САЩ не могат да открият лек срещу eпидемията от масовите стрелби и убийства

Отнема се животът на хиляди невинни и всички се чувстват несигурни
18 апр 2023 18:40, Елка Василева
129
САЩ не могат да открият лек срещу eпидемията от масовите стрелби и убийства
Снимка: архив, БГНЕС

Преди визитата на Джо Байдън миналата седмица в Северна Ирландия “Политико“ отбеляза, че когато президентът на САЩ заминава за първото си задгранично пътуване от февруари насам, “предизвикателствата у дома се умножават: задълбочаване на разделенията относно нарастването на насилието с оръжие, съдебно решение, насочено към допълнително ограничаване на достъпа до аборти, и въпроси за собственото му политическо бъдеще“.

Още по темата
Въпросът с наличието на огромен брой оръжия сред населението на САЩ отдавна се поставя публично, но засега Националната асоциация на собствениците на огнестрелни оръжия (National rifle association/NRA) успешно отстоява позициите си. И това не е случайно. Както посочи Ройтерс в неделя, кандидатите за Белия дом, сред които и Доналд Тръмп, се насочват към  Индианаполис за годишната конференция на NRA, което “подчертава продължаващата политическа сила на оръжейното лоби, дори когато САЩ се разтърсват от последната серия масови стрелби“. Агенцията припомня, че по данни на OpenSecrets, непартийна изследователска организация, която проследява доларите за застъпничество в САЩ, NRA е похарчила около 54,4 млн. долара по време на изборите през 2016 г., включително 31,2 млн. долара за кампанията на Тръмп.

За да няма съмнения в намеренията му (ако спечели изборите догодина), на уебсайта на кампанията на Тръмп се казва, че той "винаги ще защитава вашето право по Втората поправка да държите и носите оръжие", но не представя подробни политически предложения.

Само през последните три седмици при две масови стрелби бяха убити 11 души - първо в училище в Нешвил, а след това в банка в Луисвил, Кентъки. И в двата случая стрелците са използвали законно закупени оръжия.

Във връзка с последната стрелба с голям брой жертви в САЩ, която се случи в началото на април в Луисвил, когато най-малко четирима души бяха убити в банка в центъра на града, Асошиейтед прес отбелязва, че това е петнадесетото масово убийство от началото на годината в САЩ. Този брой на масови убийства в САЩ е най-високия през първите 100 дни на календарната година от 2009 г. насам, когато до 10 април бяха станали 16 инцидента, посочва Асошиейтед прес.

Ари Круглански от Университета на Мериленд търси в "Конверсейшън“ отговори на въпросите за мотивите на извършителите на масови стрелби.  Той отбелязва, че е силно обезпокоителен аспект на живота в съвременна Америка все по-широкото разпространение на масовите стрелби, които година след година отнемат живота на хиляди невинни хора и карат всички да се чувстват несигурни.

2023 г. е още млада година, а в САЩ вече са регистрирани най-малко 146 случая на масова стрелба, включително убийството на петима души в банка в Луисвил, което стрелецът предаваше на живо. През 2022 г. е имало 647 масови стрелби, а през 2021 г. - 693, което е довело съответно до 859 и 920 смъртни случая, без да се вижда прекъсване в тази ужасяваща епидемия. От 2015 г. насам над 19 000 души са били простреляни и ранени или убити при масови стрелби, пише „Конверсейшън“, мрежа от медии с нестопанска цел, публикуващи новини и доклади от изследвания онлайн, с придружаващи експертни мнения и анализи.

След повечето стрелби медиите и обществеността рефлекторно се питат: Какъв е бил мотивът на убиеца?

Страглански,  който е психолог, изучаващ насилието и екстремизма, стига до извода, че макар да звучи изненадващо, общият мотив, който движи масовите стрелби, е основна човешка потребност. Това е стремежът на всеки към значимост и усещане, че животът му е важен.

Тази потребност се активира, когато някой почувства, че губи значимост, че е омаловажен, унижен или изключен, но също и когато има възможност да увеличи чувството си за значимост, да бъде обект на възхищение, герой или мъченик в очите на другите.

Извършен през 2020 г. преглед на случаите на масова стрелба в периода 2010-2019 г. установява, че 78 % от масовите стрелци през този период са били мотивирани от стремеж към слава или внимание - т.е. от стремеж към значимост, посочва “Конверсейшън“.

Изследвания показват, че около 25-31 % от масовите стрелци проявяват признаци на психично заболяване, което вероятно предизвиква у тях дълбоко чувство на безсилие и незначителност. Но и останалите 70-75 %, които са без известни патологии, вероятно са страдали от проблеми със значимостта си, за което свидетелстват техните обширни изявления за унижение, отхвърляне и изключване, които смятат, че те или тяхната група са претърпели в резултат действията на някакви реални или въображаеми виновници. Тези чувства могат да доведат до фокусиране върху значимостта, което в крайна сметка може да ускори извършването на масовата стрелба, заключава Страглански.

Психологът посочва като мотив за извършването на масова стрелба постигането на пряк път към "звездната слава".

Всъщност повечето силно мотивирани хора задоволяват егото си по съвсем различен начин - те насочват стремежите си към различни обществено одобрени области: бизнес, спорт, изкуство, наука или политика. Но шокираното обществено внимание, което стрелбата привлича, осигурява незабавна "значимост". Изкачването по стръмния склон на почтената кариера е изпълнено с препятствия и несигурност. Успехът е трудно постижим, отнема години и е предоставен на тези, които имат необичайни способности, хъс, привилегии или някаква комбинация от тях.

Пътят към „славата“ чрез масова стрелба е директен, посочва „Конверсейшън“.

В днешна Америка има над 390 милиона оръжия и в много щати липсват проверки на миналото на купувачите. Хората имат свободата да купуват нападателни оръжия в местния магазин. Така планирането и осъществяването на масова стрелба е път към известността, достъпен за всеки, а разказът, който свързва насилието с оръжие със значимостта - т.е. идеята, че като станеш масов стрелец, ставаш известен - се разпространява все по-широко с всяка следваща стрелба, заключава психологът.

Той гледа критично на мащабното и широко отразяване на всяка масова стрелба с жертви,  чрез което медиите допринасят за “героизирането“ на извършителите.

И въпреки множеството декларации на политици след всеки пореден инцидент, в които те осъждат, критикуват, изразяват съчувствие на близките на пострадалите, очевидно е, че САЩ не могат да намерят лек срещу епидемията от масови стрелби и убийства.
(Пламен Йотински, БТА)
 


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 4 месеца
Извеждане от властта на т.н. Демократи, които провеждат политики на насилие - джендъризъм , войни по света и културна политика на насилие по телевизиите и кината!Хората в САЩ са под постоянен стрес.
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не "не могат",а не искат!Четете "протоколи на ционските мъдреци" и ще разберете,"защо"!Още тогава е предначертано,че гоите(ние,всички неевреи,стоящи според тях под нивото на добитъка),ще бъдем докарани до такова състояние,че сами да поискаме да бъдем заробени!С тази цел се засилва социалния тероризъм и убийства за да се докара до такава степен,че ние,гоите(добитъка),сами да бъдем лишени от каквато и да е свобода,"за да има мир".Но за тази цел трябва гойското стадо да бъде разоръжено!!!
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има лек . Народен съд , национализация и комунизъм
115
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Не знам как го правеха управляващите, но през соца, даже вратите не си заключвахме и нямаше престъпност и агресия" -- Престъпност е имало, на същите нива даже, но просто беше забранено да се говори за нея.
114
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не знам как го правеха управляващите, но през соца, даже вратите не си заключвахме и нямаше престъпност и агресия, рядко беше някой да се сбие в дискотека и толкоз, но убийства почти не се случваха, от малки ни възпитаваха на труд, морал и респект към по-възрастните хора! Трябва да си оправят системата и обществото.
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом са хронични, извършвани дори и от стресирани деца, значи има нещо сбъркано в системата и обществото, какви са причините и да го оправят, да не се налага агресия и стрес чрез игрите, филмите, интернета, реалния живот, да се възпитават децата на морал и добродетели, да се обучават и професионално, да видят какви интереси и към какво имат интереси и да си влагат енергията в професионално образование, нещо трябва да направят! Наскоро гледах видео, че хората не могат да се разхождат навън в няко
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Русланд са взели кардинално решение от векове - който не слуша в Сибир.
111
1
 
7
 
! Отговори
Свободаааааа ... преди 4 месеца
ЯРЪК ПРИМЕР ЗА ДЕМОКРАЦИЯ... При диктатурата единствено Диктаторът има право да убива . При Демокрация - ВСЕКИ се чувства в правото си да убива всеки ..... Вдигали шум съседите ... Някой те погледнал накриво ... Показали ти среденн пръсст ...Ччерен си и ти е кофти... Нещо ти е криво ... Написали ти двойка в училище ... Демокрация е . Вземаш пушката и започваш. А полицията идва когато свършиш патроните за да те пита как си и защо стреляш. При Диктатура патрон не можеш да си купиш, камо ли пушка
110
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами те са доста ограничени ментално, масово се дрогират, потънали са в задължения и имат оръжие. По изпитна рецепта от това здраве му кажи.
109
0
 
7
 
! Отговори
соломон преди 4 месеца
Каквото искат това да правят това ,че се избиват това е в ДНА им е . Но да оставят света на мира защото са като чума веднага се всичко последно време извратиха света с техните паради и Трансгени ценности.
108
0
 
22
 
! Отговори
ИМА ЛЕК преди 5 месеца
Любов в семейството, добро възпитание, почитане на общо човешките ценности, занимания със спорт/наука/музика, добро образование, поставяне на парите на заден план и преоткриване на духовното, спиране на насилието по тв. и войните по света.
107
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
вие българите аменриканците ги имате за хора ли сащ това е джунгла от животни
106
5
 
16
 
! Отговори
Bai Asen преди 5 месеца
Няма как да открият, това е най-психясалата сбирщина от кол и въже, наркомани, *** и каквито други се сетиш!
105
1
 
12
 
! Отговори
българина преди 5 месеца
ами външно да депозира един Български доклад на козяк, тук няма такива неща
104
3
 
17
 
! Отговори
Em преди 5 месеца
В САЩ населението има 390 млн. оръжия. На година средно по 800 утрепани в масови стрелби. Еми то излиза по 2 на 1 милион. За няколоко човека няма оръжейните корпорации да си развалят далаверката.
103
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Яко! Направо умирам от кеф, когато чета новини за стрелби в сащ! Но повечето са от некадърници - само по 5-6 утрепани, а в моловете продават оръжия и патрони на поразия! Бива ли такова нещо???
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ви там ли живеете че с така говорите
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
само турски сериали.
100
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тия са приключили курса там в кравария, стария джо и тези които му дърпат конците са прокарали вече такава извратенящина там, че ви е бедна фантазията.
99
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
е това е демокрацията какво ревете толкова, евроатлантическите трансатлантически ценности дето ги защитавате всеки ден навсякъде по света...така че няма да се оплаквате, ще живеете в страх постоянно, някой наркоман да не ви пръсне мозъка на улицата.... това са атлантически ценности и трябва да ги спазваме...