Microsoft планира масивна експанзия в Китай, добавя 4 нови центъра

Облачният пазар там се очаква да нарасне до 46 млрд. долара през 2023 г.
18 юни 2021 19:11, Анисия Иванова
8
Microsoft планира масивна експанзия в Китай, добавя 4 нови центъра
Снимка: БГНЕС

Microsoft Corp. планира да добави четири нови центъра за данни в Китай до началото на 2022 г., за да разшири капацитета си за обслужване в цяла Азия, предаде Bloomberg, позовавайки се на източници, които са пожелали анонимност.

Разширяването на Microsoft в Китай е сред най-бързите за компанията на континента - през март тя обяви плановете си да разшири мрежата от центрове за данни с по-голямо присъствие в северния регион около Пекин. Технологичният гигант вече има шест центъра за данни в страната, управлявани от местния партньор 21Vianet, и сега се стреми да се възползва от глобалния скок в търсенето на интернет услуги по време на пандемията.

Говорител на Microsoft е отказал коментар.

Бързият растеж се движи от китайския бизнес, който бавно се дигитализира през миналите години и сега мигрира към облака. Новите разпоредби в страната, включително широк набор от укази за сигурност на данните, които влизат в сила през септември, също подтикват местните и чуждестранните предприятия да преминат към местно управление на данни и увеличаване на разходите за ИТ. Облачният пазар в Китай се очаква да нарасне до 46 млрд. долара през 2023 г., според правителствен доклад, цитиран от Microsoft.

Подобно на Apple Inc., Microsoft разширява мощностите за данни в Китай заедно с местен партньор, очаквайки бум в съхранението на данни и нуждите за тяхното управление. Американската компания ще трябва да се съревновава с Alibaba Group Holding Ltd. и Huawei Technologies Co., двамата местни лидери в предоставянето на облачна инфраструктура.

Microsoft може да разчита на зрелостта и широката употреба на своите облачни услуги. Платформата Azure позволява на клиентите да хостват данни и да стартират приложения в облака, докато Office 365 предлага интернет базирани версии на познатите програми за обработка на текстове и електронни таблици. Компанията заяви, че планираното разширяване в Северен Китай през 2022 г. ще „удвои“ интелигентния облачен капацитет в страната през следващите години.

Търговските облачни продажби на фирмата през тримесечието, приключило на 31 март, нараснаха с 33% до 17.7 млрд. долара. През същия период компанията отчете капиталови разходи за 6 млрд. долара и прогнозира, че ще достигне още по-голяма сума през текущото тримесечие. Компнията не публикува данни за облачните приходи по географски региони.

Още за икономика четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: КитайMicrosoftBloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Бил ли е Гейц или не преди 2 години
Бизнесът ще върви докато Китай не копира облака. А когато започне и да го изнася тогава съвсем ще го съсипе.
6
5
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Какво ти е виновен Китай като " някои" пуснаха вируса там и на още няколко места по света. Ъози вирус е създаден още преди няколко ходини от Бил Гейтс и той даже го е патентовал . Фо момента от началото на искуствено създадената от него и групата му пандемия той е на печалба с над 30 милиарда.
5
0
 
1
 
! Отговори
Няма лошо преди 2 години
Ама после да не се чудите що американците купуват китайско компютърно оборудване като немски коли и да им се сърдите. Има една БГ приказка: *** глава затрива!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
aaaaa
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проклет да е този китай никой на никого няма право да задължава за тия ваши убийствени ваксини нямате право да задължавате хората за тия ваши убийствени ваксини дано да горите в ада
2
6
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Ами бягай в Китай, щом тук те подтиска брюкселската диктатура, никой не те спира. Там ще се радваш на китайска свобода с китайската комунистическа партия.
1
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Всички големи гледат да бъдат в азия, защото там има развитие, докато азия бяга от ес, защото тука има подтискаща развитието и свободата брюкселска диктатура.