Трябва ли да ви е страх да летите със самолет?

2018 г. се оказа особено опасна! Така ли е наистина?
3 яну 2019 18:58, Нели Христова
10
Трябва ли да ви е страх да летите със самолет?
Снимка: Flickr

Страх ли ви е да пътувате със самолет? Ако ръцете ви се изпотяват всеки път, когато си помислите, че трябва да се качите на борда, то навярно статистиката от изминалата година не е допринесла за вашето успокоение.

534 души са загинали в самолетни катастрофи през 2018 г. Това е рязък скок спрямо 2017 г., когато жертвите са били едва 13. А ако искате да настръхнете повече, статистически това означава 41% ръст на фаталните полети.

Но, от 160 инцидента, 147 или 92% са завършили без смъртни случаи. Има ли място заглавия като: "Тъжна година за авиацията..." или "Самолетните катастрофи рязко скочиха", да засилват страха ви от летене?

Според Саймън Калдър, експерт по пътуванията на "Индипендънт", опасенията, че самолетът, на който точно вие ще се качите, ще падне, са абсолютно неуместни.

534 души не е малко число, но на фона на всички 4,34 милиарда, които са летели около земното кълбо през изминалата година, можем да кажем, че е приемливо.

Само за сравнение, близо 1,25 милиона души са умрели в автомобилни катастрофи по целия свят през 2018 г.

Тогава защо са тези плашещи данни?

"Истината е, че самолетните катастрофи от изминалата година са всъщност на авиационни компании, които едва ли някога бихте използвали", коментира Калдър. Той обяснява, че хората са готови да дадат много пари, за да избегнат пътуването с нискобюджетни фирми, които са определени като "опасни". 

Най-страшният инцидент от 2018 г. отне живота на 189 души. Самолетът на Lion Air падна в Индонезия, ала там въздушната сигурност е на такова ниво, че представлява сериозно притеснение за авиационната общност.

През последните десетилетия Куба е в същото лошо положение, което се дължи най-вече на ембаргото, наложено от САЩ. Но катастрофиралият самолет на нейната територия бе собственост на малка мексиканска фирма, която също не е популярна с предоставянето на безопасни услуги. Всъщност, тяхната машина е била почти 40 годишен "Боинг 737", който уби 112 души.

Макар да не е доказано, че възрастта на самолета е предпоставка за фатален край, всеки би трябвало да се замисли два пъти, преди да се качи на борда.

Старите машини и лошата поддръжка е често срещана и в Иран, където 66 души загинаха в планината "Загрос". 

В крайна сметка, общото между всичките миналогодишни катастрофи е, че са се случили с авиокомпании, които едва ли някога ще се наложи да използвате.

Така че следващия път, когато отлитате за някоя екзотична дестинация, карайте внимателно по пътя към летището, а после... просто се успокойте и полетете на крилете на мечтите си.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога не ме е било страх. Даже и като дете. На 25 даже ходих на интервю за стюардеса. Не ме взеха, това е друга тема, но важното е, че обожавам да летя! Няма нищо страшно!
7
9
 
5
 
! Отговори
Кики преди 1 година
Шанса да оцелееш в автомобил е по-голям, отколкото в самолет.Оцелели в катастрофи, колкото искаш,но оцелели от падане от високо-никой!
6
1
 
21
 
! Отговори
Старият машинист преди 1 година
ОБЩО ЗА 150 години железопътен транспорт по българските земи, при влакови катастрофи са загинали по-малко хора, отколкото по пътищата само за миналата година.
Трябва да се отбележи, че ЖП транспортът до 1990 г беше основния начин за придвижване на милиони българи. Автобусните линии возеха хората само до най-близката ЖП гара.
Леките коли бяха малко и влаковете често бяха по 15 вагона пълни с пътници.
ЖП и самолетния транспорт са най-сигурни, с най-малко жертви, отчита статистиката.
5
1
 
13
 
! Отговори
Питър преди 1 година
Иран също са подложени на санкции от САЩ, както и Куба. Сещайте се.

А иначе и някои от пътниците в тези самолети са били запознати с факта, че статистически летенето е най-безопасният вид транспорт. Ако се случва на теб, хич не е важно каква е статистиката. И, за разлика от автомобилните катастрофи, имаш достатъчно време да го разбереш.

Дано никому не се случва!
4
11
 
34
 
! Отговори
Млад преди 1 година
Нищо не е по-страшно от ГЕРБ!
Младите бягат от 10-годишната тирания на ГЕРБ, превърнала България в Терминал 2
3
2
 
26
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
То и с каруца си е страшно.
2
10
 
21
 
! Отговори
Мик преди 1 година
Трябва човече да ви е страх да пътувате с автобус или с кола. Със самолет е най-добре.
1
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На когото ми е писано да се обеси, не може да се удави.