Ами сега? Тръмп избран за президент с помощта на чуждестранна сила

Очевидно не бил годен за висшата длъжност, която заема
19 апр 2019 21:30, Елка Василева
109
Ами сега? Тръмп избран за президент с помощта на чуждестранна сила
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Специалният прокурор Робърт Мълър е разкрил обхвата на историческа руска кампания за саботиране на президентските избори в САЩ през 2016 г. и подробно е описал как американският президент Доналд Тръмп е положил неистови усилия да осуети федерално разследване, застрашаващо неговото управление, пише в. "Ню Йорк таймс".

Оповестената редактирана версия на доклада на Мълър показва, че неговият екип усилено се е опитвал да реши дали действията на Тръмп представляват престъпно възпрепятстване на правосъдието. В крайна сметка работещите по разследването прокурори са преценили да не повдигат обвинения срещу президента, изтъквайки множество правни и фактически ограничения, но очевидно са отказали да го оправдаят и са намекнали, че може би Конгресът трябва да уреди въпроса, отбелязва американското издание.

Дългоочакваният доклад разкрива, че Тръмп е бил избран за президент с помощта на чуждестранна сила и изброява множество срещи между негови съветници и руснаци, опитващи се да окажат влияние върху кампанията и президентския преходен екип.

Още по темата

Мълър е стигнал до извода, че няма достатъчно доказателства, за да се прецени, че Тръмп или негови сътрудници са участвали в престъпен заговор с руснаците, въпреки че неговият предизборен щаб е приветствал усилията на Кремъл за саботаж и е "очаквал, че би могъл да се облагодетелства в изборен план" от хакването и изтичането на имейли на демократите. След това, когато започнало федерално разследване по въпроса, президентът многократно се опитвал да му попречи, посочва "Ню Йорк таймс".

Мълър е описал 11 случая, в които Тръмп или неговият предизборен щаб са били въвлечени във възможно възпрепятстване на правосъдието, и е намекнал, че Конгресът може да преследва тези действия като престъпления, пише в. "Гардиън".

В доклада от почти 450 страници, части от който останаха скрити за обществеността, специалният прокурор подробно е описал руските усилия за оказване на влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 г. и отзивчивостта на кампанията на Тръмп към определени "руски предложения за съдействие", посочва британското издание.

Президентът се опита да представи заключенията в доклада като победа и оправдаване. Той отново определи разследването като "измислица" и каза, че "това не бива никога повече са се случва на президент". Тръмп написа в Тwitter - "ИГРАТА СВЪРШИ", и публикува обработена на фотошоп своя снимка на фон, напомнящ за филма "Игра на тронове".

Лидери на демократите обаче отхвърлиха твърдението на Тръмп, че е оправдан. Председателят на правосъдната комисия на Камарата на представителите Джеролд Надлър каза, че докладът на Мълър е "написан вероятно с намерение да предостави на Конгреса пътна карта" и че евентуални изслушвания за импийчмънт са "възможен вариант". Според Надлър "сега Конгресът има отговорността да потърси сметка за действията на президента", отбелязва "Гардиън".

Тръмп се опита пръв да представи своята версия на събитията. Типично в негов стил, тя се състоеше от една единствена дума, публикувана в Тwitter с главни букви: "ОПРАВДАН". Сега, когато стана обществено достояние редактираният вариант на доклада на Мълър, се оказа - което не е изненада за никого, че в него пише точно обратното, изтъква в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Специалният прокурор пише в доклада си, че "не стига до заключението, че президентът е извършил престъпление, но и не го оправдава".

В цялата суматоха около публикуването на доклада на Мълър обаче е лесно да се пропусне същината. Тръмп очевидно е негоден за висшата длъжност, която заема. Той умишлено пренебрегва всички норми на съвременната американска демокрация и няма почти никакво уважение към конституционното право. Но все пак засега не е признат за виновен в престъпление - още повече в "тежко престъпление или нарушение", което може да гарантира отстраняването му от поста, коментира британското издание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Няма такова нещо в този доклад, ако имаше да са изгърмели директно няколко човека от предизборния щаб на Тръмп."Ако слезеш от печката и отвориш Google, ще разбереш колко човека "са изгърмели от предизборния щаб на Тръмп"Ама трооленето е по важно.
50
1
 
7
 
! Отговори
Toto преди 4 години
Преводи от ,, правилните чужди издания обикновено с Гугъл това е журналистиката в България *** ти като журналист защо не изразиш мнение по дадена тема
49
3
 
8
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Отново само глупости сте писали.Няма такова нещо в този доклад, ако имаше да са изгърмели директно няколко човека от предизборния щаб на Тръмп. Понеже правните пречки за повдигане на обвинение към него наистина ги има, но така излиза, че той еднолично се е сговарял с руснаците зад гърба дори и на неговите хора. Да не говорим, че администрацията на Тръмп е в пъти по агресивна спрямо Русия от колкото дори и по времето на Буш. Има една държава която му помогна да го изберат, но не е Русия.
48
5
 
5
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Всички корумпирани от Сорос институции се юрнаха да свалят Тръмп,кой както може!Въобще не им пукаше,че провалят САЩ с действията си!Което не е учудващо-патронът им Сорос вече се виждаше като едноличен Господар на света,когато всичките му мечти се сринаха.Естествено,това не се дължи на американския народ,а на действията на другите евреи,крайно недоволни от самосиндикалните действия на Сорос.Синедрионът си каза тежката дума и Сорос бе низвергнат!
47
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пер кото е негоден дори за управител на супермаркет.
46
0
 
5
 
! Отговори
Toto преди 4 години
*** голям бълвоч си написала е..ти журналистката ,смени си професията
45
3
 
9
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Потресаващо е как разочарованите от провала си демократи жертват авторитета на страната си за да се реваншират!Тръмп може да е пълен *** в някои отношения,но идеята за връщането на загубеното величие на Америка е смислено нещо!И има сериозна подкрепа,поне сред белите,които са създали тая държава.Обаче това е в силно противоречие с идеите на Демократите(храненици на Сорос) за мулти-културалното общество,което по същество представлява пълна ци.ания!И се почна яростна атака от всички корумпиран
44
3
 
4
 
! Отговори
haha преди 4 години
do 50Остави хипитата на мира. Те беха през миналия век, бореха се за личната си свобода. Пиши истината - глобалистите, финансовия капитал, американските демократи и американските медии са причината за тоя "скандал". А Тръмп са го избрали извънземните които искат да ви наложат извънземни ценности...хаххаххахаахаххахха
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свободни хипи-либерастки съчинения, някой бил казал, друг си бил помислил, тотални простотии. Доклада Мълър категорично отрича за каквато и да намеса на Русия! А Тръмп е не просто годен за президент, той е пример за деградирала Европа, как се възражда една велика сила - растяща икономика, рекорно ниска безработица, размна и безкопромисна външна и вътрешна политика. Не случайно рейтинга на Тръмп расте въпреки левите хипи плюнки на едни медии и *** холивудски ***.
42
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И преди имаше прости провинциалисти които гласуваха за тъпани като Тръмп и ТикватаНО бяха малцинство.Е, сега са мнозинство и това е само началото!!!До 20-30 години ще станат толкова много че нещата ще излязат от контрол.Тогава човечеството ще види магаре боб яде ли.Само гледайте.Децата ви ще проклинат деня в който сте ги раждали.Жална ви майка.
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си християнин не е срамно,да си бял не е расизъм
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45Селски, ти определено си се Здобил с празна тиква.Такива *** като теб ще затрият не само България ами и човечеството.Това го гарантирам на 100%.А да обяснявам защо на индивиди с един пръст чело разбираемо, няма смисъл.
39
1
 
11
 
! Отговори
11 преди 4 години
Отварям да видя квай тъз чуждестранна сила, па то било руска намеса. Абе що ги пеете тия глупости, наакаха са вече с тия глупости!
38
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не беше избран Тръм ,САЩ издишаше,предателството и политиката на глобалистите нанесе огромни щети на САЩ и ЕС.Дано и във ЕС се здобием със такъв лидер.Тръм зададе новите стандарти за държавник,Русия не е зло,САЩ не е зло,зло е да вараш радикализирани мюсюлмани в Европа,зо е да кажеш,търпете да ви избиват,зло е да крадеш от труда на другите и да храниш ислямизирани камикадзета
37
2
 
7
 
! Отговори
пф-р Вучката преди 4 години
Глеееедам и не вярвам на ушиите си!"Ню Йорк таймс""коментира британското издание"Идиoтска работа ...
36
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп явно с чужда сила е натрапен на американците за да съсипе държавата ама неговият български аналог Боко-тиквата никаква чужда сила не го натресе на България ами силата наречена Бг провинциален тъпан.И те така.
35
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайли лйкли е русский шпионов, на електрическия стол предателя на сороските интереси.
34
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уволнете го бе кравари!
33
5
 
13
 
! Отговори
Аспарух преди 4 години
Естествено радетелите на Новият Световен ред,не им харесва,че Тръм спечели и им развали плановете.Използват и ще използват всякави средсва да си върнат власта.Тръмп обаче има и силна подкрепа(гласува 700мрд бюджет за армията) така,че мача продължава.
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както викаше баба ми - тия станаха за резил.