Застрашена е най-голямата гора от гигантски секвои

Пожар принуди близо 1600 души да се евакуират от района
11 юли 2022 10:53, Йоана Цонева
10
Застрашена е най-голямата гора от гигантски секвои
Снимка: БГНЕС

Разрастващият се горски пожар в Калифорния застрашава най-голямата гора от гигантски секвои в националния парк Йосемити, съобщава Би Би Си. През последните 24 часа пожарът е удвоил размерите си. Смята се, че са изгорели 1591 акра.

Пожарникарите работят в труден терен, за да защитят някои от най-големите и най-стари дървета в света.

Жителите и къмпингуващите в близост до пожара са евакуирани, а гъстият дим е влошил качеството на въздуха в региона и е затъмнил живописните гледки на парка.

Пожарът започна на 7 юли. Той застрашава най-малко 500 гигантски секвои в горичката Марипоса, включително прочутия гигант Гризли, за който се смята, че е на около 3000 години.

Пожарът принуди близо 1600 души да се евакуират от района. Причината за избухването му се разследва.

Топлите и сухи метеорологични условия затрудняват контрола на пламъците.

Гигантските секвои са едни от най-големите дървета на планетата. Най-голямото от тях е високо 83 метра, а диаметърът му в основата е над 11 метра.

Още по темата
Изключителната им дълговечност - те могат да живеят до около 3000 години - ги прави и едни от най-старите живи същества на Земята.

Гората Марипоса заема историческо място в американската история като първата живописна природна зона, защитена от федералното правителство за "обществено ползване, курорт и отдих". Законът е подписан от президента Линкълн през 1864 г.

Миналата година хиляди гигантски секвои са унищожени от горски пожари в Калифорния.

Според официални данни досега в САЩ са пламнали над 35 000 горски пожара, което е доста над средното ниво за тази година.

По-високите температури и по-екстремните засушавания, причинени от изменението на климата, правят горските пожари по-чести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
451 ФАРЕНХАЙТА преди 1 година
КУПЕТЕ СИ ЛУПА, СКЪСАЙТЕ ПАРЧЕ ХАРТИЯ И В НАЙ-ГОРЕЩИЯТ ДЕН ПО ПЛАДНЕ КОНЦЕНТИРАЙТЕ СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ ВЪРХУ ХАРТИЯТА. ЕКСПЕРИМЕНТИРАЙТЕ, ДОКАТО Я ЗАПАЛИТЕ. АКО, НЕ УСПЕЕТЕ НЕ СЕ ОТЧАЙВАЙТЕ - ИЗПОЛЗВАЙТЕ КИБРИТ ИЛИ ЗАПАЛКА (ОТКРИТ ОГЪН), С ЛУПА СИ ПАЛЯ ЦИГАРАТА!... ИЛИ СЛОЖЕТЕ ХАРТИЯ В НАГРЯТАТА ДО 240 ЦЕЛЗИЯ ФУРНА НА ПЕЧКАТА И НАБЛЮДАВАЙТЕ ЕФЕКТА, СЛЕД ТОВА ГО РЕАЛИЗИРАЙТЕ В ПРИРОДНИ УСЛОВИЯ!...
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3, онова което си написал е точно така. Но на психясалата либерастия й е нужно ново гориво за старата мантра за глобалното затопляне, сега галено наречена климатични промени.5, не е точно така. В Калифорния има огромни незаселени площи (реално населените части са много малко), на никой не му е притрябвало да изгаря гора та да прави място за нови къщи.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Требва им повече площ за къщи и лъжат с глобално затопляне.Ей огън не се запалва от жега
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Секвоите не изгарят при пожари, всъщност те така се обновяват (изгаря само външната им част). А и последствията от пожарите водят до по-доброто им хранене и повече слънчева светлина в последствие.Останалата част от гората си заминава.Това го пише навсякъде из самия парк, откъде е преписано това, че да се пропусне точно този важен детайл?
2
4
 
13
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
С 2.2млрд дето им подарихме ще засадят нови.Я пишете за нашите гори,дето братята ги изсякоха и никой дума не обелва.Я идете в Стара Планина или в Странджа,дори и в Родопите.Изсече ли се гората реките пресъхват,дъжда отмива хумуса,почвата ерозира и после и да засадиш дърво то изсъхва.А Фандъкова вдига данъците и въвежда ЕКО категории за МПС,щото сме много еко нали.Тепърва ше има наводнения и свлачища.Без гора няма бъдеще.Защо никой не спира сечта?!?!
1
2
 
10
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Да поканят големия учен пожарникар д-р. Борисов да помогне за гасенето на пожара.