Милиони имигранти подлежат на експулсиране от САЩ

Закрила има за влезли незаконно като деца и получили образование
22 фев 2017 10:13, Елка Василева
37
Милиони имигранти подлежат на експулсиране от САЩ
Снимка: архив, Reuters

Американското министерство на вътрешната сигурност огласи нови директиви за експулсиране на хора без документи, подчертавайки, че почти всички от 11-те милиона незаконно пребиваващи в САЩ подлежат на експулсиране, предаде Франс прес.

В две директиви министърът на вътрешната сигурност Джон Кели нареди на митническите и имиграционните служители да експулсират възможно най-бързо всички незаконно пребиваващи, на които попаднат при изпълнение на служебните си задължения.

Правителството дефинира седем нива на приоритет при експулсирането на нелегални имигранти начело с осъдените за нарушения или престъпления. Списъкът обаче включва също хора, които са само обвинени в нарушения и оставя на служителите да преценяват дали те представляват заплаха за обществения ред или националната сигурност.

За сметка на това остава в сила закрилата, гарантирана от директива на бившия президента Барак Обама от 2012 г. на хора, влезли незаконно в САЩ като деца и получили образование в страната - т.нар. "мечтатели", които сега са около 750 000, отбелязва ТАСС.

С много малко изключения министерството няма да освобождава от изискванията си нито една категория чужденци, подлежащи на експулсиране. Всички нарушители на имиграционните закони може да бъдат обект на съдебно преследване и дори експулсиране от САЩ, обясни ведомството.

Прилагайки указите, подписани на 25 януари от президента Доналд Тръмп, Джон Кели даде началото и на строителството на обещаната от Тръмп стена по границата с Мексико.

Очаква се назначаването на 5000 митнически агенти и 10 000 имиграционни служители да ускори обещаните мерки срещу незаконната имиграция.
 

/БТА/


37
Още от
Напиши коментар Коментари