САЩ изсипва милиарди в Украйна, но 90% остават в страната

Освен това войната в Украйна „рестартира“ НАТО
15 фев 2024 07:51, Александър Попов
232
САЩ изсипва милиарди в Украйна, но 90% остават в страната
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Близо 90% от всички средства, отделени за подкрепа, не отиват в Киев, а остават в страната, пишат в сп. Time Джефри Зоненфелд, президент на Yale Leadership Institute, и Стивън Тиан, научен директор на института. Отбелязва се, че предоставянето на военна помощ на Украйна е позволило на САЩ да създадат хиляди работни места в поне 38 щата. Това е така, защото водещите производители на оръжия са инвестирали милиарди долари в нови бизнеси.
„На практика всички боеприпаси, на които Украйна разчита най-много, са произведени изцяло в САЩ, от „Джавелинс“, произведени в Алабама, до управляеми системи за многократно изстрелване (GMLRS), произведени в Западна Вирджиния, Арканзас и Тексас. Да не говорим за по-малките продукти, като оборудване за нощно виждане, медицински консумативи и боеприпаси за малки оръжия, които се произвеждат в САЩ. Всяка допълнителна помощ за Украйна вероятно ще подпомогне допълнително икономиката на САЩ.

Освен това войната в Украйна „рестартира“ НАТО, което намали относителната икономическа тежест върху САЩ. Доналд Тръмп многократно е заявявал, че европейските страни дават недостатъчен принос в Алианса. „Преди инвазията на Путин в Украйна само две европейски страни харчеха над 2% от техния БВП за отбрана. Сега 11 членки на НАТО харчат повече от 2% от своя БВП за отбрана, а някои членове, като Полша, харчат дори повече от САЩ като процент от БВП. „Поне шест европейски държави са увеличили разходите си за отбрана с повече от 10% само миналата година, включително някои с 30%“, се казва в статията.

Също толкова важен фактор е фактът, че руската военна мощ беше намалена с 50% без нито една загуба от страна на американската армия. Отбелязва се, че само 5% от американския бюджет за отбрана и по-малко от 1% от общите държавни разходи на страната са били отделени за Украйна. Вашингтон харчи същата сума годишно, например, за софтуер за държавни агенции. Но Русия харчи 40% от държавния си бюджет за отбрана.

Освен това само за последните пет месеца Руската федерация е загубила най-малко една пета от флота си - според някои предвоенни оценки това е най-мощният флот в света. И това въпреки факта, че Украйна дори няма пълноценен флот.

„За да разберете защо САЩ са единствените, които имат полза от помощта на Украйна, дори не е нужно да мислите какво би означавало за Централна Европа – да не говорим за Тайван и световната икономическа криза – да капитулира пред амбициите на бруталния имперски режим на Путин амбиции. Подкрепата на Украйна не е просто проява на смелост или дори милост. Подкрепата на Украйна е в наш личен интерес и Америка ще спечели най-много от подкрепата на Украйна“, обобщават авторите на материала, цитиран в украинската агенция УНИАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: САЩвойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Агент "Ивайло" от Първо главно на ДС. И потомък на стар комунистически род. Айде, чао...по живо, по здраво....!
202
0
 
0
 
! Отговори
Ист .... преди 2 месеца
Докато гледаме към Украйна, какво ли се случва зад нас???? Забележете как Хусите и корабите изведнъж изчезнаха от всички ама всички медий???? Защо така???? Странно как ни манипулират нали!!!? Демокрация????
201
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
баба Ванга е казала - Авдеевка ке падне! И не ми разказвайте какво малко градче е. Поинтересувайте се за какви защитни инженерни съоръжения става въпрос. Едва ли има аналог по света.
200
3
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 2 месеца
Не милиарди а билиарди да изсипва,с Украйна скоро ще бъде свършено.Фашизма винаги е победен.И този нацистки режим в Украйна,ще си отиде,но жалко за обикновените украинци.
199
1
 
0
 
! Отговори
Коментатор преди 2 месеца
До АнонименТи направо да ставаш професор по МИО и да четеш лекции.
198
1
 
9
 
! Отговори
нолан преди 2 месеца
А 100% от труповете остават в Окрайна. Просто бизнес ;)
197
2
 
2
 
! Отговори
check_brains преди 2 месеца
MR. Z Айде сега замести "украйнците" с "руснаците", махни "сащ" и виж какво се променя в изречението?
196
5
 
3
 
! Отговори
K0rnELa преди 2 месеца
До Анонимен 195САЩ са лошите. А добрите Русначета, дето денацифицират, те всъщност са някаква странна алтруистична нация, които всъщност са се загрижили за американците и тяхното благоденствие. А всъщност защо Русия напада Украйна? Какъв е основният мотив? Да запази населението на Украйна от режима в Киев? Ако е така, то това население, което изтрепаха, броят ли го за спасено?
195
2
 
11
 
! Отговори
Mr. Z преди 2 месеца
Като са *** украйнците да си дават живота за сащ и за президента им марионетка ...
194
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най лицемерни са САЩ и винаги те имат пръст във войните за да печелят пари от смъртта на хората. Винаги войните са далеч от тях и те само насъскват. Ако бяха толкова демократични и миролюбиви щяха още на първата седмица да призовават за мир, а не за санкции и въоръжаване. Празните им приказки хващат дикиш само при глупците. Господ няма да им прости това.
193
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И българите им плащат на КраварскитеТерористи с помоща на ТагаРев психопата .
192
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
3-та щурмова бригада на украинците, пратиха я преди 2-3 дни да спаси дълбоките бункери и защитни линии от 8 години строени с НАТО инженери, писаха че се отбраняват на 360 градуса. Да не падне този бетонен укрепен район, се чудя. Или касиерката в лидл ме излъга.
191
2
 
35
 
! Отговори
Дааа преди 2 месеца
Така помага САЩ. Взима едни пари от всички наивници и ги дава на собственото си задкулисие, наречено ВПК.
190
22
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 2 месеца
До Анонимен-177- България нищо не подарява. Оръжията и мунициите за Украина ги плащат Британия и Америка и може би ЕС. А страните, в които се разработват нови системи и технологии за въоръжение са на печалба в дългосрочен план, защото държавата покрива направените разходи само от ДДС върху стоките, в които са вложени военни патенти. А тези патенти участват в изделия като телефони, софтуери, комуникационни и контрол системи, нови материали и технологии.
189
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-голямата тъпотия, която съм чел. Всяка война се финансира с едно нещо...печатницата за $. Тоест, дълг. Инфлация. Това е все едно да кажеш, напечатахме нови $, и американците станаха по-богати. Номинално, да. Но така ли ще е след войната? Ами не. Всички ще обеднеят във времето.
188
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинците измислиха пак нов термин - в Авдеевка "отстъпвали на по-изгодни позиции", васи цирка.
187
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пари за животи и животи за пари. Подпомагане за криза и криза за подпомагане.Силата на аргументите и аргументите на силата.
186
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
да ви го обясни простичко батко ви - ФАЩ изсипва дългове на Украйна! В началото мислехте, че са помощи ли?!
185
8
 
41
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До Да допълня... "И нашите три военни завода работят на макс , на три смени и държавата печели." - мухахаха... гебрев и манолев ли са държавата бе про'с'так?
184
8
 
16
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 2 месеца
До Да допълня...Аз пък съм преподавател в Медицинска Академия ,с немски ,руски и китайски.Твоята диагноза е ясна:тежка форма на деменция.Не е страшно ,от същата болест боледува и байДън ,повелитела на евроробите.