Наистина ли имигрантите "крадат" работните места на американците?

Тръмп удължи забраната за издаване на визи до края на 2020 година
23 юни 2020 21:35, Нели Христова
87
Наистина ли имигрантите "крадат" работните места на американците?
Снимка: БГНЕС

В понеделник Доналд Тръмп удължи замразяването на издаване на визи до края на 2020 година. Така той цели да запази 525 хил. работни места за американците, а не за имигрантите, които изгубиха работата си по време на кризата, причинена от коронавируса.

"Американците се състезават с чуждестранни работници за позиции в почти всички сектори на нашата икономика, включително и срещу милиони чужденци, които идват тук, за да вършат само временна работа. В нормални условия добрите програми за сезонни работници  биха допринесли за развитието на икономика. Но в тези необичайни времена, причинени от пандемията от COVID-19, издаването на подобни визи застрашават американските работници", гласи един от мотивите в прокламацията на Тръмп.

Това решение далеч не е изненадващо - президентът на САЩ още от началото на мандата си се опитва да ограничи имиграцията под предтекст, че чужденците взимат работата на американците.

Но искат ли наистина американците да работят това, което са склонни да вършат мигрантите?

Според Business Insider, мигрантите често заемат позиции, които имат за цел да помогнат на американските работници да си вършат по-лесно работата. Също така чужденците са склонни да работят повече часове и в по-опасни условия. Така например детегледачките или други организации за детска грижа позволяват на младите майки да се върнат на работа. Освен това имигрантите се грижат и за по-възрастното население на САЩ.

Данните на Бюрото по труда в САЩ сочат, че имигрантите представляват 17% от работната сила в страната, но те вършат най-вече работата, която американците не искат или се заемат с онези дейности, които ще дадат възможност на повече американци да работят.

"Повечето икономисти са съгласни, че въпреки че представляват голяма част от работната сила, имигрантите не взимат нито работните места на американците, нито заплатите им", заяви Пери, професор от UC Дейвис, пред PBS.

А според изследователския център Pew, имигрантите помагат в борбата с намаляващата работна сила. Без имиграция, след като поколението на бейби буумърите вече се пенсионира и нивото на раждаемостта в САЩ намалява, Pew изчисли, че работната сила ще се свие от 173,2 милиона през 2015 г. до 165,6 милиона през 2035 година.

Без силна работна ръка, програми, като тази за Социалното осигуряване, която се финансира от работещите хора, ще трябва да намалят бюджета си, а икономическият растеж или ще се свие, или ще бъде в застой. Освен това имигрантите имат навика да започват и нови бизнеси. Така те отварят и нови работни места. Те също така харчат парите, които печелят в американски магазини и други бизнеси, за да подпомогнат засилването на икономиката, гласи проучване на Международния съюз на служителите.

Имигрантите не просто създават нови бизнеси. Те са по-добри в това от американците. Според Harvard Business Review имигрантите в САЩ са склонни да допринесат около два пъти повече за предприемачеството, отколкото местните граждани. Също така техните бизнеси са по-успешни. Проучването на Harvard Business School установява, че предприятията, създадени от имигранти, се представят по-добре по отношение на ръста на заетостта за три и шест години, отколкото предприятията, създадени от местни граждани.

Проучване за 2017 г. от Центъра за американско предприемачество установи, че повече от 40% от компаниите във Fortune 500 са основани от имигранти от първо или второ поколение. Но дори и на ниво "малък бизнес" много общности зависят от бизнеси, създадени от мигранти.

Компаниите веднага се възпротивиха на Тръмп, тъй като това ще ги възпрепятства да наемат по-талантливи служители. Гиганти като Apple и Google разчитат на H-4 визи за да наемат международни професионалисти, които да развият иновационните си възможности.

"Успехът на Америка зависи от това, компаниите да имад достъп до най-големите таланти в целия свят. Точно сега имаме нужда от този талант, за да допринесем за икономическото възстановяване на САЩ", бяха категорични в своето изявление от Google.


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
2
 
! Отговори
V преди 1 година
А герб и ,,българските патриоти,, правят обратното. Да сме внасяли украинци .Само смяна на властта може да ни помогне.
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
40 милиона в САЩ са на социални помощи . В някой семейства никой не е работил от няколко поколения. Нашите роми са направо душички в сравнение с тая *** от мързеливи толупи в САЩ
67
3
 
20
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Когато една 300млн. държава(претендираща да е N1) не може да си произведе нужните кадри,били те повече или по-малко квалифицирани,както и да намери хора за неквалифицираната работа,а в същото време между 40 и 60 млн. са на помощи,това е материал за дълбок размисъл...
66
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хей "истината"........помниш влизането до сливиците.........даваше се?
65
3
 
13
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Байдънясалите след като обраха магазините,събориха паметниците и изгониха полицията от някои райони я втасаха.Добавяме свободната продажба на оръжие и наркотици и ето ви един ден ЮАР!
64
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както повечето западняци, янките са мързеливо племе, на което трябва да му се дават луди пари за да си мръдне задника. Доналд Дък набързо ще подвие опашка отново и ще вдигне забраната когато цените им станат двойни и тройни в магазините а дебелогъзите янки не могат без папане :)))
63
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ненужни статии. Освен това ако не си американец, какво те засяга? Повечето коментари са от живеещи в България. Просперираща страна. Добри заплати, спазват се правилата, няма корупция и т.н.
62
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръмп е прав.Америка и Европа на белите азиатците в Азия афротата в Африка латиносите в Мексико.И докато не се стреля на месо от упор в тълпата няма да се оправят нещата.Въпроса е правилните хора да имат оръжие а неправилните да бъдат разоръжени.Тепане е начина.Земята е пренаселена всеки живот има парично изражение а тяхната загуба няма да е голяма.Освен това ще се намалят по този начин въглеродните емисии.А белите леви са тотален безполезен траш който трябва да бъде прочистен.
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За америнците подобно нещо е добре дошло, за фирмите глобалисти определено този модел няма да им се нрави. Но модела е временен, а това означава че след няколко месеца ще имат реални резултати за ползите и негативните, едва ли някой си мисли, че това е постоянна мярка, за постоянно няма да е ефективна защото емигранти са им топ обучените кадри, от които зависи развитието на следващати технологии.
60
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На клоуна му остават малко повече от 5 месеца.
59
6
 
7
 
! Отговори
До 64 преди 1 година
Американците не искат да работят гадна работа затова фирмоте вкарват латиноси, а квалифицирана работа не могат да работят понеже образованието е скъпо и ме учат, за това фирмите вкарват китайци и индици.Много е просто, аз наемам хора за една фирма ако дойде американец дето става веднага оферта, ама няма не идва.... заплатите с същите в тязи сфера за амвриканци и за визаджии. Просто НЯМА американци които да могат да работят опрвделвни неща това е. Никой не им взима местата
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГРОБ е организирана престъпна група за ограбване на народа!Сбирщина от алчни ченгета и мутри!
57
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея в САЩ от '98. Бях на 10 когато кацнахме... Който не разбира този човек какво иска да постигне, той не е нормален. Ако в България ви взимаха работните места, нямаше ли да ств възмутени? *** пишат че Американците не искали да работят... До преди Тръмп икономиката беше посредствена. Хората започнаха да работят и нещата потръгнаха.... Въпросът не е на каква длъжност а на колко възнаграждение за дадена длъжност... има ли работа... имаш опции... имаш ли опции.. работодалите дават повече...
56
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаме си ГЕРБ да управлява,тези срещу ГЕРБ са престъпници,олигарси,искащи да не ги осъдят и чужденци-тролове мразещи България,но пишещи в български сайтове!
55
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой му дреме за краварите.да се оправят.едни самолети ни дължат близките 20г.Наща хунта да си гледаме. И шкафчето с джобните за метреси
54
3
 
5
 
! Отговори
Handel преди 1 година
До Анонимен 56:И много от тях, особено тия които живеят гратис и всичко им е безплатно, се заниамват с престъпност - бандитизъм, наркотици, уживания и изнасилвания. Преди изветно време писах статия за друф сайт и погледнах списъка на Топ 50 най-търсени престъпници в Ню Йорк - о тях само 30ма бяха бели и нямаше нито един азиатец; и нeгpите бяха по-малко от латиносите.
53
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаме си ГЕРБ да управлява,тези срещу ГЕРБ са престъпници,олигарси,искащи да не ги осъдят и чужденци-тролове мразещи България,но пишещи в български сайтове!
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кратко и ясно: ДА, крадат работни места, подбиват работните заплати, отежняват социалната система, изнасят пари от държавата и ги изпращат в чужбина. Общо взето все едни "благини". Поръчковата статия не променя нещата, нито ще подлъже някого с измислиците си.
51
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англичаните не могат да си преберат реколтата ако не са българи и румънци, англичанин на полето да, видиш абсурд=============Но, пък обичат да се чукат по роднински, ...изммет!
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англичаните не могат да си преберат реколтата ако не са българи и румънци, англичанин на полето да, видиш абсурд