ВВС на САЩ създават флотилия от над 1000 безпилотни самолета

Министърът ще лети на управляван от изкуствен интелект изтребител
10 апр 2024 14:00, Елка Василева
37
ВВС на САЩ създават флотилия от над 1000 безпилотни самолета
Снимка: архив, БГНЕС

Военновъздушните сили на САЩ залагат голяма част от бъдещата си военна мощ на флотилия от над 1000 автономно управляеми безпилотни самолета, а по-късно тази пролет най-високопоставеният цивилен ръководител планира да се качи в управляван от изкуствен интелект боен самолет и да лети на него, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на ВВС Франк Кендъл заяви пред сенатори по време на изслушване за бюджета на подчиненото му ведомство за 2025 г., че ще влезе в кабината на един  F-16, който службата е преоборудвала за безпилотни полети, за да се увери сам как управляваният от изкуствен интелект самолет се справя във въздуха.

"С мен ще има пилот, който просто ще наблюдава, както и аз, как работи автономната технология", каза Кендъл пред членовете на комисията по отбрана към сенатската комисия по бюджетните кредити. "Надявам се, че нито той, нито аз ще имаме нужда да управляваме самолета."

Ролята на безпилотните самолети в бойни действия бързо се превърна от страничен елемент в едно от основните оръжия. Безпилотните самолети са ежедневна заплаха в Украйна и в Близкия изток. В Украйна обикновени граждани са мишена на руските дронове, но също така сглобяват дронове, за да събират видеозаписи на руските позиции. В Близкия изток подкрепяните от Иран хуси и войнствени групировки редовно използват сложни въздушни, морски и подводни дронове, за да атакуват американски бази и търговски кораби в Червено море.

Преди няколко години ВВС на САЩ  започнаха да планират своя флот от съвместими бойни самолети и предвиждат сценарий, при който един пилотиран самолет ще може да управлява множество безпилотни самолети, управлявани от изкуствен интелект, които наричат "лоялни  пилоти".

ВВС не съобщават как ще изглежда флотилията от безпилотни самолети по размер или платформа, дали ще бъдат пълноразмерни бойни самолети или нещо по-малко. Кендъл заяви, че тестовият полет на преоборудвания F-16 ще бъде направен, за да наблюдава технологията, която стои зад бъдещия флот.

Военновъздушните сили поискаха 559 млн. долара в бюджета за 2025 г. за продължаване на научните изследвания и разработването на бъдещата въздушна система от безпилотни самолети.

Очаква се флотилията от безпилотни самолети да бъде и по-евтина от разработването на нови пилотирани самолети, каза Кендъл. Настоящата цел е всеки от тях да струва около една четвърт до една трета от цената на изтребител F-35, или около 20 млн. долара за брой. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от САЩ
Поредна драма за Boeing - хвръкна капака на двигателя на самолет 737-800
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То такива самолети и аз мога да направя. Не е кой знае какво.
36
0
 
3
 
! Отговори
Само питам... преди 2 седмици
А нашите ,ВЕЧЕ ДВЕ фактури за американски самолети водят ли се безпилотни ... или е назначен там някакъв чиновник в министерството ни да ги "управлява" от една папка в друга.... Ахахахахаха. Толкова държави които поръчаха самолети СЛЕД нас , вече ги получиха че започвам да се съмнявам че НИКАКВИ САМОЛЕТИ НЕ СМЕ ПОРЪЧВАЛИ а само няколко управници се поделиха едни милиарди , докато ние бааалъците чакаме "нещо" да дойде за което скоро никой няма да си спомня...
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Явно САЩ нямат качествени войници вече.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Продавам Лада Самара - запазена.
33
6
 
6
 
! Отговори
Читател преди 2 седмици
Никъде обаче не пише, че автономните Фъ 16 ще могат да летят на малка височина, защото те никога не са и могли, тогава не толкова модерно ПЕО ще може да ги сваля. А и написаните приказки за 100 000 ми се струват доста надценени. А какво би се случило с тях при заглушаването на GPS сигнала, а Русия , Китай и останалия свят да не мислиш, че ще стоят със скръстени ръце и да чакат твоите любими САЩ най-накрая да добият световно военно превъзходство над другите военно велики страни?
32
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
АБЕ КРАВАРИ ПРОСТИ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ НЕ Е ОПРЕДЕЛЯЩОТО КОЛИЧЕСТВОТО НА ОРЪЖИЕТО, А НА КАЧЕСТВОТО.И СЕГА ИМАТЕ НАЙ ГОЛЯМА ФЛОТИЛИЯ, БРОЙ САМОЛЕТИ И САМОЛЕТОНОСАЧИ, НО В РЕАЛНИТЕ ДЕЙСТВИЯ СТЕ ПЪЛЕН Т.ШАК. ЩОМ 1 ТУМБА МЕЧКАРИ НАР. ХУТИ ВИ ОБЪРНАХА МАТКАТА ОТ БОЙ СМЯТАЙТЕ ЩО ЗА СТОКА СТЕ КАТО АРМИЯ, ЧИСЛЕНОСТ, А ПЪК ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ВСЕКИ 2-ВОЙНИК ОТ ВАШАТА АРМИЯ Е ИЛИ ТРАВЕСТИТ ИЛИ *** ИЛИ НЕЩО НЕОПРЕДЕЛЕНО СИРЕЧ МЪЖ С ЦИЦИ И *** М/У ОЧИТЕ ДЮСТАМБАЛИЯ С ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ. ХАХАХАХ
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Никой ли не обърна внимание на изречението: "В Близкия изток подкрепяните от Иран хуси ... редовно използват сложни въздушни, морски и подводни дронове, за да атакуват американски бази и търговски кораби в Червено море." Пиндостан, Израел и Ко треперят от страх пред обутите със сандали хуси, които редовно използват сложни въздушни, морски и подводни дронове.
30
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българинът ще мизерства само и само да плати амерските самолети.
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
САЩ откраднаха 10 милярда за пенсии от бг и сега ще се въоражът.
28
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В същото време чебурашките крадат украински перални за части...
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Излишни разработки, Русия заплашва отслабващия отановски съюз чрез мобилната система за противоракетна отбрана С-550, способна да прехваща и ликвидира орбиталните беспилотници X-37 и други балистични цели. Пиндостан е наплашен и трескаво търси изход.
26
7
 
6
 
! Отговори
Банкеръ преди 2 седмици
Все ми е на акъла,че цветнокожите американци,които са болшинство ще се навият да платят такава сметка.Очевидно е,че Ушанките няма да се поколебаят да унищожат планетата ако са застрашени по някакъв начин.Северна Корея и тя има планове за взрив в тихия океан с цунами,което да измие Америка.Китайците пък притежават голяма част от дълга на белите американци и в общи линии са зависими от Китай.Може да се окаже,че НАТо е книжен тигър.Досега Нато е бомбардирало от въздуха малки държавички.
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За сега руските КАБ-ове успешно летят на 90 километра и удрят по дълбокия тил в Константиновка, Дружковка, Краматорск и Славинск.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 22 - Защото е бил купчина обещания, коитонструват прекалено много и не работят.
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Миналия месец Шойгу обяви че до 2025 г Русия ще разполага със 500 хил дрона които ще летят в рояци управлявани от изкуствен интелект. С такава Армия дронове практически нямаш нужда от полеви войници. Представете си мащаба на половин милион дрона на фронта. Всеки ден слънчево затъмнение !!!" - дронове на рояк са хубава мишена за ПВО.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като млад офицер изучавахме въоражението на вероятния противник.Т.е Гърция и Турция.Правеше ни впечатление че при гърците имаше самолет абсолютно отговарящ на написното в момента.Самолет А 102 Делта Дегър.Пилота изпълняваше контролна функция т.е присъстваше формално.Самолета беше в състояние да излети сам да лети по зададен маршрут,прехване противников самолет и да го унищожи без човешка намеса.Много бързо този самолет беше снет от въоражение.Защо и за какво нас не ни интересуваше.Та нищо ново.
21
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
" 100 000 безпилотни самолета. И тогава отразяването на тези самолети ще бъде мисия невъзможна. Тогава с Русия ще бъде свършено! Никаква ПВО няма" - При цени от 160 до 300 млн. долара за самолетче ... САЩ ще фалира като СССР 5 пъти дотогава ...
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Предолимпийско: в Сена откриха признаци на фекална зараза.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Технологията е налична поне от 15 години. Пробшемът е липсата на даннинза обучение на моделите.
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще ще.Те и лунна база щяха да строят на марс щяха колония да правят барабар с термоядрен реактор за студен синтез на бордът лекарство за спина щяха да правят до 2030-та щяха роботи по улиците да ходят изобщо всичко щяха да направят ама накрая афроамериканчета на социал къртят и палят молове а полицията не иска да им нарушава правата.. Последният антибиотик са го открили преди 40 години. Винаги имайте едно наум като почнат некви грандиозни планове струващи 7000-8000 хиляди милиарда долари.