат местните и чужди туроператори щото не възнамерявам да се възползвам от услугите им.Ще си спя и ям вкъщи после паля Бръмчо и кеф ти Аспровалта, кеф ти Кавала газ и на плаж.И най - обичам гол по песъка да тичам.
189
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До баба виБабо, красоти има навсякъде.Звезди в небето също се виждат отвсякъде.Кал също има навсякъде.Ама такива ла*на като хотелиерите и кръчмарите по нашите курорти на друго място не можеш да видиш.
188
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В БГ ЧЕРНОМОРИЕТО Е СУПЕР...МОЖЕ ДА СЕ ВЗЕМЕ АВТОГРАФ ОТ МИТЬО ОЧИТЕ..ДА СЕ ПИПНЕ НЯКОЙ СИФИЛИС..ИЛИ ДА ТЕ НАТРОВЯТ В НЯКОЕ КРЪЧМЕ..КАТО ЗА КАПАК ТЕ НАБИЕ МЕСТНАТА МУТРА..ПРИЛИЧА НА НЕЩО КАТО ЛЮЛИН И ЕЗЕРОТО СУХОДОЛ...С ЦЕНА ЗА ПАРКИНГ ОСВЕН ТОВА! Влезте, в което и да е гръцко село. Което и да е. Дори най,-най-близките до българската граница. Къщите на гърците са бели, светят. В двора е спряно тракторче, с което гръкът си оре, каквото не го е мързяло да засее. В градината гъркинята е посадила цветя. От къщата на гърците лъха чистота, приветливост. Минавате границата и на 2 км. е българското се
187
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как въобще може да се сравни безкрайно по-хубавото гръцко море, невероятната храна, сервиз и ВСИЧКО с това, което за луди пари се предлага тук в ***? Защо баш-българските хотелиери /справка: Ветко Арабаджиев/ имат през лятото запазена маса на Ники Бийч в Сен Тропе /с чалгата и с всичките простотии/, а не са на Аркутино например? А?
186
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама че заглавие...Че какъв сблъсък е това?Той резултата е ясен - Става ли въпрос за почивка, Гърция и Турция печелят с 3 обиколки разлика пред България.Да не говорим, че от София до Тасос ми е по-близо отколкото до Варна, пък и пътя е по-добър.Единственото място в България дето бих предпочел пред Гърция и Турция е Хисар.Но за съжаление малко са се оляли с цените на хотелите. Хисар - тройна стая - 150лв на вечер. Тасос - тройна стая - 45 евро. И двата хотела са 4 звезди.
185
1
 
14
 
! Отговори
9 преди 9 години
Приятен ресторант на Оя,Санторини- 2 пил.сувлаки-13 еu (с включена гарнитура п.картофи-над 300гр. и домати и краставици),3 порции калмари-24 еu (порциите бяха повече от прилични), бутилка вино-12 eu,3 бири-6 eu,хляб и минерална вода без пари! Като дръпнем чертата-55 еu или 110 лв за 4ри човека. И чета,че в Гърция било скъпо...Санторини се води най-тузарският гръцки остров! Кажете в кой Бг курорт ще ви предложат изброените неща за тези пари...да не споменавам,че порциите тук са просто смешни!
184
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по принцип исках да лежа няколко дена в къщи. НО след това нагло изказване се хванах с приятели и на 9 заминаваме за Гърция.
183
0
 
17
 
! Отговори
до 198 преди 9 години
До до 197те отказват :) не четеш ли как вият на умряло хотелиерите и всякакви други мутробизнесмени и тарикатчета -че ''нема читав персонал'', който да им работи.Нямат персонал ,и пак не вдигат заплатите,защото ''вБг заплатите били такива'' .В крайна сметка ти като клиент получаваш резултата от непукизма на шефовете-с 500 лв заплащане -такъв персонал.Т и сам си си виновен ,че си недоволен. И Туристите отиват в гърция/или другаде/.Ипосле -''е щооооо беееее ,спасявайте бг туризма ,бееее ''
182
10
 
11
 
! Отговори
баба ви преди 9 години
В България има толкова много красота! Гледаме от един прозорец,но едните виждат калта на двора,другите-звездите в небето! За мен почивката не е зависеща от каквито и да е сервитьорки,даже не е и с много пари,предпочитам да си напълня душата с това,което видя.
181
27
 
10
 
! Отговори
амче преди 9 години
Гърция ли? Да лежа на камъните и да чакам ферибот по 6 часа? Един път ми стига! Миналото лято си направих 2 месеца почивка на нашето черноморие и живот и здраве, това лято ще повторя. Една седмица ще отделя за Барселона или Лондон, останалото време съм си тук.
180
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ние бг. понеже станахме много големи баровци, пари бол, и само чакаме некой празник да ХАРЧИМЕ! а традицията е отредила на този празник да си седим вкъщи и да отдадем, колкото можем, почит на Господ, и на живите и мъртви роднини и близки! къде се юрнахте по море и чужбина, белким европейците само чакат три поредни дни почивка и ... айдеее! те затова и имат - шото работат, хората и стотинката цепат на две! и като дойде време за отпуска пътуват, ама не за бг., шот тука не се знае - работиме ли,
179
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя пък ще ми каже къде ще си харча заплатата от 500 лева
178
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както винаги ще съм в България и не заради друго, а защото тук ми харесва и има уникални места за почивка. Бил съм в Гърция, не е зле, но не е това, което търся.
177
2
 
4
 
! Отговори
бачо латиф преди 9 години
Може ли с жената да си вземем единична стая но без бебето?
176
31
 
8
 
! Отговори
Мими преди 9 години
Ееееей, нямате капка гордост! Гърците с изнудване на европейците гепиха парите, които можеха да дадат на нашите пенсионери и дечица! АЗ НЯМА ДА ХОДЯ В ГЪРЦИЯ! ГЪРЦИТЕ ОТ МЕНЕ НЯМА ДА ВИДЯТ НИТО ЛЕВ!!! Човек освен да си замива д-то, трябва да спазва и друг вид хигиена!!!