САЩ готви проект с безпрецедентни санкции срещу Русия и Путин

Те ще бъдат приети ако ситуацията с Украйна се влоши
20 яну 2022 20:18, Нели Христова
437
САЩ готви проект с безпрецедентни санкции срещу Русия и Путин
Снимка: БГНЕС

Републиканецът Джим Банкс представи нов проект за ограничителни мерки срещу Русия, съобщи уебсайтът на Конгреса на САЩ.

Документът е представен за разглеждане е подкрепен от още 38 конгресмени.

Според вестник "Вашингтон пост" той е наречен "Акт за привличане на Путин под отговорност" и включва следните точки:

- Обявяване на "подкрепяните от Русия" сили в Донбас за терористи и признаване на Русия за спонсор на тероризма;

- Забрана за операции с руски държавен дълг;

- Мерки срещу "Северен поток-2", включително свързаните с него организации и техните акционери;

- Замразяване на финансирането на диалога за киберсигурност, докато не приключат атаките срещу американски агенции;

- Прекратяване на финансирането на диалога за стратегическа стабилност, докато Крим не стане руски;

- Санкции срещу президента на Русия Владимир Путин, всички членове на правителството, както и срещу руски официални лица и сили за сигурност, включително прессекретаря на руския лидер Дмитрий Песков, кмета на Москва Сергей Собянин, първия заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко, ръководителя на ЦИК Ела Памфилова, началника на президентския щаб Антон Вайно, директора на ФСБ Александър Бортников, ръководителя на „Росгвардия“ Виктор Золотов и главния прокурор Юрий Чайка;

- Санкции срещу руски бизнесмени: Роман Абрамович, Алишер Усманов, Олег Дерипаска, Игор Сечин, Алексей Милер, Андрей Костин, Генадий Тимченко, Дмитрий Риболовлев, Михаил Фридман, Петър Авен, Михаил Гуцериев и Александър Винокуров;

- Санкции срещу журналисти: главния редактор на „Russia Today“ и RT Маргарита Симонян, телевизионния и радиоводещ Владимир Соловьов и главния изпълнителен директор на „Channel One“ Константин Ернст.

Ден по-рано президентът на САЩ Джо Байдън заяви по време на пресконференция, посветена на едногодишния му мандат, че Вашингтон е готов да приеме нов пакет от ограничения срещу Москва, ако ситуацията в Украйна се влоши. Сред възможните мерки той посочи забрана за руските банки да извършват трансакции в долари и изключването им от SWIFT.

"Не по-късно от 30 дни след датата на внасяне на този законопроект държавният секретар ще обяви Руската федерация за държава, чието правителство многократно е оказвало подкрепа на международния тероризъм (по-известна като "държава-спонсор на тероризма")", гласи текстът на проекта.

В документа също така се посочва, че след въвеждането на закона президентът на САЩ трябва да представи на комисиите на Конгреса доклад за състоянието и източниците на доходи на Владимир Путин и членовете на неговото семейство.

Не по-късно от 10 дни след датата на приемане на този закон президентът ще наложи санкции на всяка организация, отговорна за планирането, строителството, поддръжката, финансирането или експлоатацията на "Северен поток-2" или неин сътрудник, както и срещу всеки друг служител на компанията или основен акционер с контролен дял в организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
2
 
2
 
! Отговори
Тодор преди 2 години
С такива планове далече няма да стигнат. То и варшавският договор беше много велик, ама де го сега. Така ще стане ис Нато.
300
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 349 Бе то не само в Русия има мечки. А ако се срещнеш със гризли лице в лице, ще си спомниш с умиление за приказката от детството "Маша и медведь"!
299
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му спрат потоците на Путин и да фалира, а ние ще си купуваме течна- то и ние тогава ще фалираме, но ще го зачукаме на руснаците.
298
1
 
0
 
! Отговори
Докато какво? преди 2 години
Санкции срещу путлерова Рассия докато..."Крим не станел Руски"?Че той де факто не е ли като "владичество"(нали това било думата евфемизма на "робство") руски,както се изрази половинчато Пр-та Радев?Дума смисъла обръща с главата надолу,редскторите в първи клас
297
0
 
7
 
! Отговори
Кауня от Аскию преди 2 години
Интересно! Докато Крим не стане руски??? Ами той и сега е руски. А знае ли въпросния конгресмен че тогаз Боинг ще спре производство, бензина ще стане по 10 долара за галон а ЕС ще замръзне?Ники адски санкции няма да има. Всичко е ***. Ку..ите на олигарсите охолстват в Майами .Ако го сторят си режат клона на който стоят. Пазара се обърна не парите а стоката са важни. А в Русия е стоката,ресурсите .
296
2
 
5
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Както казват руснаците - плашат таралежа с гол ***.
295
6
 
7
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ преди 2 години
Наближиш ли, а недай си Боже да влезеш в бърлогата на мечката ще бъдеш разкъсан и оглозган!!!! Та по полека с Русия .... Русия и народа и не иска и никога не започва война, въпреки, че е заобиколена от всички страни от НАТО и пудели, но Русия винаги ги довършва войните и си пие кафето я в Париж, я в Берлин.... питам се следващото дали няма да е във Вашингтон!!!
294
1
 
5
 
! Отговори
ами преди 2 години
Те такъв проект готвеха и за Крим, но накрая гризнаха дръвцето!
293
0
 
10
 
! Отговори
agent преди 2 години
Дреме му на шмайзер на тавариша. Тъкмо по добре ще активират личното си производство. Те си имат всичко, имат и Китай за партьор.
292
0
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 388 преди 2 години
Руснаците с глад неможеш да ги уплашиш..... Най-много да ги озлобиш.
291
0
 
11
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Защо Европа няма мнение и не участва в преговорите с Русия. САЩ си разиграват коня занаша сметка. Достатъчно е Путин да врътне кранчето и Европа ще клекне за няколко дена.Това ли е целта на САЩ ?
290
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците ще огладнеят яко ако нападнат Украина.Ама яко!
289
2
 
18
 
! Отговори
Какво следва преди 2 години
Русия ще скъса дипломатическите отношения със САЩ. Каквото търсят, това и ще получат.
288
5
 
24
 
! Отговори
стига бе преди 2 години
Краварската наглост няма граници! САЩ финансират истински терористи навсякъде по света, вкл. и преврати. А Русия ще бъде санкционирана, защото хайли лайкли помага на руснаци убивани от фашистки режим в съседна страна.
287
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гаврата с руската кочииина е колосалнаа :))))))))))
286
5
 
23
 
! Отговори
Хаа преди 2 години
Смешници. Иран като е все под санкции да не би да закъса. Тези санкции не са срещу Русия. Те са срещу Европа. Те са срещу нас. Американците търсят пълно подчинение на непослушните европейци, които не купуват усърдно американски ваксини и газ.
285
5
 
23
 
! Отговори
2 преди 2 години
При тези фашистки мерки няма как Русия да не влезе в Украйна и балтийските републики!Те не й дават никакъв друг избор!
284
24
 
6
 
! Отговори
Защо така преди 2 години
Като е "огромная и могучая" защо Русия не наказва, ами все тя е наказана в ъгъла, като калпазан в училище?
283
6
 
23
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Не казвам кой крив и кой прав, но санкции срещу Русия не дават резултат, може само Русия да стане по-силна , защоот ще разчита повече на себе си !
282
2
 
26
 
! Отговори
jimmy преди 2 години
тия междунаодни теористи търсят повод за война и накрая ще си го получат